Георги Харизанов за Етно Фюжън Фест интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Харизанов за Етно Фюжън Фест интервю

Георги Харизанов за Етно Фюжън Фест интервю

Татяна Капричева: Как дойде идеята за този проект? Какъв беше първият импулс?

Георги Харизанов: Живеем във време, в което хората от различни краища на света са осведомени за музикалните традиции на географски отдалечени народи. Гледаме най-разнообразни кавъри в YouTube и къде ли не в Интернет, на креативни хора, които се забавляват изказвайки се чрез инструмента, който владеят. Глобализацията е навсякъде и всякаква форма на фюжън е възможен.

Идеята е на Делян Павлов, който кактоКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Харизанов за Етно Фюжън Фест интервю  и целият екип на конкурса, сме любопитни видим докъде може да стигне креативността на участниците.

Наименованието на конкурса Варна Етно Фюжън, показва, че варненската сцена е отворена да чуе музиката на творчески настроени музиканти, които търсят подобна сцена за изява. Етно елемента се състои в изискването – да се използват само и единствено български народни инстументи. Изборът на репертоар е жанрово без ограничения – авторска музика или не.

Татяна Капричева: Работихте ли по избистрянето на формата? По-различен е от подобни конкурси?

Георги Харизанов: В много от конкурсите КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Харизанов за Етно Фюжън Фест интервю  формулата или начина на организиране и провеждане е една и съща – заплащане на такса участие, разделяне на участниците във възрастови групи/категории, като наградният фонд се определя от събрани такси и евентуално участие на спонсори. Журито е съставено от педагози, в съответната област, които насърчават учениците си да участват в конкурса и т.н.

В този конкурс тази схема не е взета под внимание. Първо няма такса за участие. Второ няма възрастови ограничения. Трето – конкурсът се провежда в два етапа, като първият е за да се отсеят участниците до 10 финалиста, които да се състезават в концерт „на живо” за три награди. Три награди – това е!

Татяна Капричева: Кой Ви подкрепи в това начинание?

Георги Харизанов: Конкурсът е частна инициатива. За сега партньори на конкурса са и СНЦ „Традиции, духовност, култура” и читалище „Отец Паисий” гр. Варна. Ако някой харесва идеята конкурса и желае да ни подкрепи, може да контактува организаторите чрез сайта https://www.varnaethnofusion.com/%d1%83%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f/

Татяна Капричева: Разкажете за двата етапа и протичането на конкурса?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Харизанов за Етно Фюжън Фест интервю

Георги Харизанова: Първият етап е да се отсеят най-интересните участници. В регламента на конкурса е обяснено подробно как става това. Участниците изпращат видео/аудио запис, чрез който се състезават за участие във втория кръг.

Вторият е кръг е концерт „на живо”, където ще бъдат излъчени и победителите.

Татяна Капричева: Ще се допуска ли публика на концертното прослушване на живо?

Георги Харизанов: Да, разбира се! Вторият етап е концерт „на живо” пред публика. По този начин публиката ще види само най-креативните участници.

Татяна Капричева: Вашите препоръки и изисквания по отношение на критериите?

Георги Харизанов: Всеки да бъде себе си! Да даде най-доброто, на което е способен в момента! И не мислете, дали това което правите ще се хареса на журито или не…

Татяна Капричева: На добър час!

Георги Харизанов: КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Харизанов за Етно Фюжън Фест интервю  На добър час на всички ни! Всички, и участници, и организатори го правим за първи път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 ÷ = 2