Коледен музикален фестивал – актуализация

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Коледен музикален фестивал - актуализация

Коледен музикален фестивал – актуализация

19 ноември – 29 декември 2020

Премиерни заглавия, мюзикъли, опери, симфонични концерти и световна джаз премиера

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Коледен музикален фестивал - актуализация  XXI КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2020 започна на 19 ноември със събитие, посветено на 250-годишнината от рождението на Бетовен, в което виртуозният пианист Людмил Ангелов ни поднесе проникновената си интерпретация на Концерт за пиано и окестър № 5 от великия композитор. След мюзикъла „Любовта никога не умира“, фестивалната програма продължава на 30 ноември, 19.00, Основна сцена, не с какво да е, а със световна премиера. Това е „Jazz Cats Symphony”, юбилеен авторски проект на Христо Йоцов, перкусионист, композитор, професор, една от големите фигури на съвременната джаз сцена. Освен неговите барабани, в „Jazz Cats Symphony” ще чуем Арнау Гароффе – тенор, саксофон, Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството на Маестро Ганчо Ганчев. Проектът се реализира с подкрепата на Министeрството на културата. Да припомним тук, че Христо Йоцов направи във Варна и световната премиера на своя мюзикъл „Сън в лятна нощ“ (2018).

„Котешкият“ проект е много специален за Христо Йоцов, който отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Освен това „Cats“ е нарицателно за джазовите музиканти по света; нещо повече – това е и вид ценз за ниво и професионализъм. И така, Христо Йоцов създава „Jazz Cats“ през 2016 г., първоначално като клубен проект, вдъхновен от би-боп традицията. Майсторството на четиримата музиканти и високата степен на енергия довеждат до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален. През 2017 г. е издаден първият албум „Jazz Cats“, с който групата концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 г. „котките“ изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау. Следва вторият албум „Jazz Cats 2“ с по-фюжън характер. Междувременно проектът се разраства до “Jazz Cats Symphony” през 2020 и световната премиера във Варна, с която големият музикант отбелязва своята 60-годишнина.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Коледен музикален фестивал - актуализация  По-нататък Мюзикъл Гала ще радва почитателите на жанра с откъси от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър (8 декември, 19.00, Основна сцена). В този своеобразен апотеоз на мюзикъла ще се изявят солистите: Мария Павлова, Жана Костова, Лиляна Кондова, Калина Жекова, Вяра Железова, Белла Петрова, Момчил Караиванов, Борислав Веженов, Свилен Николов, Нейчо Петров, Людмил Петров, Пламен Георгиев, Николай Димитров. В празничния гала концерт, под режисурата на Сребрина Соколова и диригентството на Страцимир Павлов, свой дял ще имат хорът, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна.

XXI Коледен музикален фестивал поднася още 3 мюзикълa – премиерните от тази година „Чаплин – Мюзикълът“ от Крис Къртис (11 декември, 19.00, ФКЦ) на Борис Панкин, наричан още „режисьора на хитови мюзикъли“; „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте (21 декември, 19.00, ФКЦ) на Петко Бонев, режисьорът, който също е създал прекрасни мюзикълни постановки на варненска сцена и „Чикаго“ от Джон Кандър, отново на Борис Панкин (29 декември, 19.00, ФКЦ). За качествата на „Чаплин“, „Парижката Света Богородица“ и „Чикаго“ достатъчно добре говори и името на Маестро Страцимир Павлов, завърнал се от САЩ в България, за да израсне като най-добрия диригент на мюзикъли в България.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Коледен музикален фестивал - актуализация  „Чаплин“ е нов бродуейски мюзикъл, адаптация по биографията на един от най-великите артисти на всички времена. Варненската опера получи правата за поставянето на мюзикъла с благословията на наследниците на фамилия Чаплин. Зрителите няма да видят поредица от дати и години, а художествени разкази за действителни личности, някои от тях, макар и на преклонна възраст, все още сред нас. “Представяме историята на Чаплин с изключително богато мултимедийно решение, което проследява пътя му от комедиен актьор до велик филмов творец. Работим със сценографа Константин Гарнизов и Ирина Радованова при мултимедията, също с Калоян Божилов, младия български оператор, два пъти носител на „Златна роза“ от Варна, автор на визията на най-добрия български филм с международно признание „Ага“. Всъщност това е спектакъл за силата на човешкия дух – не по време на война, не по време на епидемия, а в това, което всеки ден човек преживява”, споделя Борис Панкин.
Задължително е да споменем тук изключително силния състав от певци и танцьори, сред които блестят Мариан Бачев в ролята на Чаплин, Мария Павлова като Ууна Чаплин, Борислав Веженов като брата на Чаплин и Десислава Николова като журналистката, която преследва Чаплин.

