Панорама – Варненско лято 2020 трета част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 трета част

Панорама – Варненско лято 2020 трета част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 трета част  На 16.08.2020г. от 19.00ч. в ГХГ „Б.Георгиев” във Варна прозвуча стилният тематичен концерт на Людмил Ангелов, посветен изцяло на творчеството на Фредерик Шопен. При висок градус и почти без дъх бяха изпълнени: Прелюд оп.45 в до диез минор, с красив и прочувствен тон, като въвеждаща пиеса, последваха интегрално 12-те етюдите оп. 10, всеки от тях интерпретиран с лекота и свобода. Ноктюрно оп. 27 №1 също бе посрещнато с топли аплодисменти, но най-релефно и многозначително прозвуча Скерцо оп.31 в си бемол минор. Толкова позната и свирена пиеса разкри пред слушателите свои непознати страни и мащаби. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 трета част  Публиката имаше щастието да чуе още три мазурки, Полонез в ла бемол мажор оп. 53, изсвирен блестящо и екстатично и цели два майсторски биса за финал на вечерта – валс от Шопен и „Испанско капричио” от Мошковски. Това бе музикантска издържливост, достойна за уважение, която вече граничеше с човешките възможности.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 трета част  В рамките на ММФ „Варненско лято” 2020г. и този път съзвучно с дълголетната традиция на Лятната музикална академия се проведоха цели три майсторски класа по цигулка, виола, и оперно пеене. Димитър Буров води майсторския клас по цигулка и виола в периода 13.08.-17.08., Емил Иванов, разкриваше тайните на вокалната техника в дните между 12.08.-18.08., а проф. Минчо Минчев демонстрираше детайлите на цигулковата интерпретация във времевата отсечка 13.08.-19.08. НУИ „Д.Христов” Варна бе любезен домакин на майсторските класове, превръщайки се в гигантска музикална работилница, където почти всяка стая бе заета от млади таланти, жадни за творчески висоти. Всички споменати курсове, завършиха с тържествени концерти, с вълшебни изпълнения от своите даровити възпитаници, подредени в три последователни дни в Градската художествена галерия, съответно на 17.08 -18.08 -19.08., като за поредна година се проведе и майсторското състезание „Фонд цигулките на проф. Минчев”, където много участници кръстосаха своите умения като звукови шпаги, защитавайки своите достижения, а други млади цигулари бяха посветени в „рицарство”.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 трета част  Още един грандиозен спектакъл обогати афиша на ММФ „Варненско лято” 2020г., съвместна продукция с Опера в Летния театър. Това бе операта „Аида” от Джузепе Верди. Въпреки проливният дъжд, който се изсипа следобед на 20.08.2020г. ентусиазираната публика напълни творческото пространство на Летния театър, за да се наслади на невероятно силното представяне на екипа на Държавна опера Варна – солисти, хор и оркестър, както и на певците в главните роли: Габриела Георгиева, в ролята на Аида, Валерий Георгиев, в образа на Радамес, Даниела Дякова, в интерпретация на Амнерис, Венцислав Атанасов, в ролята на Амонастро, Евгений Станимиров, в образа на Рамфис и Гео Чобанов, в персонажа на Цар на Египет. Диригентът Светослав Борисов много интелигентно и професионално води спектакъла, погрижвайки се за най-малките детайли: встъпленията на вокалните изпълнители и хоровете, правдивата интерпретация на музикантския състав, конструирайки огромната звукова фреска на италианския оперен майстор. Покъртителни бяха ариите на Аида, изваждайки от дълбочината на душата на нейната героиня ефирни и разнообразни нюанси. Енергично и темпераментно бе присъствието на Амнерис, борейки се непримиримо за своята любов, стигайки до жестокост. Почти равностойно бе и представянето на мъжкото съсловие, сред което се открои образа на Радамес, който извая достолепно своя персонаж и зарадва публиката с невероятните си височини и издържливост. Допълнителни щрихи и помпозност добавиха в цялостното изграждане характерните хорове, привнасяйки друга чувствителност и атмосфера в различните картини. Непрекъснатите аплодисменти на фестивалната публика придадоха на спектакъла концертни черти, а бурните овации и възгласи „Браво!” в края на представлението усилиха тържествения момент на двустранно удовлетворение от музикалното събитие на двуединството: изпълнители-публика.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 трета част  Бързо и неусетно премиха концертите и спектаклите в този наситен фестивален месец. Предстоят още разнообразни събития от панелите на камерната музика,  тематичните концерти, посветени на Бетовен, интересните лекции в дните на симпозиума, както и музикалните прояви на границата с класиката. Важното е, че ММФ „Варненско лято” 2020 и неговите организатори проявиха сила, дръзновение и устойчивост в традицията на ежегодното музикалното присъствие и презентиране на интересни фестивални прояви в морската столица.

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × = 30