Concentus Musicus във Варна

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Concentus Musicus във Варна

Concentus Musicus във Варна

Concentus Musicus във Варна на 08.09.2021г. от 19.00ч. в зала 1 на ФКЦ Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Concentus Musicus във Варна  Изявата е част от ММФ „Варненско лято“ 2021г. в партньорство с Австрийското посолство и Австрийски музикални седмици и с подкрепата на Министерството на културата.

Съставът – Concentus Musicus е с артистичен директор Стефан Готфрид и ще представи творби от английския композитор Хенри Пърсел.

Ансамбълът Concentus Musicus е основан през 1953 г. от световноизвестния диригент Николаус Харнонкур и негови съмишленици. Целта им е да постигнат ново разбиране за старинната музика чрез възможно най-одухотворена и научно обоснована интерпретация. Членовете на Concentus Musicus свирят на старинни инструменти от епохата.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Concentus Musicus във Варна  Със своята новаторска музикална работа Concentus Musicus Wien значително е оформил днешното разбиране за старинната музика. След оттеглянето и смъртта на Николаус Харнонкур, ръководството на ансамбъла поема Стефан Готфрид заедно с Ерих Хьобарт и Андреа Бишоф. Стефан Готфрид разчита както на бароковите произведения, така и на обогатяване на репертоара на ансамбъла с по-късни класически и романтични произведения. Сред последните изяви на Concentus Musicus са представленията в Theatre an der Wien на оперите „Алчина“ от Хендел и „Крал Артур“ на Пърсел.

Стефан Готфрид е роден във Виена, учи клавесин, пиано, композиция във Виенския университет за музика и сценични изкуства, както и в Schola Cantorum Basiliensis. Има богата международна кариера като солист, изпълнител на камерна музика и клавесинист.Той работи редовно с Николаус Харнонкур от 2004.

През 2015 поема артистичното ръководство на Concentus Musicus Vienna заедно с Ерих Хьобарт и Андреа Бишоф и оттогава дирижира концертни и оперни постановки във Wiener Musikverein, в бароковите дни на Мелкското абатство, Theater an der Wien, Кьолнската филхармония, Париж, Лондонската зала Уигмор.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Concentus Musicus във Варна  Професор е по исторически информирана изпълнителска практика и ръководител на Института за старинна музика към Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Concentus Musicus във Варна на 08.09.2021г. от 19.00ч. в зала 1 на ФКЦ Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

47 − = 38