Ева Дончева – интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ева Дончева - интервю

Ева Дончева – интервю

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ева Дончева - интервю  Ева Дончева: Казвам се Ева Дончева и съм на 13 години. Уча в НУИ ,,Добри Христов“ град Варна. Свиря на цигулка от 5 годишна, като първата ми педагожка беше Евгения Паскова, при която учих до миналата година. От тази учебна година съм в класа по цигулка на Красимир Щерев, а вече 2 години работя с цигуларката Зорница Иларионова в София.

Татяна Капричева: Какво е за Вас цигулката? Как стана така, че започнахте да се занимавате с този инструмент?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ева Дончева - интервю  Ева Дончева: За мен цигулката не е просто хоби, а и начин на живот. Тя е нещото, с което искам да се занимавам цял живот. От както се помня всичките ми мечти са свързани с нея. Когато бях на 4 години, пеех в хор, чийто диригент беше моята майка. Там имаше две момичета, които веднъж свириха на цигулка пред нас. Оттогава се влюбих в този инструмент и реших, че и аз искам да се занимавам с него.

Татяна Капричева: Коя е последната награда, която сте спечелили?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ева Дончева - интервю  Ева Дончева: Последният конкурс, в който участвах беше ,,Danubia Talents“ в Унгария. Макар конкурсът да се проведе онлайн, конкуренцията беше доста сериозна. Имаше участници както от Европа, така и от Азия. Горда съм, че в тези трудни условия спечелих 1 място.

Татяна Капричева: Коя награда от Вашата колекция Ви е най-скъпа и защо? Разкажете някоя интересна история от някой конкурс?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ева Дончева - интервю  Ева Дончева: Всички награди са безкрайна мотивация и щастие за мен, но може би има 2, които са малко по-специални. Миналата година, макар и трудна, заради вируса, отидох на конкурса ,,Музиката и Земята“ в София. Това беше един от най-стресиращите моменти в живота ми, защото бях в средата на много добри цигулари. Регламентът беше свободен – без възрастови групи и разделения по инструменти. Също за първи път представях преподавателката си Зорница Иларионова пред нейни колеги и като цяло. В този конкурс спечелих 2 място и специалната награда на Васко Абаджиев. Мисля че оттогава придобих повече самочувствие. Вторият конкурс е всъщност моят най-първи конкурс. Бях на 8 и най-малко 2 години по-малка от всички участници. Не мога да забравя усещането когато разбрах, че са ме наградили с 2 място. Както забелязвате моите най-ценни награди са не първите, а вторите.

Татяна Капричева: Какви са Вашите творчески планове и цели?

Ева Дончева: Засега целта ми е да усъвършенствам творческата си автобиография и да продължавам да се развивам.

Татяна Капричева: За какво мечтаете?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ева Дончева - интервю  Ева Дончева: Мечтата ми не се е променяла от цели 9 години и не мисля, че някога ще се промени. Желая да отида след като завърша в чужбина при много-добър педагог и де се изградя като добър солист-цигулар.

Татяна Капричева: Какво мислите за културния и музикален живот на Варна?

Ева Дончева: Щастлива съм, когато се канят бележити музиканти и се правят често концерти за варненската публика.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на младите таланти като Вас?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ева Дончева - интервю  Ева Дончева: Ще пожелая да не спират да се трудят и творят в сферата, която са си избрали (която ги е избрала). Когато талантът и постоянството вървят ръка за ръка, успехът е въпрос на време.

снимки: Росен Донев и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 3 =