Клавирен рецитал на Веско Стамболов

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Клавирен рецитал на Веско Стамболов

Клавирен рецитал на Веско Стамболов

Клавирен рецитал на Веско Стамболов на 14.07.2021г. от 19.00ч. в ГХГ „Б.Георгиев“ Варна.

Тематичният концерт е вдъхновен от Последните клавирни опуси на Любомир Пипков и е част от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2021г.

Стамболов е възпитаник на СМУ „Д.Христов“ Варна и НМА „П.Владигеров“ София.

Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков. Концертирал е в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Клавирен рецитал на Веско Стамболов  Репертоарът му включва над 40 концерта за пиано и оркестър, между тях: двата на Шопен, Шуман, Григ, Чайковски – № 1, Равел – Сол мажор, Рахманинов – № 3, Прокофиев – № 3, Шостакович – № 1, както и рядко изпълнявани концерти от Йохан Кристоф Фридрих Бах,  Карл Филип Емануел Бах, Йохан Кристиан Бах, Леополд Кожелух, Хенрик Гурецки и много други. Стамболов е солирал в стотици концерти на всички оркестри у нас.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Клавирен рецитал на Веско Стамболов  Записва двоен компакт диск с творби на Рахманинов за две пиана заедно с Весела Маринова за “Nimbus records” – Великобритания;  за “Metarecords”, Германия – двата клавирни концерта на Шопен в камерна версия. Има диск  с Ре мажорния Концерт от Хайдн със „Софийски солисти”, дир. Пламен Джуров. Запис на БНТ на Третия концерт на Рахманинов с НСО и Росен Миланов. В края на 2020 година Columna Música издава диск на клавирно дуо Бругаля-Стамболов с “Пролетно тайнство” от Стравински и “Пепеляшка” от Прокофиев.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Клавирен рецитал на Веско Стамболов  Носител е на награди от наши и международни конкурси и Националните награди  “Кристална лира”  2004 и “Акад. Марин Големинов” 2020, а от 2012 . живее в Каталуня, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“ – Барселона.

Клавирен рецитал на Веско Стамболов на 14.07.2021г. от 19.00ч. в ГХГ „Б.Георгиев“ Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

48 ÷ = 8