Фестивал „Традиция с бъдеще“ на НУИ

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал "Традиция с бъдеще" на НУИ

Фестивал „Традиция с бъдеще“ на НУИ

Фестивал „Традиция с бъдеще“ на НУИ „Д.Христов“ Варна ще зарадва варненската общественост с разнообразни инициативи в периода 20.02.2021г. – 05.03.3021г.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал "Традиция с бъдеще" на НУИ  На 20 февруари ще бъде даден старта на дългоочаквания фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“, който трябваше да се проведе през декември, но беше отложен заради епидемичната ситуация.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал "Традиция с бъдеще" на НУИ  От 13:00 на 20.02. ще бъде официално открито преобразеното коридорно пространство на историческата сграда на НУИ „Добри Христов“. Новата визия е плод на инициативата „Изкуство в крачка“, която превръща училищните коридори в изложбени галерии. „Досега всички бяхме ежедневно потопени в звуковата среда на репетиращите ни музикални таланти, а отсега нататък всеки ден ще бъдем обгърнати и от картините, създадени в нашите ателиета за визуални изкуства“ – споделя Румяна Петрова. – Вярваме, че така всеки един от нас – и учителите, и особено учениците – ще оценява при всяка своя крачка привилегията да бъде част от живия храм на изкуството във Варна“.

Кулминация на фестивала ще бъде гала концертът „Традиция с бъдеще“ на 23 февруари. От 18:30 той ще събере в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център представителните състави на училището. На голямата сцена ще излязат класически и фолклорни хорове, оркестри и ансамбли, а специално място в програмата ще имат балетът и българските танци.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал "Традиция с бъдеще" на НУИ  На 25 февруари е паметна дата за училището – на този ден през 1945 основателите на Музикалното училище са представили официално с концерт пред варненската публика новооткритото учебно заведение, демонстрирайки своя талант и заявявайки своята отговорност към изграждането на бъдещите варненски музиканти. Тази година отбелязваме „76 години от началото“ с концерт на учителите в Градската художествена галерия от 18:30.

На 27 февруари от 11:00 в Концертната зала на НУИ най-малките ученици ще покажат как се справят със сложността на ансамбловото свирене сами, без помощта на своите учители, в концерта „Артисти от бъдещето“.

На 1 март солистите от специалност „Поп и джаз пеене“ ще докажат, че могат да пеят и без микрофон в рецитала „Акустична версия“ в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал "Традиция с бъдеще" на НУИ  На 2 март млади талантливи китаристи и скулптори ще направят съвместна арт инсталация „Музика и форма“ в Арт салона на Радио Варна от 18:30ч.

На 3 март от 18:00 училището ще представи във Фестивалния и конгресен център спектакъла „Магията на българската музика и танц“. Събитието е организирано в партньорство с Община Варна.

На 4 март в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа клавирна катедра ще представи своя специален проект „Партньори по клавишите“, в който учители и ученици свирят в клавирни дуа рамо до рамо на сцената.

Фестивалът ще завърши на 5 март с концерта „Европейската традиция във Варна“, в който солисти и камерни ансамбли ще представят музиката на Европа в Градската художествена галерия от 18:30 часа.

Всички събития от програмата на фестивала ще бъдат провеждани при спазване на мерките за безопасност, а посетителите ще е необходимо да бъдат с маски.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал "Традиция с бъдеще" на НУИ  „Ще поканим нашите бъдещи ученици в ателиетата, в които творят малките художници – споделя директорът на НУИ „Добри Христов“ Румяна Петрова. – Там те ще могат да проведат консултации с преподавателите, като отново ще следваме предварителния график, по който работим в условията на COVID 19, за да избегнем всяка възможност за струпвания на хора. Графикът ни помогна да създадем отлична организация в Деня на отворени врати с първокласниците, затова ще продължим да се придържаме към него. Освен за специалност Изобразително изкуство, сме осигурили консултации и за двата вида танцови специалности – класически танц и български танци. Ще има и консултации по солфеж за музикалните специалности, които могат да бъдат започнати след пети клас – това са класическите духови инструменти и народните инструменти. Очакваме с нетърпение срещата с талантливите деца, които искат да станат част от нашето творческо семейство.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 44 = 52