Новата книга на професор Милко Коларов втора част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Новата книга на професор Милко Коларов втора част

Новата книга на професор Милко Коларов втора част

Книгата е събрала много дълбочина от живота и за живота, от изкуството и за изкуството. Като тембристи лайтмотиви преминават: красиви ретроспекции, обичта към всичко българско – природа, бит, празници, музика и творци, както и неувяхващата страст на композитора към литературата, както самият той споменава: „…имам католически брак с литературата, който не може да се разтрогва”.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Новата книга на професор Милко Коларов втора част

„Езиковите скулптури” ескизно разсъждават и дават оценка за различни сфери на съществуванието – история, религия, политика, общественост, култура и изкуство. В тяхната калейдоскопичност на преден план изплуват събитията от близкото познаване на културния елит и емблематични имена от България от различните изкуства – учители и приятели на Милко Коларов.

С особена пристрастност, почетно място заемат и задълбочените разсъждения на автора за музикално-литературното богатство на Р.Вагнер, за музиката на Й.Хайдн; Л.В.Бетховен, Р.Щраус, А.Брукнер, Клара и Роберт Шуман, големият диригент Карлос Клайбер и съвременният френски композитор Анри Дютийо, обединени в ‘’Stretto из музикалната история’’. С умиление и обич са изпълнени литературните интермеци за неговите големи учители – Панчо Владигеров и Константи Илиев, а искряща топлота и преданост струи в „Трите малки портрета на литературни творци, направени от един музикант” за приятелите му: Светлозар Игов, Петър Алипиев и Радой Ралин.

Топлите и лични биографични моменти са по-камерни и интимно приглушени, в нежни и тихи нюанси… Много интересни са и мислите за киноизкуството, за големия талант на Невена Коканова и нелеката й съдба… Впрочем,  на всякъде личат високата култура и големите познания на Милко Коларов в областта на различните изкуства – музика, живопис, театър, кино,  литература, изпълнителство…

Висока художествена и литературна стойност, както и европейско звучене имат повечето откъси във втората част „Скъпи приятелю…”, където формата „нещо ката дневник” е заявена предварително. Фрагменти и щрихи от творчески проекти, спомени за П.Владигеров, както и тясната връзка на проф. М.Коларов с ММФ „Варненско лято” релефно кореспондират и с вградени интервюта, и лайтмотиви от първата част. Документалност и поетично-художествена реалност се смесват в творческа симбиоза и мисли за изкуството: „Изкуството не е  и не може да бъде състезание. То дори не е публична изява, въпреки концертите и спектаклите, които се правят. Изкуството е самота. Човек бяга своя бяг сам, състезава се сам, със собственото си чувство за красота и хармония”.

Изключително впечатление прави абсолютно точният словесен автопортрет на Милко Коларов. Своеобразна телеграфична визитка на личността му е неговата кратка самооценка, с графичен дизайн: „Недоволен. Мечтаещ (някога). Трудолюбив (работлив). Максималист. Емоционален. Чувствителен.”

В първото приложение е поместен: „Послеслов към недовършена книга” от Светлозар Игов – без съкращения и поправки, който дообрисува образа на проф. М.Коларов и тяхното приятелство,  съдържа  много информативни съждения  за изкуството, музиката и  мисли за творбите и творческия процес на композитора.

Във второто приложение са поместени: стегнат биографичен анонс за проф. Милко Коларов, по-важните му произведения, книги, както и научни и почетни звания и награди. Последни щрихи добавят изказвания за проф. Милко Коларов от различни видни личности и печатни издания, а финалните акорди са два цитата от автора:

„.. Дали съм същият? Надявам се, че съм същият, непроменен. Или – ако трябва да го кажа по-точно – много време трябва да мине, за да заприличаш на себе си. Ако, разбира се, не се загубиш по пътя към себе си.”КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Новата книга на професор Милко Коларов втора част

„Вярвам в съдбата. Това е комплекс от събития, в които се разкрива нашето житейско призвание, присъствайки, макар и кратко, тук – на тази земя. Ако човек разбере своето призвание и почувства това свое висше предназначение, ако повярва в него и работи, тогава…тогава…”

Предстоят представянията на новата книга на проф. Милко Коларов – „Записки” в градовете Варна, Габрово, Шумен и София през лятото и есента на 2019г. Но читателите на „Култура всеки ден” имат привилегията първи да се запознаят с това музикално-литературно и документално издание. Както казва Панчо Владигеров: „Изкуството ражда изкуство!”, а творчеството продължава за неспокойния съзидателен дух на проф. Милко Коларов. Отдавна планирани (и дълго отлагани) са бъдещите му книги, на които ще бъдем свидетели. Една от тях  – „Десетте години при Владигеров” – ще бъде посветена на големия композитор, пианист и педагог Панчо Владигеров и… на авторът – неговият последен и любим ученик – Милко Коларов.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 × 1 =