Момиров пее на рожденния си ден!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Момиров пее на рожденния си ден!

Момиров пее на рожденния си ден!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Момиров пее на рожденния си ден!  В любимия традиционен Коледен концерт, тази година под палката на нашумелия млад диригент Димитър Косев и режисурата на Сребрина Соколова, ще посрещнем първокласните солисти Ирина Жекова, Мария Павлова, Иван Момиров и Иво Йорданов. Те ще изпълнят, заедно с оркестъра на Държавна опера Варна, завладяващи арии от оперети на Йохан Щраус, Франц Лехар, Имре Калман, Руджиеро Леонкавало и други композитори.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Момиров пее на рожденния си ден!  Концертът носи допълнителен емоционален привкус заради Иван Момиров, именития варненски тенор, един от плеядата звездни български гласове, роден в навечерието на Рождество Христово 23 декември. Ще аплодираме рожденика в двете издания на Коледния концерт на 22 и 23 декември, 19.00, Основна сцена.

НА ТОЗИ РОЖДЕН ДЕН СЪМ ЩАСТЛИВ, НЕ САМО ЗАЩОТО СЪМ ВКЪЩИ, А И ЗАЩОТО СЪМ ЦЕНЕН, ОБИЧАН И ЧАКАН

Не за пръв път му се случва да бъде на сцената в светлите рождественски дни. Точно на рождения си ден Иван Момиров дебютира в Софийската опера в гала спектаклите на Гена Димитрова с „Набуко“, по нейна специална покана. На 23 декември пее с Оркестъра на Парма в „Театро Реджио“, а концертът с Оркестъра на Тосканини, на рождения му ден преди 5 години, е толкова успешен, че обикаля с него цял Китай.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Момиров пее на рожденния си ден!  „Много рождени дни и празници съм прекарал на края на света и вече съм свикнал с тази самота, приемам я като част от моята работа. За юбилея си през миналата година също бях поканен в Китай, където изнесох 11 концерта. Върнах се на 6 януари, тъкмо преди да избухне Covid 19. Чувствах се самотен и сега на този рожден ден съм щастлив, не само защото съм вкъщи, а и защото съм ценен, обичан и чакан.

В тази кризисна ситуация трябва да се адаптираме, вярвам, че във всяко нещо може да се открие хубава страна. В навечерието на Коледа човек си дава сметка за най-важното и нещата, които изглеждат обикновени, придобиват друг смисъл и ново значение. Щастлив съм, че имам сцена, защото един артист, колкото и да се развива, контактът с публиката остава най-добрият му коректив за това накъде върви.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Момиров пее на рожденния си ден!  Искам да благодаря на моята варненска публика и специално на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, за жеста да отбележим моя юбилей с постановка през идващата година на „Хофманови разкази“, една от моите любими опери. Не всеки директор е склонен да прави подобни жестове.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Момиров пее на рожденния си ден!  Радвам се също, че ще се реализира проектът на Държавна опера Варна по моя идея за концерт, в който Владимир Стоянов и аз ще представим знакови дуети за баритон и тенор в световната оперна съкровищница. Досега никой не е правил подобно нещо. Получихме одобрението за концерта на всички оперни театри в България, пристигнаха и първите покани от чужбина“, споделя задоволството си именитият певец, когото италианската критика определя като „глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци”.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Момиров пее на рожденния си ден!  Тенорът ИВАН МОМИРОВ
завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски. Едва на 21 години дебютира на сцената на „Дойче Опер” в Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор”. Същата година оперната легенда Гена Димитрова му отправя покана за участия в честването й в галаспектаклите на операта „Набуко” в Софийската опера. Непосредствено след това концертира в Златната зала „Музикферайн”, Виена, редом с оперния колос Николай Гяуров. Следват специалната награда на Хосе Карерас от конкурса „Хулиан Гаяре”, Памплона, както и покана за участие в конкурса на Пласидо Доминго „Опералия” 2000 г. Дебютът на сцената на оперния театър в Монте Карло в ролята на Де Грийо в „Манон Леско”от Масне, както и поредицата концерти в Италия в памет на световноизвестния испански тенор Алфредо Краус му откриват пътя към световните оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън”, Римската опера, „Карло Феличе” в Генуа, „Опера Бастий” в Париж, „Маринский театър” в Санкт Петербург, „Сан Карло” в Лисабон и др.
КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Момиров пее на рожденния си ден!  В репертоара му са включени централните тенорови партии в оперите „Бал с маски”, „Трубадур”, „Двамата Фоскари”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Жана д’Арк”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Джоконда”, „Кармен”, „Лучия ди Ламермур” „Норма”, „Вертер”, „Приятелят Фриц”, „Ромео и Жулиета”, „Евгений Онегин”, „Макбет“ и др. Партнира си с Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девиа, Джун Андерсън, Франческа Патане, Лео Нучи, Ренато Брузон и др. Пял е под палката на диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, Марк Минковски, Гюнтер Нойхолд, Даниеле Калегари, Ренато Палумбо и др. Работил е със знаменити режисьори като Андрей Кончаловски, Ермано Олми, Вернер Херцог, Алберто Фасини, Никола Жоел, Пиерлуиджи Пици и др. В звукозаписната му дейност са включени „Йерусалим” за TV „RAI”, „Бал с маски“ и Реквием на Верди. Гастролира на най-престижните сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зенландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 ÷ = 5