„Парижката Света Богородица“, с оркестрация на Данко Йорданов, предлагаме като театрализиран концерт с костюми, със своя драматургия, сценография и хореография. Зрителите ще видят импозантната парижка катедрала без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото й величие, възкресена със средствата на 3D мапинга. А песенните номера, сред които и световни хитове, се изпълняват на оригиналния им език. В ролята на Квазимодо се превъплъщава Велин Михайлов, а в ролята на Есмералда – Лилия Илиева.
„Чикаго“ с великолепната хореография на Анастасия Неделчева и невероятните изпълнения на Мариан Бачев, Лилия Илиева, Десислава Николова, Борислав Веженов и целия екип е едно динамично, драматично и красиво представление, което буквално зашемява зрителите на всички сцени, където е играно досега.

Операта, разбира се, е основен приоритет и затова Коледният фестивал поднася три от най-добрите постановки на Държавна опера Варна – премиерните от това лято „Бал с маски“ (27 ноември, 19.00, Основна сцена), диригент Григор Паликаров и „Макбет“ от Джузепе Верди, диригент Стефан Бояджиев (4 декември, 19.00, Основна сцена), както и „Норма“ от Винценцо Белини, диригент Сунай Муратов (10 декември, 19.00, Основна сцена).

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Коледен музикален фестивал - актуализация  Шедьовърът на Верди „Бал с маски“, с впечатляващата трактовка на прочутия испански режисьор и сценограф Игнаси Кристиа, събра овациите на Опера в Летния театър. Този творец от световната сцена бе впечатлен от силната оперна традиция във Варна и възможността за кариерно израстване на оперните певци – нещо, което според него Барселона няма. Много плодотворна се оказа колаборацията между режисьора и диригента, в която диригентът се стреми да възстанови от партитурата музикалното мислене на Верди, а режисьорът се възползва максимално от либретото на Сома. И в този тандем между музика и драма се пресичат театралната и музикалната гледна точка по възможно най-добрия начин. Резултатът, ще се убедят сами зрителите, е един органичен и крайно въздействащ прочит. На сцената ще аплодираме оперната дива Цветелина Василева – Амелия, Валерий Георгиев – Рикардо, Венцеслав Анастасов – Ренато, Ирина Жекова – Оскар и др.

„Макбет“ от Джузепе Верди е последната постановка на незабравимия главен режисьор на оперния театър във Варна Кузман Попов, който в края на октомври пое по вечния си път. Невероятно проникновен творец, свързал целия си артистичен път с Варненската опера, той пресътвори на нашата сцена почти всички заглавия от световната оперна съкровищница. Авторският му натюрел триумфира в постановките от последните години, в които като режисьор и сценограф той създаде вълнуващи образци на оперното творчество. В тях изрази най-пълноценно себе си, като обогати принципите на класическата режисура с усета си за съвременност и така придаде нов блясък на операта.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Коледен музикален фестивал - актуализация  Всичко това важи с пълна сила за „Макбет“, чиято бравурна премиера от това лято дълбоко докосна сърцата на меломаните, както и за „Норма“ от Винценцо Белини, отличена на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора (2017). С главните герои в „Макбет“ сега ще ни срещнат Венцеслав Анастасов – Макбет, оперната прима Габриела Георгиева – Лейди Макбет, Деян Вачков – Банко и Иван Момиров – Макдъф. В главните персонажи от „Норма“ ще се превъплътят: Елена Росси от Италия – Норма, Валерий Георгиев – Полионе, Даниела Дякова- Адалджиза, Гео Чобанов – Оровезо.

Обичаният от всички традиционен Коледен концерт, сега с първокласните солисти Ирина Жекова (сопран), Мария Павлова (сопран), Иван Момиров (тенор) и Иво Йорданов (баритон), ще има 3 издания (17 декември, 22 декември, 23 декември, 19.00, Основна сцена). На диригентския подиум ще застане младият български диригент Димитър Косев. Той получава музикалното си образование в Prayner Konservatorium – Виена, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер, като асистира и на проф. Йозеф Щолц в класа по оперно майсторство. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Коледен музикален фестивал - актуализация  През 2014 г. на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Работи с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra, дебютира в България (2013), дирижира новогодишния концерт на Русенската филхармония (2015) и коледния концерт на Софийската филхармония (2018). Работи в Старозагорската и Русенската опера, за чийто главен диригент е избран през лятото на 2020 г. След първата награда за модерна музика на Vienna Young Pianiasts (2006) и за изпълнение на Едвард Григ (2007), Димитър Косев печели още конкурси и отличия, сред които наградата на JCI „Най-изявените млади личности на България“, златна значка „Русе“ и „Златно перо“на Радио Classic FM и Галерия „Макта“ (2019).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

80 ÷ 10 =