Възстановяване на спектаклите на ТМПЦ през април

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Възстановяване на спектаклите на ТМПЦ през април

Възстановяване на спектаклите на ТМПЦ през април

ТЕАТЪРЪТ И ОПЕРАТА ВЪВ ВАРНА ОТВАРЯТ ВРАТИ НА 12 АПРИЛ 2021

Съобразно новите противоепидемични мерки, въведени от 22 март 2021 г., екипът на Театрално-музикален продуцентски център Варна отмени, както вече бе обявено, всички мартенски спектакли и гастроли на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна. Представленията ще бъдат възобновени през април с 6 театрални и 7 оперни спектакъла.

ДТ „СТОЯН БЪЧВАРОВ“ ЧЕСТВА 100-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ НА 12 И 13 АПРИЛ

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Възстановяване на спектаклите на ТМПЦ през април  Честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър с премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, планирано за 12 и 13 март, ще се проведе месец по-късно на същите дати – 12 и 13 април. Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да изгради богата палитра от ситуации, персонажи и гледни точки, които поднесени с чувство за хумор и самоирония, търсят философски обобщения на релацията човек – театър. Резултатът е един атрактивен юбилеен спектакъл, в който варненските драматични артисти влагат цялата си енергия и талант.

След представлението на юбилейния спектакъл „100!“ на 13 април ще бъдат връчени наградите „Златна маска“ 2021 и ще бъде обявен регламентът на националния конкурс за нова българска драматургия на Варненския драматичен театър.

„100!“ ще се играе и на 26 април.

Комедийните заглавия „Двубой“ от Иван Вазов, реж. Стоян Радев Ге.К. и „Любовникът от ZanziБар“ от Ели Саги, реж. Атанас Атанасов са съответно на 15 и 27 април.

На 21 април в ГХГ ще бъде представена постановката „Поразените“ от Теодора Димова, реж. Стоян Радев Ге.К.

Априлската театрална програма завършва с „Отело“ от Шекспир, реж. Пламен Марков, на 28 април.

Отпада обаче гастролът на „Отело“ в София на 15 март, така че столичани могат да върнат билетите си на касата на НТ „Иван Вазов“.

75 ГОДИНИ ВАРНЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Възстановяване на спектаклите на ТМПЦ през април  Преди 75 години, на 1 април 1946 г. е създаден Държавният симфоничен оркестър във Варна с пръв диригент Руслан Райчев, прераснал по-късно в Държавна филхармония Варна. На този забележителен юбилей е посветен Симфоничният концерт на 17 април, под диригентската палка на световноизвестния маестро Павел Балев, главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден и главен художествен ръководител на международната лятна академия „Карл Флеш“.

В програмата на концерта са включени българската премиера на две сюити от съвременния балет „Сътворението на света“ от Андрей Петров, увертюра „Прометей“ от Бетовен и Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел. Солист ще бъде младият виртуоз на пианото Ивайло Василев, който на 13 години вече има завидна колекция с над 20 награди от международни конкурси.

74 ГОДИНИ ВАРНЕНСКА ОПЕРА

Варненската опера, учредена на 6 април 1947 г., ще отбележи своята 74-та годишнина на 23 и 24 април с премиерата на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, която не е поставяна тук от 32 години. С премиерата на това заглавие, точно на превратната за обществено-политическото развитие на България дата 10 ноември 1989 г., е била открита ремонтираната близо десетилетие Основна сцена на Варненския театър.

За диригент-постановчик на „Вълшебната флейта“ сега е поканен маестро Христо Христов, постигнал забележителни успехи като най-младият диригент на Варненската филхармония през 1990-те години. Режисьор на постановката е Антониу Замфир от Опера Крайова в Румъния.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Възстановяване на спектаклите на ТМПЦ през април  Априлската програма на Варненската опера започва на 14 април с балета „Лебедово езеро“ от Чайковски, хореография Сергей Бобров, с примабалерината от Скопие Мария Кичевска в ролята на Одета/Одилия.

За Световният ден на балета 29 април варненските балетни аертисти подготвят празнична Балетна гала с режисьор Светлана Тоншева и хореографии на Светлана Тоншева, Анна Пампулова, Франциско Руиз и Павел Кирчев.

През април са предвидени още мюзикълът „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, реж. Петко Бонев, дир. Страцимир Павлов на 16 април и Камерен концерт „Испанска феерия на чувствата“ на 25 април, с творби на Мануел Де Фая и Морис Равел, в който са ангажирани изтъкнати инструменталисти, оперни, драматични и танцови артисти.

БИЛЕТИТЕ

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Възстановяване на спектаклите на ТМПЦ през април  Закупените билети за отменените мартенски събития на ТМПЦ Варна могат да бъдат презаверени или върнати на касата на театъра, пл. „Независимост“ 1.
Работно време: От понеделник до петък 10:30-13:30 и 14:30-17:30; събота и неделя 11:00-16:00.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

72 − 62 =