Моцарт – Любими шедьоври

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Моцарт - Любими шедьоври

Моцарт – Любими шедьоври

Моцарт – Любими шедьоври на 03.04.2021г. от 19.00ч. в зала 1 на ФКЦ Варна.

Русенска филхармония с диригент Максим Ешкенази и солист Георги Черкин – пиано изпълняват избрани произведения от Волфганг Амадеус Моцарт

Максим Ешкенази често е наричан от световната преса „талантлив и ангажиращ“, „харизматичен и вълнуващ“, „енергичен и интелигентен“, „диригент, който води оркестъра с пълна увереност и внимание“. И това са само някои от определенията, използвани от медиите, в опита им да опишат неговия музикален и артистичен талант. Определян като изгряваща звезда в съвременното поколение млади диригенти, той се стреми да привлече все по-многобройна публика в концертните зали и да популяризира ценностите на оркестровата музика.

Максим Ешкенази е роден в София в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка от ранна възраст и завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Като носител на стипендия, продължава образованието си в Музикалното училище „Торнтън“ в Университета на Южна Калифорния, където защитава две магистърски степени – по цигулка и оркестрово дирижиране. Учи дирижиране при Ханс Бауер, Серджиу Комисиона и в училището „Пиер Монто“ в Мейн. Посещава множество майсторски класове и е работил със световноизвестни диригенти като Пиер Булез, Еса-Пека Салонен, Зубин Мета, Кент Нагано и Майкъл Тилсън-Томас. През лятото на 2000 Максим Ешкенази получава стипендия от Американската диригентска академия на музикалния фестивал в Аспен.

Маестро Ешкенази живее в Лос Анджелис и посвещава голяма част от времето си за работа с млади музиканти. Дълбоко отдаден на преподаването, той ръководи няколко младежки оркестъра в Южна Калифорния с цел да даде възможност на младите хора да придобият оркестров опит и да се насладят на уникалното усещане за музициране в оркестър. Максим работи в Училището „Колбърн“, където в настоящия момент е музикален директор и диригент на Камерния и Младежкия оркестър, както и помощник-диригент на оркестъра на Консерваторията „Колбърн“. Под негово ръководство оркестърът на консерваторията изнесе поредица от концерти по време на турне през 2010 в България.

Максим е и музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд, който през 2011  направи изключително успешно турне в Южна Корея. Освен това той е музикален директор на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony, който през 2012 изнесе концертно турне във Великобритания – в Лондон, Единбург, Бристол и Оксфорд. Бил е и гост-диригент на симфоничните оркестри „Нов Запад“ и „Хънтсвил“ в Алабама, на Оркестър „Сибелиус“ и на Националния симфоничен оркестър на Коста Рика. Работил е и като музикален директор на Младежкия оркестър на Пасадена и на Камерен оркестър „Музика на промените“. Бил е асистент-диригент на Американския младежки симфоничен оркестър и Камерен оркестър „Херберт Ципер”. В периода 2008-2013 е музикален директор на младежкия оркестър Pacific Symphony, който през 2011 изнесе концертно турне в най-големите градове на България – София, Варна и Пловдив. За петте години под ръководството на г-н Ешкенази, оркестърът се издигна до сегашното си художествено ниво и обогати своя репертоар до такава степен, че спечели изключително престижната награда „Младежки оркестър на годината“ от Фондация „Classics Alive“ през 2012. Същевременно, като асистент-диригент на Pacific Symphony, в продължение на пет години Максим дирижира неговите образователни концерти и реализира множество проекти и премиери на съвременни творби.

Маестро

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Моцарт - Любими шедьоври

Ешкенази е емоционално свързан със съвременната музика. Като музикален директор на камерния оркестър „Музика на промените“ инициира множество премиери на нови творби. Той редовно включва в програмата творби на композитори като Георги Андреев, Джим Селф, Стив Милър, Джеймс Тейлър и Шандор Верес. Той е ангажиран с премиерата на не малко американски и български творби, създадени на основата на  неоркестрови жанрове – български фолклорни мелодии, етно-джаз, филмова музика и съвременни интерпретации на оркестрова музика. Като диригент на Pacific Symphony, маестро Ешкенази създава запомнящи се смесени жанрови изпълнения, включително „Лешникотрошачката“, „Чайковски спектакъл“, „Cirque de la Symphonie“ и проекта „Дворжак в Америка“.

