Фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“ – панорама трета част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част

Фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“ – панорама трета част

Истинска кулминация в рамките на Фестивала на изкуствата „Традиция с бъдеще“ бе Концерт-спектакълът – „Магията на българската музика и танц“ – посветен на Националния празник на България – трети март. Това бе един наистина трогателен, вълнуващ и изпълващ с истинска гордост и патриотизъм концерт. НУИ „Добри Христов“ за пореден път показа иновативност, класа и добра подготовка, представяйки великолепна и подбрана продукция на варненската общественост. Забележителна като организация, сценарий и представяне, тази изява ще бъде помнена дълго и ще бъде едно от съкровищата в историята и архива на училището.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част  Концертът бе воден лично от директорката на НУИ „Д.Христов“ Румяна Петрова, с асистенцията на двама прекрасни първокласници от училището – Изабела Павлова и Матей Графинов, а в тоалетите им се прокрадваха цветовете на трибагреника. „Магията на българската музика и танц“ започна с химна на Република България, поднесен с патос от Детски хор, Представителен хор и Симфоничен оркестър при НУИ „Д.Христов“ Варна. Пламенното начало даде тържествено патетичен тон, което умили сърцата на присъстващите, които станаха на крака и запяха заедно с изпълнителите.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част  След това прозвуча великолепната българска песен „Детство мое“ по текст на Богомил Гудев и музика на Вили Казасян, в изпълнение на Детския хор и Младежки симфоничен оркестър, дирижирани от Румяна Петрова. След поредния взрив в публиката се изяви с темперамент и Виктория Боянова, пиано с „Ръченица“ от Панчо Владигеров. Линията с музика на великия Владигеров бе продължена от оркестровия вариант на „Сарабанда“ и „Марш“ из сюитата „Класично и Романтично“, в изпълнение на Симфоничния оркестър на НУИ, с диригент Страцимир Павлов.

Последва огнената игра на „Нестинарско хоро“ от М.Големинов, с хореография на Нина Георгиева, интерпретирана от енергични балерини, в стилизирани народни ризи. Следващият съкровен момент в програмата бе изпълнението на Вазовото стихотворение „Аз съм българче“, чиито куплети бяха артистично поделени между двамата малки говорители, които събудиха много мили спомени от детството на всеки присъстващ.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част  „Фолклорна китка“, поднесена от Ансамбъл ударни инструменти, пробуди дълбоки архаични пластове в душата на публиката и създаде много настроение и динамика с изпълнението си. Дойде ред и на пиесата „Танц със сопи“, интерпретирана от Акордеонния ансамбъл, който вдигна още повече градуса на емоциите. „Огън от любов“ по текст на В.Вълчев и музика на Т.Русев, прозвуча дуетно в изпълнение на вокалистите Донко Марков и Александрина Петрова, под съпровод на симфоничния оркестър, които освежиха с нежно проникновеното си представяне творческата атмосфера и зарадваха публиката.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част  Последваха два български танца – „Копаница“ от Тракийската фолклорна област и „Свирец Игралец“ по музика на Иван Киров и хореография на Маргарита Дикова. В първия танц, носиите на танцьорите също носеха цветовете на българския трикольор, а златните пендари на коланчетата весело подрънкваха в такт с музиката. Музикалният аранжимент носеше лека съвременна нотка, свързваща фолклор и настояще. Още с един градус се покачи празничното настроение с втория танц, който развесели присъстващите с остроумната си, жизнерадостна презентация.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част  Дойде и редът на стихотворението – „Хубава си, татковино“ от П.Р.Славейков, едно от най-красивите и съкровени поетични творения за Родината, артистично и вдъхновено изпълнено от първокласниците Изабела и Матей.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част  Последва кръшна и мащабна програма на фолклорните специалности, които обогатиха и подплатиха максимално празничното тържество. Народният оркестър изпълни „Бавна мелодия и криво хоро“ от Недко Царев, обр. Ангел Добрев. Пресиана Леонидова пя и свири на гъдулка, с лекота, съвместно с оркестъра – „Гиго, манин, Гиго“ обр. на Симеон Симеонов, а многобройните импровизации и надсвирвания между различните народни инструменти от оркестъра, весело и с „шопски“ привкус разчупиха сцената и оживиха публиката до истински фурор.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част  Детският народен хор и Детският народен оркестър, с диригент Иванка Друмева изпълниха „Малка мома“ обр. на Недко Царев, а след тях се изявиха атрактивно, с еднакви носии, руйни калпаци и червени пояси, с чудесна „Родопска китка“ – оркестър „Каба гайди“, с ръководител Алексей Енчев.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама трета част  Камерна фолклорна група изпълни последователно две песни, обраб. на Николай Докторов „Надникни, Ладо“, със солистка Славея Славейкова и „Сади, Рада, босилек“ със солистка Дария Атанасова, а за финал бе изсвирено „Влашко хоро“ музика и обраб. Красимир Кондов.

Грандиозният празничен концерт завърши с народните хор и оркестър и песента „Хей, мъри, калъм Калино“ обраб. на Ангел Добрев и с пламенните възгласи, че гордостта и обичта към Родината може да се покаже и чрез любовта към родното, българско изкуство, транслирайки го чрез поколенията и вековете напред в необозримото бъдеще.

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

98 − = 90