Милко Коларов – юбилей 75 години

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Милко Коларов - юбилей 75 години

Милко Коларов –  юбилей 75 години

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Милко Коларов - юбилей 75 години  Милко Коларов е роден през 1946г. Завършва Музикалната академия в София – композиция при проф. П.Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. К.Илиев. Специализира в Париж през 1986г. Още след дипломирането си през 1973г. развива активна творческа изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличаван многократно с престижни национални и международни награди. Бил е диригент на Варненската филхармония, (тогава създава и Фестивален камерен оркиестър), диригент на Варненската опера, и зам. главен редактор на Радио София – БНР (1980-1984). В продължение на близо 20 години (от 1973г.) ръководи по съвместителство Габровски камерен оркестър, където през 1976г. по негова инициатива се създава фестивала „Дни на камерната музика“. От 1991 до 2009г. успоредно с преподавателската си работа във Варненския свободен университет е диригент и на Симфоничния оркестър на Музикалното училище във Варна. От 13.03.2005г. започва дейността си създаденият и ръководен от него Камерен ансамбъл „Симфониета“, който освен ежегодните си участия в ММФ „Варненско лято“ е изнесъл и десетки неделни концерти – матинета, посетени от над 17 000 слушатели в Градската художествена галерия на Варна. Милко Коларов е професор по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. В периода 2000 – 2005г. заедно с проф. Лари Уайт, САЩ и проф. Марин Чонев, хор „Морски звуци“, хора на Варненската опера и солисти – певци от САЩ, ръководи майсторски курсове на американски студенти от всички американски щати, с които подготвя творби като: „Реквием“ от Верди, „Реквием“ от Моцарт, „Меса до мажор“ от Бетовен, „Немски  реквием“ от Брамс, „Te Deum“ от Жорж Бизе и др. Милко Коларов твори във всички музикални жанрове. Произведенията му са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света – Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария,, Франция, Полша, Турция, Япония, САЩ, Южна Корея, Сингапур, Унгария, Гърция, Холадия и др. През 1996 – 98г. БНТ заснема едночасов филм-портрет за композитора Милко Коларов, излъчен за първи път през 1999г. Почти цялото творчество на м.Коларов е записано (и у нас, и в чужбина) на грамофонни плочи, компактдискове и DVD. Бил е член на жури на наши и международни конкурси. Председател е на фондация „Добри Христов“. Почетен гражданин на Габрово и Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Милко Коларов - юбилей 75 години  Награди на Милко Коларов:

Награда „Варна“ – 1979г., 1984г., 1996г.

Първи награди на СБК – 1974г., 1978г., 1982., 1985г., 1996г. за творбите: „Симфонични вариации”, Оратория „Април 1876”, Концерт за кларинет и оркестър, Концерт за цигулка и оркестър и „Елегия за голям симфоничен оркестър и орган”

Голямата награда „Златният делфин“ за театрална музика – 1977г.

Наградата на БНР – 1982г.

Награди на Министерството на просветата и „Седмицата на изкуствата за деца“ – 1981г., 1983г., 1986г. за творбите:  детски хоров цикъл „Защо чука капчука“, музикална приказка „Най-щастливият човек” и клавирен цикъл „Приказни пътечки”

Концерт за цигулка и оркестър (1984) – селекционирана творба на международната трибуна на композиторите в Париж

Награда за музика на Четвъртия национален преглед на куклените театри в България – 1985г. за музиката към „Палечко” на Валери Петров

Отличие на Парижката консерватория – 1985г. за вокален цикъл „Позиции”, изпълнен от френската певица проф. Каролин Дюма

Награда за филм-балет „Корени“ Амстердам, Холандия – 1986г. по музика на Милко Коларов и хореография на Маргарита Арнаудова с балет „Арабеск”

Златен медал „Добри Христов“ и почетен знак 1986г. за големи заслуги в изграждането на авторитета на ММФ „Варненско лято” и забележителни творчески постижения в музикалната ни култура

„Награда за постижение на XX век“ в областта на музикалното изкуство, Кеймбридж, Англия – 1992г.

Носител на голямата награда на годината „Съзвездие – Варна’97“ – 1997г.

Наградата на името на проф. Васил Арнаудов – 1999г. за изключителен принос към българската музикална култура

Награда „Златното петолиние“ на СБК – 2005г.

„Златна лира“ на СБМТД – 2006г.

Голямата награда „Варна“ – 2012г.

Орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен с огърлие – 2018г. за високи творчески постиженияи особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството в Република България

Мисли и аплодисменти за Милко Коларов:

„За мен Милко Коларов е един голям музикант, със свое ярко присъствие в българската музика“  проф. Панчо Владигеров (1974)

„…Милко Коларов е музикант от висш порядък.“  проф. Константин Илиев (1976)

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Милко Коларов - юбилей 75 години  „Творчеството на Милко Коларов носи оригиналното умение да преосмисля ценностното наследство на музикалните ни традиции, да ги обогатява с яркия си и богат музикален език, с превъзходни си художествен вкус и искрена, одухотворена и вълнуваща емоционалност. Най-висока оценка заслужава безупречният му професионализъм, освободен от всякаква маниерност – съвременен в истинския смисъл на думата.“  проф. Иван Маринов (2001)

…“Родината е в моето сърце“ – това е заглавието на една от ранните песни на Милко Коларов. Тази песен  – една от най-прекрасните песни за България – се запя от всички български хорове, навсякъде в страната ни. И което е най-важно – цялото творчество на Милко Коларов е пропито от безпределна обич към родината“.  проф. Васил Арнаудов (1986г.)

„…Досега не бяхме слушали музика на Милко Коларов – майсторска музика, заредена с толкова много страст, деликатност и мощ“  сп. „Ек“, Бостон, САЩ – (2009г.)

Мисли от Милко Коларов:

„Много време трябва да мине за да заприличаш на себе си. Ако разбира се не се загубиш по пътя към себе си. Богат е не този, който има много, а който не иска повече. В библията е казано: „Който се задоволява с това, което има, той се наслаждава“. Дано да стигна до тази мъдрост, за да  бъде и моя.“

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Милко Коларов - юбилей 75 години  „…Вярвам в съдбата. това е комплакс от събития, в които се разкрива нашето житейско призвание присъствайки, макар за кратко, тук – на тази земя. Ако човек разбере своето призвание и почувства това свое висше предназначение, ако повярва в него и работи, тогава…, тогава…“

„Впрочем, аз съм все по-близо до „последния завой“. Не бързам да видя какво има зад него и така ми се иска това пътуване да продължи по-дълго.“

„Живях с музика, с моя лична хармония. Сигурно съм грешил, но грешките ме обичаха и аз ги обичах. Това е…“  из книгата „Записки“ на М.Коларов (2020г.)

Честит Юбилей! Здраве, жизненост и нови творчески върхове!

 автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 3 =