Разговор с Даниела Георгиева – втора част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с Даниела Георгиева - втора част

Разговор с Даниела Георгиева – втора част

Татяна Капричева: Останаха ли още неопоменати в тази книга личности, които също са достойни да се запомнят от следващите поколения?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с Даниела Георгиева - втора част  Даниела Георгиева: О, със сигурност! Както казах, едва ли съм напълно изчерпателна. На представяне на книгата са ме питали защо не е включен Капитан Петко воевода, например. Отговорът ми е, че като правих изследването си, се натъквах на малко известни факти около тези личности и не всичко е така, както идеализирано ни се поднася. За него например видях, че е бил лихвар в края на живота си. Не, че е лошо, но някак „се бие” с героичния му образ. Затова аз се фокусирах върху позитивното – онова, което е било добро за всички ни като общество и което е останало. И се надявам всеки от вас да стигне до извода, че щом тези хора са се справили буквално от нищото, то значи и ние можем! В този смисъл книгата смятам, че е вдъхновение – да не отлагаме идеите, които възникват в мислите ни, а да действаме.

Татяна Капричева: Какво е посланието на тази книга, според Вас?

Даниела Георгиева: Точно това е най-важното послание на книгата, а другото е да действаме заедно, защото така нещата се случват по-бързо и по-забавно. Да не се делим на по- и най-талантливи, а да творим живота си общо. Ето например в книгата има и духовници, и творци-бохеми – художници, музиканти и др., защото всичко е свързано.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с Даниела Георгиева - втора част  Според мен Вселената винаги има план „Бе”, в случай, че подходящият човек да реализира дадена идея се забави или откаже. Наблюдавайте мислите си, те не са случайни. Така например една добра идея може да се „подаде” като преминаваща мисъл на 2-3-ма души – за да е сигурно, че все някой ще я материализира. И тук, в историята по създаването на град Варна виждаме приемственост, което е чудесно. Някой е искал много нещо, друг може и да е помогнал с това, че е дал ход на нещата, като  гласуването на общинско ниво да бъде осъществена, трети да я е осъществил физически, а 4-ти и 5-ти да са помагали с техните средства – духовникът с молитви, защото и вярата е важна, а музикантите – с поддържането на високата вибрация в мислите, където са вдъхновението и полето на всички възможности. И ето това вече е екипна работа. Всеки от неговото място спомага да „трасира” пътя на една добра идея.

Татяна Капричева: Как мислите – жив ли е творческият и възрожденският импулс в културните дейци днес? Дали ще оставят имената си за бъдните поколения и дали някой ще пише за тях?

Даниела Георгиева: Със сигурност има и добри творци, не може да се каже, че всичко добро е в миналото. Всичко е до желанието на човека – да иска да се развива в сферата, която е избрал, да надгражда наученото и да рискува с нови идеи. Желанието, доброто образование и постоянството – в развитието и действията, винаги водят до позитивен завършек на всеки проект.

Татяна Капричева: Имате ли идеи и за други книги?

Даниела Георгиева: Да, но ще сменя малко тематиката.

Татяна Капричева: Искате ли да благодарите на някого?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с Даниела Георгиева - втора част  Даниела Георгиева: На всички бих благодарила – и на тези, които ме подкрепят, и на тези, които не ме подкрепят, защото като всеки творец и аз имам своите възходи и падения. Първите са приятелите и хората, които са позитивно настроени към мен, вторите – моите най-добри учители, защото аз съм такъв характер, че се мотивирам да се докажа най-силно, когато ме подценяват. На първо място е сестра ми, разбира се. Тя ме критикува, но и поощрява да действам, когато спирам и се отчайвам.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на читателите на „Култура всеки ден”?

Даниела Георгиева: На читателите Ви пожелавам първо здраве! А след това  – да живеят с усмивка, да вярват в себе си, да мечтаят смело и да правят всичко възможно да постигат мечтите си, защото това е, което ни кара да се усмихваме още по-широко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 7 =