Магьосникът от Оз – Премиера

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Магьосникът от Оз - Премиера

Магьосникът от Оз – Премиера

Магьосникът от Оз – Премиера на 14.10.2020г. от 19.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

ФАНТАЗИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ В „МАГЬОСНИКЪТ ОТ ОЗ“

Ребека Райкова и Флория Сотиров в ролята на Дороти

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Магьосникът от Оз - Премиера  „Магьосникът от Оз“ 2020 от Харолд Арлън е третата продукция на Варненската детско-юношеска опера, която се реализира със съдействието на Варненскатата опера. След първата постановка на популярния мюзикъл през 2002 г. за пореден път артистите се сменят, младите таланти израстват и на тяхно място идват нови, но постановъчният екип остава неизменен – художествен ръководител и диригент Ганчо Ганчев, режисьор Костадин Бандутов, художник Тодор Игнатов. Наред с незаменимата Миглена Шишева като хормайстор и корепетитор, в екипа работят още Бистра Бъчварова като балетен педагог, Бойка Василева от Варненската опера като вокален педагог и от този сезон Милена Кънева от Варненския драматичен театър като театрален педагог.

Въпреки ковид ситуацията, Детско-юношеската опера репетира цяло лято и след толкова репетиции онлайн и на живо, „Магьосникът от Оз“ се чувства в много добра кондиция. Тя пролича и при откриването на 74-ия сезон на Варненската опера преди няколко дни, когато младите хористи заслужиха силни аплодисменти за изпълнението си в „Кармина Бурана“ от Карл Орф. Това обнадеждава Ганчо Ганчев, че и предстоящата на 14 октомври премиера на „Магьосникът от Оз“ ще бъде успешна. Според него, третото поколение „магьосници“ се вдъхновява от същото, което очарова и техните предшественици – възможността да пътешестват в света на фантазията.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Магьосникът от Оз - Премиера  Фантазията, която няма граници, увлича още през 1939 г. първите зрители на американския фантастичен мюзикъл по детския роман „Вълшебникът от Оз“ (The Wonderful Wizard of Oz) на Лиман Франк Баум. След няколкократно излъчване по телевизията филмът с мюзикъла се превръща в един от най-обичаните филми за всички времена. Известната песен „Отвъд дъгата“ (Over the Rainbow) по музика и текст на Харолд Арлън и Е. Харбърт, в изпълнение на младата Джуди Гарланд, печели „Оскар“ за музика и е избрана от Американската филмова академия за най-великата филмова песен на всички времена.

Разказът, да припомним, е за момичето Дороти Гейл, което живее с леля си и вуйчо си във ферма в Канзас по време на Голямата депресия и мечтае за по-добър живот. Но торнадо отнася Дороти в непознатата страна Оз и там тя се сблъсква с много препятствия, докато търси „Магьосника славен от Оз”, който единствен би могъл да й покаже обратния път за вкъщи.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Магьосникът от Оз - Премиера  По време на пътешествието Дороти среща Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв, които тръгват с нея към Смарагдовия град с надеждата да получат това, което им липсва – ум за Плашилото, сърце за Тенекиения човек и смелост за Страхливия лъв. В тази красива и поучителна история за ролята на Дороти сега се подготвят варненката Ребека Райкова и родената в САЩ Флория Сотиров, а коя от двете ще играе на премиерата, ще покажат последните репетиции, категоричен е диригентът.

Виолета Тончева

Магьосникът от Оз – Премиера на 14.10.2020г. от 19.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 2 =