Бутиков камерен концерт

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Бутиков камерен концерт

Бутиков камерен концерт

Бутиков камерен концерт – „Между поезията и музиката“ на 23.01.2021г. от 17.00ч. на Основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна.

Участват: Биляна Стоева – актьор, Калоян Лулчев – актьор, Соси Чифчиян – пиано и Иво Йорданов – баритон.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Бутиков камерен концерт  В програмата: Модест Мусоргски – Песенен цикъл “Песни и танци на Смъртта”, Сергей Рахманинов – Избрани песни, Поезия и проза от големите руски класици – Голенищев-Кутузов, Пушкин, Чехов, Мережковски, Тютчев, Толстой и др.

МОДЕСТ МУСОРГСКИе гениален руски композитор, най-значимият представител на руската музикална класика. Неговото оригинално, самобитно и с огромна въздействена сила творчество представлява върхово постижение в музикалната култура от втората половина на миналия век. Произведенията на Мусоргски имат не само огромен принос в руското изкуство, но сочат нови пътища в развитието на цялата европейска музика. Той е един от най-големите новатори в музикалното творчество на своето време. Композиторът търси нови форми и изразни средства, за да разкрие по-ярко вътрешното съдържание на произведенията си, стреми се да обрисува ярко и реалистично живота на своя народ, предимно неговото героично минало. Музикалният език на композитора е наситен дълбоко с интонациите на народното звуково творчество. Мелодиката му, свързана неразривно с руската народна песен, е преосмислена и доближена до интонацията на художествената реч.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Бутиков камерен концерт

„Като работех над човешкия говор — пише Мусоргски, — аз се добрах до мелодията, която се създава именно в речта.“

Бутиков камерен концерт – „Между поезията и музиката“ на 23.01.2021г. от 17.00ч. на Основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 1 = 8