Фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“ – панорама първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част

Фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“ – панорама първа част

Фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“

„Празнувайки 75 години от създаването на училището през 2019 година, осъзнахме, че един концерт-спектакъл не е достатъчен да представи днешния облик на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна. Три основни направления – музикално, танцово и визуално изкуство, и 29 специалности, в които се обучават над 770 ученици от първи до дванадесети клас, изискват своите сценични и изложбени пространства, за да покажат най-добрите си творчески продукти.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част

Така се роди идеята за фестивал на изкуствата, който не само да покаже богатството от жанрове, но и да обхване различните пространства за изкуство, които предлага град Варна. Първото издание на фестивала беше посрещнато с голям интерес от варненци, а това ни провокира да планирахме и следващите.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част  Фестивалът радва варненската публика, от една страна – с многоликия профил от изкуства и събития, в които всеки слушател и зрител намира своето любимо преживяване, а от друга страна – създава комуникация между артисти от различни изкуства, която ражда уникални и иновативни съвместни проекти.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част  Основен двигател на фестивала е неизчерпаемата младежка творческа енергия на учениците, които се обучават в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна, но катализатор на тази енергия е всеотдайната и компетентна работа на техните учители. Варненското училище тачи заветите и идеалите на своите основатели, като пренася във времето техния елитарен дух.“ Румяна Петрова, директор на НУИ „Д.Христов“

Фестивалът на изкуствата „Традиция с бъдеще“ на НУИ „Д.Христов“ Варна се проведе в периода 20.02. – 05.03.2021г., предлагайки наситена програма от девет великолепни инициативи-кулминации, които зарадваха варненската общественост. В иновативния проект се включи целият художествен арсенал на всички специалности, закопнели за сценично и творческо проявление.

Дори в условия на пандемия, устойчивият дух и ентусиазъм на младите таланти и техните преподаватели, показаха и доказаха, че изкуството е най-доброто лекарство и „имунизираха“ варненската публика с радост, светлина и чудодойни постижения. Рамо до рамо се изявяваха учителите и техните възпитаници, доставяйки максимално високи естетически и художествени продукции и усещания, с жар, пламенност и дръзновение.

Всяка една от инициативите, включени във второто издание на Фестивала на изкуствата „Традиция с бъдеще“ се отличи за пореден път с прецизна организация, строен сценарий и вълнуващи изпълнения. Независимо ограниченията за 30% посещаемост, концертите имаха своята сърдечна публика и подкрепа. Всички останали почитатели на изкуството на младите дарования имаха възможността да проследят като отделни премиери инициативите от целият проект в ю туб канала на НУИ „Д.Христов“ Варна.

С огромен обществен интерес стартира фестивалът „Традиция с бъдеще“ на 20.02.2021г. Първи имаха възможността да се представят с творбите си от 13.00ч. в новото арт пространство – Коридори на НУИ „Добри Христов“ възпитаниците от специалност Изящни изкуства под красивото наименование „Изкуството в крачка“. Освен, че запознаха посетителите със своите прекрасни произведения, техните послания останаха в постоянна експозиция да сугестират и провокират с присъствието си непрекъснато импулса за творчество. Изявата и началото на фестивала бе отразено и от екип на БНТ.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част  Следващият епизод от фестивала бе грандиозен гала – концерт на представителните състави на НУИ „Д.Христов“ със заглавие „Традиция с бъдеще“. Той се проведе на 23.02.2021г. от 18.30ч. в зала 1 на ФКЦ Варна, а билетите за него свършиха седмици преди това.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част  В тържествената атмосфера на началото на събитието, г-н Базитов, зам.кмет на Варна и г-жа Петрова, директор на училището поздравиха аудиторията с приветливи думи по случай 76г. от създаването на културната институция и пожелаха на всички здраве и успехи, както и на бъдещите покорители на световните сцени. В непринудена и приятелски задушевна творческа среда се заредиха формациите на НУИ „Д.Христов“.

Симфоничният оркестър на училището се представи с увертюрата към операта „Севилският бръснар“ от Росини. С финес и модерност във визията и воденето двете конферансиета запознаваха аудиторията с кратки ретроспекции от историята на НУИ „Д.Христов“ и с предстоящите изпълнения.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част  Музикалният празник продължи с нежното музициране на китарно трио с „Любовен романс“ от Висенте Гомес. Темпераментно смени ракурса Акордеонният състав, с ръководител В.Иванов с пиесата „Либертанго“ от Пиацола, която взриви публиката. Последва след кратка джазова импровизация на пианото от Страцимир Павлов екстатичното и жизнерадостно пеене, с живо сценично държание на Представителния хор на училището с песента „Хепи“.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част

След това присъстващите се насладиха на бравурната техника на Илиян Спасов, ударни инструменти, който успя да представи атрактивно и разнообразно възможностите на малкия барабан с пиесата „Торнадо“ от Мич Маркович.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част

Неизчерпаемото богатство на музиката продължи с фолклорна шевица от пъстри народностни изпълнения: Народният оркестър засвири „Петрунино хоро“ обраб. Георги Андреев, КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част  Фолклорна формация от четири народни певици представи „Похвали се малка мома“ обраб. на Николай Докторов, а Сияна Атанасова изпя вълнуващо „Заспала ми е Янчица“ обраб. на Симеон Симеонов.

Внушително и технично се изяви с песента „Мома Ангелинка“ обраб. Милчо Василев и Народният хор, с диригент Доц. Йорданка Неделчева, чиито изпълнения винаги карат публиката да скандира с бурни аплодисменти. Последва истинска сензация с представянето на Гайдарския оркестър със „Странджанска сюита“, която със своя завладяващ ритъм изстръгна възторжените възгласи на публиката: „Браво!“.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част

Фолклорният блок бе завършен с кокетния „Български танц“ („Свирец – игралец“) от Иван Кирев, чиято закачлива сюжетика и хореография, изпълнена от танцьорите от специалност „Български танци“ развесели публиката и я настрои за предстоящия балетен дивертимент.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част

Истинска балетна феерия се изгради от серията откъси от класически балети. Представени бяха: „Тънка бяла линия“ от Карл Дженкинс, „Пицикато“ из балета „Силвия“ от Л.Делиб, „Валсът на часовете“ из балета „Копелия“ на същия автор, саундтрака от филма КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част  „Замръзналото кластво“ в изпълнение на Лия-Мария Виденова, вокал, придружена от интересна балетна хореография, последва „Сегидиля“ из „Дон Кихот“ от Л.Минкус, „Контраданси“ от Бетовен, „Мазурка“ из „Етюди“ от К.Черни и „Танц на обелиските“ от балета „Корсар“ от Адолф Адам.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама първа част  Многобройните балетни формации от различни класове по специалността се изявиха блестящо и подчертаха яркото си присъствие в „балетната гала“. За финал всички солисти дефилираха на сцената, получавайки възхитата и обичта на публиката в искрящи, сърдечни аплодисменти.

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =