Макбет – Премиера

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Макбет - Премиера

Макбет – Премиера

Макбет – Премиера на 10.08 и 12.08.2020г. от 21.00ч. в Летен театър Варна.

Изявата е част от ММФ „Варненско лято“ 2020 и Единадесетото издание на Опера в Летен театър.

Премиера „Макбет“ще премине с уникалното присъствие на оперната прима Александрина Пендачанска!

Макбет е опера от Джузепе Верди.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Макбет - Премиера  Творческият екип е в състав: Диригент Найден Тодоров, Режисьор Кузман Попов и солисти: ЛЕЙДИ МАКБЕТ – Александрина Пендачанска, МАКБЕТ – Кирил Манолов, МАКДЪФ – Иван Момиров, БАНКО – Деян Вачко.

Ще им партнират – Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

„Макбет“ – операта, която великият Верди дълго време смята за най-доброто си произведение.

Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет е голямата звезда в блестящия солистичен състав, а неин партньор в ролята на Макбет ще е най-успешният български баритон по световните сцени Кирил Манолов.

„Макбет“ е сред най-популярните пиеси на Уилям Шекспир, а също така и най-кратката от неговите трагедии. Посветена е на покварата на властта и на предателството и е основана на разказ за шотландския крал Макбет, записан от шотландския философ Хектор Бойс.

Пиесата разказва за престъпленията, извършени от Макбет, иначе смел и честен пълководец, който е унищожен от амбицията си да стане крал на Шотландия. Силно повлиян от съпругата си, Макбет се решава да убие Дънкан, законния крал. Убийството е съвсем в началото на пиесата, така че през останалата ѝ част да се проследят вината и страданието на престъпника, хаосът и злото, които се разпространяват из страната, чието управление е завзел нечестно. Сюжетът на пиесата е зает от „Хрониките“ на Рафаел Холиншед, според които тези събития са случили през 11 век.

Особено характерни за пиесата са халюцинациите и виденията (както в „Хамлет“). Те се появяват, за да напомнят на Макбет и лейди Макбет за тяхната споделена вина във все по-честите кръвопролития. Малко преди да убие Дънкан, Макбет вижда кинжал, носещ се из въздуха. Облян в кръв и насочен към стаята на краля, той символизира тежкото проклятие, което Макбет е на път да си навлече. По-късно, на един пир, на Макбет му се привижда призрака на Банко, който му напомня, че е убил своя приятел. Привидно уравновесената психически лейди Макбет също се поддава на виденията – тя ходи на сън и вярва, че ръцете ѝ са изцапани с кръв, която не може да бъде отмита.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Макбет - Премиера  Това е трети съвместен проект на оперната дива – Александрина Пендачанска с ТМПЦ – Варна, след един свръхемоционален концерт, посветен на 30-годишната й сценична дейност, с който се откри през 2018 ММФ, „Варненско лято“ и една бляскава „Тоска“ през 2019.

Макбет – Премиера на 10.08 и 12.08.2020г. от 21.00ч. в Летен театър Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 5 = 2