Панорама – Варненско лято 2020 девета част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 девета част

Панорама – Варненско лято 2020 девета част

С интерес и малко тъга, като към последно значимо събитие от афиша на ММФ „Варненско лято” 2020, публиката очакваше концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 девета част  Заключителният концерт на фестивала бе посветен на 250г. от рождението на Л.В.Бетовен и на 180г. от рождението на П.И.Чайковски и се състоя на 24.10.2020г. от 19.00ч. в зала 1 на ФКЦ Варна. При пълна зала, тържествено и достойно професионално бяха защитени и двете музикални годишнини, с две прочути и трудни в техническо и художествено отношение творби.

Това бяха: Концерт за цигулка и оркестър оп.61 в ре мажор от Л.В.Бетовен, със солист Юлия Пушкер и  Симфония №4 оп.36 във фа минор от П.И.Чайковски. Само след 3-4 минути толеранс на сцената излезе усмихната и топло аплодирана от публиката – цигуларката Юлия Пушкер, в бляскава оригинална рокля с „бронзов” оттенък, галантно съпровождана  от Маестро Марк Кадин. Творците заеха местата си и музиката зазвуча със своя поетичен рисунък.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 девета част  Солистката се полюшваше вдъхновено  по време на дългото оркестрово встъпление, чувствайки всеки детайл на цигулковия шедьовър и концентрирайки се в глъбината си за предстоящата интерпретация. По време на първата част се сменяха лирични и патетични епизоди и младата изпълнителка показа поредица от неподозирани качества, които крехката й и стройна натура прикриваше.

С невероятна техника, великолепен тон и дълбоко усещане за драматургичната цялост, Юлия Пушкер ваеше тон, след тон и пасаж след пасаж в звуковата палитра на това гениално произведение. Пленителни бяха и бравурните каденци на солистката, и драматичния заряд на темпераментът й, който и позволяваше да свири прелестно тази музика.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 девета част  Larghetto продължи лиричния тон от предходната част, преливайки нежно в контрастните епизоди, а оркестърът партнираше мъдро, благородно и ненатрапчиво на превъзходната изпълнителка.

Много заряд и настроение донесе финалното  рондо, което взриви публиката, с пленителната си тема. Магична и зряла, себевладееща се до съвършенство, Юлия Пушкер музицираше с лекота, стил и изящество, и публиката не усети, кога изминаха 50 минути, изпълнени с красота и великолепие.

Тази вечер беше изсвирен не просто един класически концерт, постигна се едно друго измерение и състояние на духа – лиричната изповед на душата на един от най-големите гении в музиката – Л.В.Бетовен.

Без антракт и бис продължи заключителният за фестивала концерт. Много внушително, философски и в същото време топло човешки, прозвуча Четвъртата симфония на Чайковски. Звуковата борбата с фатума бе представена драматично и безапелационно на сцената, а оркестърът на БНР, ерудирано ръководен от Маестро Марк Кадин, могъщо и мащабно разкри сложната драматургия на творбата.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 девета част  Хармонично, с блестящо гласоводене и синхрон, диалогът в оркестровите групи протичаше релефно и стройно, разкривайки богатата руска душа и разнообразието в психологическите й състояния. Особено силно и стилно прозвучаха вътрешните части, които плениха с танцувалните си и народностни елементи.

Перфектно, стереофонично и звукоизобразително пробягаха пицикатите на целия щрайх в скерцото, имитирайки балалайки, с прецизна фраза и фини тихи динамики. Вихреният финал на творбата, с непрекъснато трансформиращата се и очарователната  тема „Во поле берьозка стояла”, допълни богата музикална палитра на звукозданието  – Симфония №4 от Чайковски, с преизпълнен триумф  и празничен екстаз.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 девета част  Оптимистичният и звучен край на звънтящият, с празнични чинели оркестър разтърси от радост цялата зала, която отвърна с дълги и възторжени аплодисменти. Един чудесен, великолепен и взривен музикален празник бе големият финал на ММФ „Варненско лято” 2020.

В предколедно и предновогодишно настроение от идващите весели празници  се е сгушил един малък подарък за най-малките – „Музиката на Америка” от цикъла „Варненско лято за деца” от съпътстващата програма на формата, който ще зарадва подрастващите си почитатели, с образци от чудния свят на музиката, прибавяйки нови щрихи в светогледа им на 29.11.2020г. от в зала 1 на ФКЦ Варна, с диригент Страцимир Павлов и водеща – Руми Петрова „Госпожа Виола”, съвместно със солисти, хор и оркестър при НУИ „Д.Христов” Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020 девета част  А най-големият подарък все още предстои – следващото ново издание на ММФ „Варненско лято” 2021г. с изненадващи, великолепни солисти, камерни състави и оркестри, с премиери, спектакли, културни и музикални събития – и всичко това събрано в едно – иновативната и никога не остаряваща палитра на ММФ „Варненско лято” – вярно на своите нови и стари традиции!

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 4 = 3