Недко Царев – интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Недко Царев - интервю

Недко Царев – интервю

Татяна Капричева: Какво наложи създаването на Вашите учебници?

Недко Царев: Ако се върнем назад във времето, ще видим, че последният издаден такъв учебник е през 1990г. Още тогава имаше остра нужда от всякакъв вид информация. Затова през годините издадох няколко сборника, а сега вече оформих изцяло авторските си идеи в два учебника.

Татяна Капричева: Какво Ви вдъхнови и какво Ви провокира в тази посока?

Недко Царов: Вдъхнових се от работата с деца, от всички възрасти, от желанието им да се развиват с гайдата. Всяко ниво на обучение е специфично и има нужда от различни прийоми и разнообразна музикална литература, свързана с инструмента, която да те провокира да търсиш винаги нещо различно и да направиш ти самият нещо ново за своите ученици.

Татяна Капричева: Споделете за „Авторски сборник за гайда“? Какво включва?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Недко Царев - интервю  Недко Царев: Този сборник не включва абсолютно всички мои авторски пиеси, а само тези, които не са издадени досега в други сборници, както и последните ми идеи от 4-5 години назад. Съдържа 54 пиеси, подходящи за всякакво ниво на обучение: безмензурни мелодии, хора във всички основни размери, през които минават учениците. Иноваторският момент е QR кодът на всяка пиеса – нововъведение, което улеснява всички и показва авторския поглед за всяка пиеса.

Татяна Капричева: Какво представлява сборникът „Технически упражнения за гайда“ и към кого е насочен?

Недко Царев: Това пособие е най-нужно основно на току-що започналите да свирят на гайда и подрастващи ученици. Разделен е на две части – за горна и долна ръка, включва всичко необходимо за овладяването на отлично звукоизвличане, оптимална пръстовка, овладяването на различни ритмични групи. Върху тях може и са насложени основните гайдарски украшения, които трябва да се усвоят от всички ученици. Сборникът включва 104 технически упражнения.

Татяна Капричева: Каква е идеята, посланието на тези нови сборници?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Недко Царев - интервю  Недко Царев: Освен, че всеки трябва да се стреми към реализиране на всички свои качествени идеи, трябва и да допринесе и за запазване, разпространяване и развитие на нашия фолклор. Хубаво е да споделяме педагогическите си практики с колегията, за да сме сигурни, че нашият вид култура и българщина ще пребъдат в тези нелеки времена. Образът на учителя е пред всеки ученик, който се стреми да работи, да се развива и да копира своя ментор. Такова впечатление и спомен остави за мен и моят учител Диньо Маринов. Може би подсъзнателно ме е подтикнал да започна да учителствам и да се стремя да дам най-доброто от себе си за своите ученици.

Татяна Капричева: Как се разпространяват тези нови сборници и къде могат да бъдат намерени?

Недко Царев: Навремето имаше музикални книжарници. Сега лично аз предпочитам и практикувам по следния начинсъвсем безвъзмездно правя дарение на всяка една институция и преподавател, занимаващи се с фолклор или с инструмента гайда. Визирам музикални училища, училища за изкуства, културни центрове и домове, школи и читалища в България. Така те получават нужната за тях литература.

Татяна Капричева: Освен презентацията на новите сборници във Варна, ще има ли представяния и в други градове на страната?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Недко Царев - интервю  Недко Царев: Презентацията във Варна мина чудесно на 28.02.2024г. в Концертна зала на НУИ „Д.Христов“ Варна – имаше поне 100 души, интересуващи се и свързани с обучението по гайда. На 06.03.2024г. съм организирал среща-презентация в НУФИ „Филип Кутев“ в град Котел – това е и моето училище, където съм завършил. После следват доста национални конкурси, на които традиционно присъствие имат много наши ученици, а там, разбира се, чрез срещите ни с фолклорната гилдия, продължава всъщност и разпространяването на новите сборници.

Татяна Капричева: С какво Ви обогати работата над тези учебни пособия?

Недко Царев: Освен, че разширих диапазона на авторското си мислене, аз се научих да създавам пиеси и упражнения, с конкретна педагогическа насоченост, справящи се с известна проблематика в различните  нива на обучение.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на младите гайдари и на младите учители?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Недко Царев - интервю  Недко Царев: На първо място здраве и благоприядстваща културна атмосфера, без която не може, включваща база, екипна работа с колеги, подкрепа и разбиране от ръководните кадри. Желанието ми е – всеки един от нас – ученик или учител да остави нещо от себе си за другите. Само така изкуството остава вечно – чрез личен пример!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 × = 81