РАЗБИРАНЕ ЗА ФОЛКЛОР

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН РАЗБИРАНЕ  ЗА  ФОЛКЛОР

Доц. Йорданка Неделчева е един прекрасен човек, колега и изключителен професионалист.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН РАЗБИРАНЕ  ЗА  ФОЛКЛОР  Притежава  разнообразна палитра от добродетели и музикантски качества, които и помагат да реализира многостранна дейност като диригент, педагог и изследовател на българската народна музика. Скромна, трудолюбива и естествена, добродушна и приветлива – с нея е истинско удоволствие да се работи. В същото време е безрезервно сериозна, отговорна и методична, което я извежда до върхови постижения на сцената и в областта на теорията.

Нейното пълнокръвно разбиране на българския фолклор от няколко страни като народна певица, преподавател,ръководител на народен хор и автор на много сборници, съдържащи песни от различни краища, обрисуват професионалният й образ като един стожер  и деятел на фолклора, който заслужава общественото внимание и уважение.

Под нейно ръководство са издигнали професионалното си равнище редица имена в същата област като: Дафинка Дамянова, Росица Малчева и др., които също са поели трудния път на учителството и изграждането на млади таланти. Доц. Йорданка Неделчева има много награди- лични и със съставите, които е създала.

Житейският й път тръгва от с. Тръстиково. Минава през  музикалното училище в Котел и Музикалната академия в Пловдив. По време на обучението си става и един от основателите на ансамбъл „Тракия”. Там има възможност да работи с изтъкнати диригенти и композитори като Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев и Николай Стойков. В периода 1978 до 1990 г. работи като помощник диригент и диригент на ансамбъл за народни песни и танци „Варна”. Заедно със своите колеги печелят редица национални и международни конкурси. Някои от песните, които изпълняват са писани специално  за ансамбъла от  Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев, Коста Колев и Петър Крумов. Успоредно с това Йорданка Неделчева е диригент на хора при читалище „Изгрев” гр.Долни Чифлик- носител на златни медали от  IV, V,VI  републикански фестивали. През 1992-2000г. е щатен преподавател по народно пеене, ръководител народен хор и народна музика в СОУ „Климент Охридски” Добрич.

В периода 1999-2001г. е хоноруван преподавател в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” Варна.

От 2000 г. е преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”, а от 2001г. вече е с научно звание доцент по специалност „Музикознание и музикално изкуство, дирижиране на хор- народна музика”.

От 2007г. е вече преподавател по народна музика и диригент на хор в НУИ”Д.Христов” Варна.

Две години под ред през 1999 и 2000г. доц. Й.Неделчева получава награда на Министерството на образованието „Неофит Рилски”, а през 2002 г. става „Учител на годината” от синдиката на българските учители.

Награда „Варна” й е присъдена през 2001г. за дирижиране на народен хор при ансамбъл за народни песни и танци „Варна” и ансамбъл „Академика” при ВСУ „Черноризец Храбър”.

В периода 1998 до 2005г. под нейно дирижиране осъществява записи и компактдискове на солисти и хора „Гласовете на Варна”, а през 2006г. CD на музикално-танцова постановка „Де ги ди вино червено”. Нейни сборници са: „По морето любе ле”, „Песни за войводите”,”Върба има, върба нема”, „Моята песен”,”Славеят на Тракия” и др. Йорданка Неделчева е ежегоден член на различни научни конференции и има множество доклади и публикации на разнообразни теми. Председателства като жури редица национални и международни конкурси като: „Свят, изкуство и море”, „Като жива вода”, „С песните и танците на Тракия” и др. Печели много призови награди с народния хор при НУИ „Д.Христов”: Първа награда на Международния фолклорен фестивал Албена-„Фолклор без граници” 2007г.; Специална награда „Награда Варна” от кмета на Варна през 2008г.; Три последователни първи награди 2012, 2013, 2014г. от Националния конкурс „Орфеево изворче” Стара Загора; Първи и специални награди от Националния конкурс по фолклор „Диньо Маринов”Варна през годините – от 2009 до 2014 г.

И за финал нека пазим и уважаваме нашите съвременници и творчески личности, които отдават времето и труда си за развитието на младите таланти и културните традиции във град Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

88 − 78 =