Виктория Боянова – интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю

Виктория Боянова – интервю

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю  Виктория Боянова: Моето име е Виктория Боянова и съм на 18 години. Уча в НУИ ,,Добри Христов” град Варна. Първоначално се обучавах по пиано в  Детската музикална школа към НУИ, а по-късно и като редовна ученичка в училището, където се занимавам  и досега с клавирната педагожка Станислава Ставрева. От друга страна погледнато съм израснала в семейство, което цял живот е в сферата на културата, и по-конкретно в киното. Още на четири годинки бях записана във ВА ,,Сребърни звънчета” и в ,,Школа балет” към ОДК Варна и оттам започна моята страст към сцената и изявите.

Татяна Капричева: Разкажете за последните два конкурса на които сте се явили? Имаше ли голяма конкуренция във Вашата група и участваха ли други кандидати от България? 

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю  Виктория Боянова: И двата конкурса на които участвах: „INTERNATIONAL MUSIC MOSCOW COMPETITION“ 2021 -Москва, Русия и ,,Craiova Piano” – Крайова, Румъния се проведоха онлайн и бяха много отговорни като изяви и с много силна конкуренция от различни страни. Участваха пианисти от Китай, Русия, Испания, Италия, Румъния, България и много други страни. Искрено се радвам, че сред тази голяма маса от кандидати от цял свят, аз успях да завоювам първите места и да представя българската клавирна школа.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю  Татяна Капричева: Какво е чувството след тези награди?

Виктория Боянова: Участието ми във всеки един конкурс, успява да възпита в мен още повече дисциплина и отговорност.

Татяна Капричева: Кои награди досега са Ви най-скъпи и защо? 

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю  Виктория Боянова: На въпроса кои награди са ми най-скъпи, отговорът е всички. Зад всяка една награда стои изключителен труд, старание и постоянство. Щастлива съм, че животът ми е свързан с изкуството! Още от съвсем мъничка то е моето вдъхновение.

Татяна Капричева: Какви са Вашите мечти с днешна дата? Да погледнем заедно в близкото бъдеще? 

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю  Виктория Боянова: Сегашната ми мечта е да продължа образованието си в тази сфера и да продължавам да се развивам и правя музика. За мен да бъда на сцена е една сбъдната мечта и в същото време едно голямо приключение. На сцената чувствам същността си и участвайки на всеки един концерт или конкурс имам възможността да се изразя, и да обрисувам себе си чрез звуци. Сега моята цел е успешен прием в консерватория.

Татяна Капричева: Искате ли на някого да благодарите? И как оценявате Вашето образование в НУИ „Д.Христов“ Варна?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю  Виктория Боянова: Искам да благодаря на всички учители за отдадеността и професионализма, които отдават на всеки един ученик в НУИ ,,Добри Христов” . Без ерудираната им подготовка и старание, училището нямаше да е на толкова високо ниво. Специални благодарности на моята прекрасна преподавателка Станислава Ставрева за амбицията и страстта да ме подготви на това ниво. Искам също да благодаря на ръководството на училището, което въпреки пандемията създаде организация и условия за успешно провеждане на учебния процес.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на младите творци като вас?

Виктория Боянова: Това което искам да пожелая на младите творци е да бъдат амбициозни, изпълнителни, упорити и да приемат музиката като призвание. Тя е нещо необятно и много красиво, за този който я разбира.

Виктория Боянова е родена във Варна, България. На 4-годишна възраст започва да се занимава с пеене във Вокален ансамбъл ,,Сребърни звънчета”. На 5 години, започват нейните музикални занимания по пиано в детската музикална школа на НУИ „Добри Христов’’ Варна, в класа на клавирната педагожка Станислава Ставрева. Това й дава възможност да се развие  в областта на музикалното изкуство и да участва успешно в много концерти и конкурси:

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю  2010г. – Трета награда в Международен младежки музикален фестивал-конкурс ,,Надежди, таланти, майстори” Добрич

2014г. – Първа награда в Международен детско-юношески фестивал-конкурс ,,Свят, изкуство, море”, в кк „Златни пясъци“ Варна

2015г. – Първа награда в Седми Международен конкурс ,,Peace, Creativity, Friendship” Прага,Чехия

2016г. – Първа награда и Специален приз в Международен конкурс на изкуствата ,,Радост на брега”, Созопол

2016г. Първо място, Награда на Българското Национално Радио и професионален звукозапис на Пети Национален конкурс за пианисти ,,Мила Михайлова’’ Варна

2019г. – Специална награда на Международен конкурс ,,Радост на брега” Созопол, България

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Виктория Боянова - интервю  2019г. Виктория Боянова е солист, в концерта на солисти от НУИ „Д.Христов“ с Варненска филхармония с Бах – Концерт за пиано и оркестър в Ре мажор, с Варненска Филхармония и диригент Стефан  Бояджиев

2019г. В категория клавирно дуо: Първа награда в Международен конкурс ,,Свят, изкуство, море”, кк „Златни пясъци“ Варна и Трета награда  на Дванадесети Международен конкурс ‘‘Franz Schubert” Русе

2021г. – Първа награда на Международен конкурс “INTERNATIONAL MUSIC MOSCOW COMPETITION“ 2021 Москва, Русия

2021г. – Първа награда на Международен конкурс „Craiova Piano 2021” Крайова, Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 5 = 2