Разговор с Varna dance theater първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с Varna dance theater първа част

Разговор с Varna dance theater първа част

Татяна Капричева: Какво Ви вдъхнови за новия проект?

Varna dance theater: Проектът ‘RE:…’ като серия танцови миниатюри в градска среда бе замислен още в началото на лято 2020, в условия на частичен локдаун и неясни перспективи за близко и по-далечно бъдеще. Тогава решихме да поканим трима хореографи, чиято задача бе да пресъздадат чрез танц своя отговор на пандемията, довършвайки сричката ‘RE…’ по подходящ за тях начин. Така получихме миниатюрите REflex, REact и REverse. Впоследствие те бяха адаптирани за сцена и обединени в спектакъл, който бе показан на сцената на Държавна опера Варна на 28 февруари 2021г.

Татяна Капричева: С какво този проект е по-новаторски от предходните? Разкажете за „RE:…“?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с Varna dance theater първа част  Varna dance theater: Пренасяйки трите танцови миниатюри от градска среда на сцена, ние дълго се колебахме дали да обединим отделните произведения на тримата хореографи, всеки със своя авторски почерк, в цялостен спектакъл. Това определено бе по-трудният, но и по-новаторският път. Подхождахме крайно внимателно, за да съумеем да съхраним атмосферата и идеята на всяка от танцовите миниатюри, докато в същото време прокараме през тях обща режисьорска нишка. Ново за нас и нашата публика бе и самото пренасяне от градска среда на сцена. Двата предишни спектакъла на Варна Денс Театър – „В очакване“ и „Зад обявите“ – бяха сюжетни спектакли, доста по-близки до класическия балет. ‘RE:…’ е по-абстрактен, борави със символи и асоциации, които могат да бъдат предмет на различни интерпретации.

Татяна Капричева: Вие играете на различни сцени: „класическа“, „градска среда“ и др. Какво е усещането за творческото пространство при танца?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с Varna dance theater първа част  Varna dance theater: При работа в градска среда, особеностите на пространството се превръщат в естествен декор, който до голяма степен диктува хореографията. Артистите се чувстват по-непринудено и лесно могат да превърнат случващото се около тях в част от тяхното изпълнение: да реагират на определен звук от градския шум или да подчертаят моментен полъх на вятъра, например. Това са дребни детайли, които създават силно усещане за единство между танцьорите и зрителите. Театралната сцена, от друга страна, неминуемо поставя пред артиста съвсем други изисквания, внушава едно усещане за класа, към която той е длъжен да се приспособи и на която е длъжен да съответства.

Татяна Капричева: Имате ли нови попълнения в трупата? Как подбирате солистите и как подхождате при събирането на екипа?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с Varna dance theater първа част  Varna dance theater: Някои от участниците се бяха включили в танцовите работилници към фестивала „Танцови маршрути“. Забелязахме техния талант и ги поканихме да участват и в ‘RE:…’. Така постепенно сформирахме разнороден екип, включващ млади артисти с различна танцова подготовка. Част от тях са обучавани в традициите на балета, други имат повече опит със съвременните танцови техники. Имаме и хора с професионална актьорска подготовка. Всъщност постоянно сме „на лов за таланти“: в днешно време има толкова много танцови артисти с огромен потенциал. Ние им предоставяме възможност да изповядват своята професия и се радваме, че можем да работим с тези млади и амбицирани хора.

снимки: Христо Русев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 4 =