Фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“ – панорама четвърта част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част

Фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“ – панорама четвърта част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Пет дневната мартенска концертна серия – маратон, продължи с изявата „Партньори по клавишите“ – концерт на клавирни дуа в конфигурацията учител-ученик на 04.03.2021г. в Концертната зала на НУИ „Д.Христов“. Оживлението и ентусиазмът на възпитаниците от клавирна група бяха толкова големи, че се наложи проектът да се осъществи в две части, в първата, от които се изявиха учениците от 1-4 клас, а във втората пианистите от 5-9 клас.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Силна и зареждаща подготовка, радост на сцената и прелестни творби изпълниха сцената. Всеки ученик бе вложил максимум усилия и вдъхновение, а грижата в съвместното извайване на звуковите картини в „творческите екипи“ се забелязваше във всеки детайл и жест на техните преподаватели. Овации и адмирации за тези млади изпълнители и техните прекрасни клавирни педагози: Боян Бъчваров, Таня Митрева, Марияна Минчева, Елена Недева, Звезделина Тодорова, Иванка Даскалова и Антония Никова-Георгиева!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Последният заключителен концерт на фестивала бе „Европейската традиция във Варна“, който се проведе на 05.03.2021г. от 18.30ч. в ГХГ „Борис Георгиев“, и който показа със замах и финални акорди майсторството на солисти изпълнители и творци на камерното музициране. Съвместно се изявиха, учители, ученици в различни камерни формации.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Весело и непринудено ансамбъл „Виолино“, с ръководител Антоанета Илиева откри концерта с пиесите „Педя човек“ и „Веселият каубой“, в които вербалното и невербалното се сменяха в музикална игра – пеене, свирене и танци. Сочните аплодисменти, отстъпиха място за изпълнението на Денислава Хаджиденева с „Хумореска“ от П.Владигеров.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Силно впечатление с великолепна техника и тон направи София Иванова, флейта с трудната пиеса „Ехо от Тирол“ от Жул Херман, а на рояла и помагаше Иво Бонев. Сдържано и задълбочено се представи Пламена Павлова, виола с първа част от соната фа минор от Й.Брамс, в клавирно партньорство на Светлана Панайотова.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Темпераментна и красива Паола Ганчева, цигулка представи „Испански танц“ от Мануел Де Фая, под сръчния акомпанимент на Антония Георгиева. Много нежност, фраза и дълбока интерпретация вля с изпълнението си Гергана Христова, кларинет с „Адажио“ от Р.Вагнер, под красивия съпровод на Георги Спириев.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част А след изпълнението на Борис Иванов с „Фантазия-импромтю“ от Шопен, нов ракурс хвърли сюита за акордеон „Хаити“ от Франк Анджели, в интерпретация на младия солист Станислав Николов, който обигра и сугестира звуковото и сценично пространство с голям професионализъм и стил.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Потрудиха се на сцената още Жельо Тодоров с Унгарска Рапсодия №11 от Ф. Лист, Елица Кръстева с „Романс“ от Х.Виенявски, а Ева Аенска, маримба с пиесата „Интро и Блус“ от Георги Танчев показа обещаваща техника на четири палки, чудесна памет и вдъхновение за изразяване чрез този инструмент.

Музикалното настроение на вечерта естествено се градира още с представянето на китарно трио в състав: Магдалена Желева, Емилия Гаврилова и Тимур Бакуревич с пиесата „Серенада“ от Елза Юст.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Две различни квартетни формации изпълниха последователно първа и трета част от струнен квартет ор. 18 №4 от Л.В.Бетовен, прозвуча и соловото клавирно изпълнение на Виктор Стефанов с „Революционен етюд“ от Шопен.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Истинска кулминация на концерта сътвори блестящото изпълнение на цигуларката Ева Дончева. Изгряващата звезда на младата изпълнителка изпълни с възторг и пламенност залата, с красота, замах, хъс и зряло музициране. Зашеметяващата висота на интерпретация на творбата „Златното петле“ от Н.Римски Корсаков и вещото партньорство на рояла от Звезделина Тодорова, изтръгнаха възторжени аплодисменти и викове „Браво!“ от публиката. В такива моменти човек се радва и преклонява пред непреходния генезис на българския талант!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част До края на вечерта се изявиха още артистичният Стефан Славчев, кларинет и Мария Кирякова, пиано с „Пиеса в сол“ от Еужен Боца и клавирно дуо Мария Янева и Виктория Атанасова, с динамичното присъствие на Надя Станоева, виола в творбата „Либертанго“ от Астор Пиацола. Накрая всички участници украсиха с много усмивки, снимки, възторг и талант, празничния финал на второто издание на Фестивала на изкуствата „Традиция с бъдеще“.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Фестивал на изкуствата "Традиция с бъдеще" - панорама четвърта част Както и самото име на проекта гласи – „Традиция с бъдеще“ – традициите имат бъдеще, защото се крепят на крехките, но даровити, можещи и амбициозни рамене на младите таланти. А в изкуството на двуединството учител-ученик се крие ключът на прогреса – има кой да даде има и кой да приеме щафетата към бъдните дни. Фестивалът на изкуствата „Традиция с бъдеще“ на НУИ „Добри Христов“ Варна – има криле – това са неговите даровити преподаватели и възпитаници, устремени към висините на бъдещето!

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

× 8 = 24