Предпремиери на Княз Игор

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Предпремиери на Княз Игор

Предпремиери на Княз Игор

Предпремиери на Княз Игор – спектаклите ще се излъчат  в два последователни дни на 30.05. и 31.05.2019г. от 19.00ч. на Основна сцена в Държавна операВарна.

Творческия екип е в състав: Диригенти: Борислав Иванов КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Предпремиери на Княз Игор  (30.05) и Кръстин Настев (31.05), Режисура и сценография Кузман Попов, Художник по костюмите Ася Стоименова, Хореография Светлана Тоншева, Диригент на хора Цветан Крумов, Асистент-режисьор Сребрина Соколова.

Действащи лица и изпълнители: КНЯЗ ИГОР – Венцеслав Анастасов, Свилен Николов, ЯРОСЛАВНА – Димитринка Райчева, Линка Стоянова, ВЛАДИМИР – Арсений Арсов, Георги Султанов, КНЯЗ ГАЛИЦКИ – Гео Чобанов, Деян Вачков, Пламен Димитров, КОНЧАК – Гео Чобанов, Деян Вачков, Евгений Станимиров, КОНЧАКОВНА – Даниела Дякова, Михаела Берова, ОВЛУР – Пламен Долапчиев, Христо Ганевски, ЕРОШКА – Владислав Владимиров, Пламен Долапчиев, СКУЛА – Людмил Петров, Петър Петров, НЯНЯ – Бойка Василева, Силвия Ангелова, ПОЛОВЕЦКА ДЕВОЙКА – Илина Михайлова, Ирина Жекова, Мария Павлова.

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев, Помощник-режисьори: Мариана Григорова, Елиана Кръстева, Репетитор на балета Гергана Георгиева- Караиванова, Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов, Суфльор Димитър Фурнаджиев.

Операта „Княз Игор“ от Александър Бородин /1833-1887/ е единствената творба на композитора от този тип.

Операта е КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Предпремиери на Княз Игор  в 4 действия и пролог, композирана в периода 1869-1887г. Тъй като Александър Бородин умира преждевременно, по негови записки операта е довършена от Александър Глазунов и Николай Римски Корсаков.

Либрето е на Александър Бородин, по мотиви от руската епическа поема от XII век „Слово за Игоревия полк“ и материали от исторически летописи.

Първо изпълнение: 23 октомври 1890г., Мариински театър, Санкт Петербург

Съдържание

Пролог

Площад в старинния руски град Путивъл. Княз Игор със сина си Владимир Игоревич и войските си се готви за поход срещу половците номади, които опустошават Русия. Неочаквано пада мрак – това е слънчево затъмнение. Народът вижда в това лоша поличба. Княгиня Ярославна моли мъжа си да отложи похода, но Игор е непреклонен. Той е твърдо решен да разгроми завоевателя и да спаси отечеството си.

Тръгвайки на поход, Игор оставя за свой заместник в Путивъл брата на жена си, княз Владимир Галицки.

С тържествен марш „Слава“ народът изпраща княза и войската.

Първо действие 

В двореца, обкръжен от другари и придворни, КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Предпремиери на Княз Игор  Галицки неспирно пирува. Той мечтае да стане княз на Путивъл и да измести Игор от трона. Тогава ще изпрати сестра си в манастир, а сам ще гуляе по цял ден. Дотичват развълнувани девойки. Тяхна другарка е била отвлечена в княжеския дворец от хората на Галицки. Момичетата молят княза да я освободи, но той грубо ги изгонва. Гусларите Ерошка и Скула се подиграват на отвлеченото момиче, осмяно от пияната тълпа.

Гуляят достига връхната си точка, когато слугите дотъркулват голяма бъчва вино. Скула и Ерошка започват песен, с която славят княза на Пути­въл – Владимир Галицки.

Мрачни мисли измъчват княгиня Ярославна. От дълго време няма вест от Игор и Владимир. Идват девойки, които я молят да се застъпи за отвлеченото от Галицки момиче. Той се появява и ги разгонва. Държи се предизвикателно със сестра си – хвали се, че скоро ще заеме княжеския престол и ще подчини всички на волята си.

Болярите от Думата донасят лоши вести: руските войски са разбити. Игор и синът му са в плен. Половецките орди напредват към Путивъл. Кам­баните бият тревожно. Пламъците на пожарите се отразяват в прозорците на двореца. Жестоките азиатци опожаряват всичко по пътя си.

Второ действиеКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Предпремиери на Княз Игор

В лагера на половците пред разпънатите в степта шатри се събират половецките девойки. С песни и танци те се мъчат да развлекат дъщерята на хан Кончак – Кончаковна. Довеждат руски пленници. Девойките им дават храна и кумис.

Вечерният здрач забулва степта. Княз Владимир Игоревич се е влюбил в дъщерята на половецкия хан и тя също го обича. Когато влюбените се отда­лечават, се задава Игор. Той е разтревожен: Русия стене под чуждо иго, народът страда и няма никаква надежда. Игор трябва да направи всичко въз­можно, за да спаси отечеството си. Покръстеният половчанин Овлур пред­лага да му помогне да избяга от плен, но князът отказва.

Половецкият хан Кончак цени мъжеството, смелостта и честността на руския княз. Обещава на Игор да го освободи от плен, ако се съгласи в бъдеще да не вдига оръжие срещу половците. Игор отхвърля предложението на хана. За да го развесели, Кончак му устройва пищно зрелище с песни и танци.

Трето действие (в някои постановки се пропуска)

Войската на Кончак се завръща с много плячка от руските земи. Сега Игор разбира, че наистина трябва да избяга, за да прогони нашествениците. Когато пийналите стражи заспиват, той се уговаря с Овлур за бягството. Кончаковна чува разговора им. Тя обича Владимир Игоревич и горещо го моли да не я оставя. Това е изпитание за младия княз, но чувството за дълг пред родината надделява. Тогава Кончаковна обявява тревога. Въпреки това княз Игор успява да избяга, а Владимир е заловен. Половчаните се готвят да го убият, Кончаковна моли баща си да го пощади. Ханът ги усмирява. Всички остават безкрайно изненадани, когато разбират, че младият руски княз ще стане негов зет.

Четвърто действие

Ранно утро в столицата Путивъл. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Предпремиери на Княз Игор  Нашествениците са опожарили целия град. Пред градските стени княгиня Ярославна оплаква сполетялото я нещастие и тежката участ на своя народ. Моли вятъра, слънцето и реката да помогнат на Игор да се върне жив и здрав. Задават се конници ­ Игор и Овлур. Първи ги съзират Скула и Ерошка.

Доскоро те са се подигравали с пленения княз, а сега започват да бият камбаните, за да съобщят за неговото завръщане. Всички радостно приветстват княз Игор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

85 + = 95