Конкурсът Алфред Бинер

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Конкурсът Алфред Бинер

Конкурсът Алфред Бинер

Конкурсът Алфред Бинер се състоя на 28.05.2018г. в концертната зала на НМУ „Любомир Пипков“ София.

Форматът се осъществи с подкрепата на Сдружение „Камерата Орфика“, НМУ „Любомир Пипков“ и МФ „Софийски музикални седмици“.

Конкурсът Алфред Бинер предостави една уникална възможност за всички български цигулари до 25 годишна възраст!
Тази година – 2018 – се проведе неговото първо издание.

По своята същност е създаден като Национален музикален конкурс.

Негова вдъхновителка е младата българска челистка Лиляна Кехайова, съпруга на проф. Марио Хосен.

Журито бе в състав: световно известният лютиер Алфред Бинер,  проф. Марио Хосен, д-р Момчил Георгиев – програмен директор на МФ „Софийски Музикални Седмици“, д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия и Благородна Танева – преподавател по цигулка в НМУ „Л. Пипков“.

Освен конкурентната среда и един нов музикален национален форум, Лиляна Кехайова даде и уникалната възможност на младите таланти на България да свирят на майсторски немски инструменти на Алфред Бинер.

Статута на проекта разкрива, че идеята е конкурсът, бидейки национален, да дава възможност именно на българи да свирят на тези инструменти.

Всички с българско гражданство или имащи постоянен адрес в страната, могат да вземат участие. Този, който спечели, ще може 2 години да свири на инструмента, който ще получи безвъзмездно, като единственото условие е да заплаща годишната застраховка. Всичко това ще присъства в договор.

Лиляна Кехайова също свири на виолончело на Алфред Бинер, получено по този начин. Свирейки вече 2 години с него на сцената и усещайки високото качество на изработка, в нея се заражда  идеята тези превъзходни инструменти да бъдат предоставяни на талантливи млади българи.

Независимо, че все още конкурсът „Алфред Бинер“ е един пилотен проект – Лиляна Кехайова и Алфред Бинер плануват да бъде развит.

Тази година ще бъдат предоставени две майсторски цигулки, лични награди, стипендии за International Musik Akademy Orfeus Vienna и струни Thomastik Infeld. В следващите издания ще бъдат предоставени виоли и виолончели майсторска изработка.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Close
%d блогъра харесват това: