Далила Неделчева интервю втора част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Далила Неделчева интервю втора част

Далила Неделчева интервю втора част

Татяна Капричева: Споделете за Вашите композиции и аранжименти за различни ударни състави?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Далила Неделчева интервю втора част

Далила Неделчева: Започнах да правя аранжименти за перкусионен ансамбъл на някои солови пиеси. Това ме вдъхнови да напиша и собствени произведения. Това, което за мен беше важно бе да създам нещо, което да научи учениците да работят в колектив, докато в същото време се забавляват и доставят удоволствие на публиката.

Татяна Капричева: Какво е за Вас творчеството?

Далила Неделчева: Творчеството е начин да изразиш любовта си към музиката, да изкажеш нещо, което те вълнува на език, който владееш.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Далила Неделчева интервю втора част

Татяна Капричева: Разкажете една интересна история от Вашата преподавателска практика?

Далила Неделчева: Много бях развълнувана от една случка през 2001 г. С перкусионният ансамбъл бяхме поканени като гости изпълнители на II-ри Балкански младежки фестивал в град Катерини, Гърция. Разхождайки се в очакване на откриването на фестивала ни спряха непознати хора. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Далила Неделчева интервю втора част  Споделиха вълнението си, че отново ще имат възможността да чуят изпълнението ни. Разказаха как предходната година са били доброволци на събитието и са присъствали на конкурсната ни програма. Били са много впечатлени и са ни записали. Споделиха как в трудни моменти в натовареното ежедневие спират за момент да отдъхнат и слушайки отново и отново записите с изпълнението ни, намират ново вдъхновение и енергия. За нас това беше едно от малките чудеса в света на музиката, които ни зареждат и ни помагат да продължаваме напред.

Татяна Капричева: Какво мислите за възможностите за изява на младите изпълнители? За конкурсите?

Далила Неделчева: КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Далила Неделчева интервю втора част  Конкурсите са една много полезна възможност за младите изпълнители да обменят опит и да се срещнат с нови музиканти, разширявайки кръгозора си. Понякога самата подготовка за конкурса е дори по-ценна от крайния резултат, защото изисква от учениците много дисциплина, постоянство и страст в това, което правят, позволявайки им често да надскочат собствените си възможности.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на Култура всеки ден ?

Далила Неделчева: Пожелавам на „Култура всеки ден“ успех в разпространяването на стойностните културни постижения и събития – нещо така необходимо в днешно време!

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

99 ÷ 11 =