Панорама – Варненско лято 2023 седма част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 седма част

Панорама – Варненско лято 2023 седма част

След кратка фестивална почивка на 10.07.2023г. от 19.00ч. в ГХГ „Б. Георгиев“ Варна се проведе камерен концерт с големите музиканти Албена Данаилова, цигулка и Румен Цветков, виола, като на рояла за едно изпълнение им партнираше Виолета Попова, пиано. Залата бе преизпълнена от запалени почитатели на камерната музика, които очакваха с интерес подготвения репертоар, за който грижливо се информираха от програмките, докато чакаха започването на събитието.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 седма част  Концертът протече без антракт, като творбите се редяха една след друга, само след минутка-две отдих. С първата творба Дуо за цигулка и пиано в ла мажор от Ф. Шуберт бе постигнато едно добро начало на концерта, с много хубави моменти и изящен, чувствителен тон на цигуларката Албена Данаилова – първата жена концертмайстор в историята на Виенска филхармония. В някаква степен Виолета Попова, заета да изсвири сложната си клавирна партия недоизслушваше партньорката си във всички фрази, което разрушаваше съвършенството на камерния баланс. Въпреки това, публиката се наслаждаваше на четиричастното произведение и топло аплодира музикантите на сцената.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 седма част  Следващата творба бе Анри Виотан – Каприз за соло виола, която бе поднесена с дълбоко чувство и затворени в проникновение очи от Румен Цветков, който също събра овациите на слушателите, излизайки няколко пъти за поклон на сцената.

Концертът естествено градира в следващите две произведения, където имаше пълно препокриване на заложената от композитора идея с интерпретационната концепция на изпълнителите. И Албена Данаилова и Румен Цветков вече бяха в стихията си и плениха публиката с майсторството си и отдадеността си на музиката.

Те направиха великолепен класически стил в тричастното Дуо за цигулка и виола №2 в си бемол мажор КV 424 от В. А. Моцарт, партнирайки си уникално и създавайки много настроение. Дори след приключването на творбата се прегърнаха на сцената, под жарките аплодисменти на слушателите.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 седма част  След това изсвириха в същия тандем „Три мадригала“ за цигулка и виола от Бохуслав Мартину, внасяйки много характеристичност и различна образност в пиесите, със силна доза професионализъм. Публиката бе свидетел за минути на светкавична, перфекционистична еквилибристика и превъплъщения на съвършено различни музикални образи и стилистики.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 седма част  Съвсем закономерно, след това избухна в екзалтирани, възторжени аплодисменти, с възгласи „Браво!“ и не спря да ръкопляска, докато не изиска бис. Бе повторена втора част от дуото за цигулка и виола от Моцарт, която за пореден път покори и умиротвори с нежната си красота и изящество присъстващите.

В следващата поредица от дни се проведоха последователно концертите на майсторските класове от панела Лятна академия към ММФ „Варненско лято“ 2023г. Първи откриха подиума в Градската галерия на 12.07. младите и надъхани изпълнители от майсторския клас по виола на Румен Цветков. След тях на 13.07. се изявиха талантите от майсторския клас по цигулка на Димитър Буров.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 седма част  На 14.07. сцената бе резервирана за тембристите гласове от майсторския клас по оперно пеене на Емил Иванов. На 15.07. бе специален ден за фолклорната среща на почитателите на българската народна музика с Недялко Недялков, кавал, Пейо Пеев, гъдулка и техните възпитаници, с участието на Петър Миланов, тамбура, А на 16.07. като кулминация на Лятната академия бяха ситуирани Състезанието „Фонд цигулките на проф. Минчо Минчев“ и Гала концерта на участниците в майсторския клас по цигулка на проф. Минчо Минчев.

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 1