Нощ на театрите

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нощ на театрите

Нощ на театрите

Началото на XI Коледни театрални седмици – Варна 2020 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ съвпада с Нощта на театрите, която през тази година е предвидена за 21 ноември, но по традиция Варненският драматичен театър добавя към нея още един ден – 20 ноември.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нощ на театрите  В програмата са включени 4 представления, сред които трите най-нови постановки на театъра и любимият от години на деца и родители, вълшебен „Сън“. В Нощта на театрите въвежда на 20 ноември, 19.00, Основна сцена, изящната съвременна комедия „Любовникът от ZanziБар“ на израелския драматург Ели Саги, първа постановка в България.

Спектакълът надниква с лека усмивка, ирония и самоирония в нашето ежедневие, което понякога е скучно, може би защото не му достигат мечти. А една екзотична дестинация като Занзибар отключва фантазията и приканва да се преселим в друга паралелна реалност, където всичко може да се случи. И където се потапяме в мечтите си, за да осъзнаем по-добре настоящето. Забавно е да видиш как звездите на Варненския театър Стоян Радев и Симеон Лютаков слизат от драматичните пиедестали на своите Ричард III и Отело (примерно), за да влязат в кожата на неудачни съпрузи, които вкопчени един в друг, се самозабравят в едно копнежно танго. Но не само те двамата, всички останали актьори – Веселина Михалкова, Милена Кънева, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова се вписват адекватно в елегантната ситуационна комедия. Създадената с лекота и артистизъм постановка е на проф. Атанас Атанасов, който за пръв път режисира във Варна, превод Кръстю Кръстев, сценография и костюми Петя Стойкова, музика Петя Диманова.

Нощта на театрите продължава на 21 ноември с още 3 представления: „Сън“ (21 ноември, 11.00, Основна сцена), „Владимир“ (21 ноември, 19.00, Основна сцена) и „Поразените“ (21 ноември, 19.00, ГХГ).

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нощ на театрите  Приказката за деца и възрастни „Сън“ от Магда Борисова, режисьор Стоян Радев Ге.К., сценография и костюми Даниела Николчова, е добре позната на публиката не само във Варна, а и в София и в други градове на страната. Където и да обикаля „Сън“, той навсякъде увлича зрителите в приключенията на момчето Тони, което попада на странни герои, животни и феи, за да научи първите си житейски уроци. Заслуга за това имат актьорите: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Теодора Михайлова, Константин Соколов, Николай Божков, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Юлияна Чернева.

Комедията „Влáдимир“ от словенския драматург Матяж Зупанчич е дипломният спектакъл на актьора Николай Кенаров, с който той завършва и режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков. Преводът на пиесата е дело на Людмил Димитров, музиката на Страцимир Павлов, сценографията и костюмите на Даниела Николчова. Актьорите Симеон Лютаков в ролята на главния герой Владимир, Константин Соколов – Алеш, Ивайло Иванов – Мики и най-младото попълнение на театъра Александра Майдавска – Маша, разказват със средствата на черната комедия една история, започнала като добро решение, но завършила с убийство. Приемайки поканата да живее с Алеш, Маша и Мики, Владимир се оказва единственото им финансово спасение. Появяват се обаче непредвидени усложнения, които преобръщат коренно техните взаимоотношения. Колко дълъг е пътят от думите, които се тълкуват превратно, до действията, които водят до насилие и дали, при определени обстоятелства всеки може да стане насилник? Кога се случва и кога би могло да не се случи това? Тези въпроси са залегнали в трактовката на Николай Кенаров, която както признава самият той, е повлияна от голямата режисьорска школа на проф. Пламен Марков.“

Варненската Нощ на театрите завършва на 21 ноември, 19.00, в Градската художествена галерия със спектакъл на „Поразените“ – първа постановка в България по романа на Теодора Димова, знаково явление в литературния живот на България, обявен за Роман на годината от фондация „13 века България“, отличен и с Годишната награда за проза на Литературен клуб „Перото“. Първата българска сценична версия на романа заема специално място в 100-годишния юбилеен сезон на Варненския драматичен театър.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нощ на театрите  Автор на драматизацията и режисурата е Стоян Радев Ге.К., който – както сам признава – вижда готовите театрални образи, още докато чете романа. Той пренася „Поразените“ от романа на сцената с цялата им болка и любов, с белязалото ги за цял живот страдание по близките, осъдени от т.нар. Народен съд. Постановката, решена минималистично, за да експонира пределно отчетливо изповедното и толкова силно слово на Теодора Димова, въздейства катарзисно, подобно на самия роман. И това е най-голямото й достойнство, наред с ярките превъплъщения на Веселина Михалкова – Райна, Даниела Викторова –Екатерина, Петя Ангелова – Виктория, Полина Недкова – Александра.

„Щастлива съм с това представление, защото то е много вярно към оригинала. Драматизацията на Стоян Радев Ге.К. е изящна, представлението също – то напипва това, което в романа е най-същностно, тази оголеност, уязвимост на жените. Те нямат никакви защитни механизми. И ние виждаме на сцената четири актриси, които излизат, като че ли поели въздух, за да се гмурнат в дълбокото – не се знае въздухът докога ще им стигне и изобщо ще им стигне ли. Рядко се среща в днешно време в театъра такъв аскетизъм на изразните средства, наситен с драматично поднасяне на образите“, споделя Теодора Димова.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нощ на театрите  И продължава: „Текстът е изключително труден за сцена и актрисите се справят по един безукорен начин с трудните режисьорски и театрални задачи. Да стоиш в такива роли без никакви външни помощни средства, е наистина много тежка актьорска задача. Но драматизмът се усеща зад думите, зад почти неподвижните тела, без никакви ефекти, без осветление, с намесата единствено на музиката на Калин Николов, която е толкова премерена, дискретна и звучи съвременно.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 28 = 31