През 2017 Максим дирижира дебютните си изпълнения със Симфоничния оркестър на Атланта, Филхармоничния оркестър в Орландо, Симфоничен оркестър Chautauqua и Симфоничния оркестър в Колорадо като част от концертното турне на носителите на награди „Грами“ Джошуа Бел и Крис Боти в САЩ.

В допълнение към диригентските си ангажименти, Максим продължава да свири на цигулка и е член на пиано-трио Hermes, което често участва в изпълнения и записи. Максим е работил с артисти като Мидори, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Сара Чанг, Гил Шахам и Джошуа Бел. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Моцарт - Любими шедьоври

Маестро Ешкенази разделя времето си между множество ангажименти в САЩ и България. Той е сред най-популярните гост-диригенти на Софийска филхармония, на Симфоничния оркестър на Националното радио, на Класик ФМ оркестъра, Плевенската филхармония и оркестрите на оперните театри в

Стара Загора, Варна и Бургас.

През 2010 Максим основава Fortissimo Fest – фестивал за класическа музика, който изгражда мост между културата на България и САЩ и представя пред широката публика богатството на класическата музика. Оттогава всяка година над 10 000 души имат възможност да се свържат с любимата форма на Максим за представяне на музикалното изкуство чрез концерти на открито в най-големите градове на страната. След изключителния успех на фестивала, маестро Ешкенази създаде програмата Fortissimo in Class, която се фокусира върху въвеждането на професионални музиканти в повече от тридесет училища в цялата страна, за да запознае децата с музикални инструменти и богатството на класическата музика. През 2012 Максим стартира новата програма Fortissimo Family, която представя семейни концерти и в момента се радва на голяма популярност. Щедрите инициативи на маестро Ешкенази в България му донесоха все по-голямо  признание в родината, където той е високо ценен.

Георги Черкин е роден в София в семейство с музикални традиции.
Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”, където продължава обучението си при проф. Атанас Куртев. През периода 1997–1999 специализира в престижната академия „Санта Чечилия” в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Изнасял е концерти в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorio в Рим, Convention Center в Окинава, Seoul Arts Center в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и други. През последните години е носител намного награди за принос в развитието и популяризирането на културата в страната –  „Кристална Лира”, „Златен Век”, „Златна муза”, „Златно перо” и други. Победител е на международните конкурси „Панчо Владигеров” през 2003 в Шумен, Premio Sassariпрез1999 в Италия и „Млади музикални дарования” през 1994 – София.

Репертоарът му включва над 25 виртуозни концерта за пиано и оркестър, изпълнени в над 100 симфонични концерта с оркестри като Софи КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Моцарт - Любими шедьоври  йската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър, Симфоничен оркестър „Билкент” в Анкара, Инчеонската Филхармония в Южна Корея, Националния радиооркестър на Румъния, Одеската Филхармония, Оркестърана „Санта Чечилия“в Рим и много други под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Григор Паликаров, Максим Ешкенази, Хория Андреску, Овидиу Балан, Нанс Гъм, Джулиан Шу, Франческо ла Векия, Мигел Граса Мора и други.

През последните години Георги Черкин се занимава активно с композиране и оркестрация, като неговата основна целе да обогати известни клавирни произведения с разнообразните темброви палитри на симфоничния звук. Има завършени транскрипции за пиано и оркестър на „Лунната соната“от Бетовен, „Годишните времена“ на Чайковски, “Вариации на тема от Паганини” от Брамс  и много други. Основнататворческаидея е партията на пианото да бъде запазена в оригинал, а оркестърът да подчертае различните емоционални нюанси, което правитворбите по-въздействащи за публиката. Някои от тези произведения вече се изпълняват с голям успех в зали като „Гевандхаус” – Лайпциг, Камерна зала на Берлинската филхармония, „Тонхале” в Цюрих, „Домана музиката” в Москва и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 1