Веселин Демирев за музиката на Бах интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю

Веселин Демирев за музиката на Бах интервю

Татяна Капричева: От кога датира желанието за концерт във родния Ви град Варна?

Веселин Демирев: Обичам публиката навсякъде по Света, но да свиря в родния си град винКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю  аги е било и ще бъде специално! Колеги, приятели, старите преподаватели както и роднини – всички те всяка година ме питат кога ще се върна отново да свиря на Варненската сцена… Все една или друга професионална причина е фактор това да се случва все по-рядко, за съжаление…

Татяна Капричева: Какви са Вашите надежди и желания за концертна КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю  дейност във Варна и България въобще?

Веселин Демирев: Смятам така да си организирам заетостта от тук насетне, че колкото се може повече да концертирам във Варна и България като цяло.

Татяна Капричева: Как подбрахте програмата за концерта „Бах за приятели“ на 28.07.2019г. от 20.00ч. в Католическа църкваНепорочно зачатие на Св. Дева Мария във Варна? С какво ще е по-различен?

Веселин Демирев: Програмата за този концерт се получи естествено и закономерно, зКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю  ащото смятам в края на сезон 2020/2021г.  да запиша всичките Сонати и Партити за соло цигулка на Й. С. Бах, а за целта искам да съм ги изсвирил на сцена пред публика неколкократно и  какво по-хубаво от това да споделя първия от тази серия концерти в родния си град!!!

Татяна Капричева: С какво Ви провокира и до днес музиката на Й.С.Бах?

Веселин Демирев: Знаете ли, трудно е да отговоря на този въпрос. Ще се опитам образно да обясня: музиката на Бах е Космос и колкото повече пътуваш през него, толкова повече откриваш не само нови и по-красиви, а направо други измерения…

Татяна Капричева: Какви открития имате във звукоизвличането при свиренето на цигулка? И по-специално препоръки при интерпретацията на бахови произведения?

Веселин Демирев: Преди време повечето от старите Български професори по цигулка преподаваха Бах по т.нКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю  “Руска” школа, поради простата причина, че самите те или са учили в Съветския Съюз (по това време) или са учили с руски професори. Какво имам предвид: В Русия и до ден днешен е много широко разпространено при интерпретирането на Бах да се свири с огромен, често дори прекалено форсиран и напрегнат звук, което си има своя чар, но според мен когато Бах е композирал за струнен инструмент е имал съвсем различна идея от тази на композициите му за орган… Дано ме разбирате, иначе трябва да навляза в много детайли, с които мога да отегча читателите.

Аз се опитвам в последните няколко години да намеря правилния (поне според мен) баланс КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю  между това как предполагаемо едно време се е свирел Бах и как в днешно време със съвременните лъкове, струни и въобще подредба на инструмента, интерпретираме този велик композитор. Една доста интересна и изключително трудна в собствената си интелигентност задача. Постоянно си задавам въпроса: “Чакай малко сега, убеден ли си в това което правиш? Не мислиш ли, че е глупаво това… или онова”…и т.н

Татяна Капричева: Любимото Ви произведение от цигулковата литература и по-конкретно от музиката на Й.С.Бах?

Веселин Демирев: Нямам любимо произведение от Бах или който и да бил друг композитор. Всяка епоха, всеки композитор или произведение предлагат техните си предизвикателства… Аз съм постоянно търсещ – нови и нови предизвикателства…

Татяна Капричева: Имате ли КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю  проект да изнесете майсторски клас по цигулка във Варна?

Веселин Демирев: Искам с каквото мога да бъда полезен не само във Варна, но и в цяла България. Дали това ще е майсторски клас или работа с млади, желаещи и жадни за изкуство музиканти над различни произведения, не само от цигулковия репертоар, но и в областите: камерна музика и симфонична музика.

Татяна Капричева: Споделете новостите около Вас в посока концертна дейност?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю

Веселин Демирев: Моето професионално развитие е свързано предимно с концертмайсторска работа: дали това ще е моят оркестър в Олборг, Дания или Синфоника де Мадрид към Кралската Опера в Мадрид, или гост концертмайстор на други оркестри. Заетостта и отговорността ми там е голяма. Освен това концертирам и правя майсторски класове както в Европа, така и в САЩ, Мексико и Япония.

Татяна Капричева: КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Демирев за музиката на Бах интервю  Защо според Вас музиката на Й.С.Бах е вечна и актуална и днес?

Веселин Демирев: Защото е истинска, дълбока, философска и гениална!!! Благодаря за вниманието и успех на Вас, и на Вашите читатели!!!

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

25 ÷ 5 =