Борил Атанасов интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Борил Атанасов интервю първа част

Борил Атанасов интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи?

Борил Атанасов: Казвам се Борил Атанасов. Завършил съм НУИ „Добри Христов“, Варна и НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София със специалност ударни инструменти в класовете на Далила Неделчева и проф. д-р Татяна Кърпарова. От малък музиката и изкуството са неотлъчна част от живота и същността ми. Понастоящем преподавам ударни инструменти в НУИ „Добри Христов“, Варна.

Татяна Капричева: Разкажете накратко – как стана така, че избрахте ударните инструменти?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Борил Атанасов интервю първа част  Борил Атанасов: В семейството ми те винаги са заемали централна част. Майка ми беше преподавател по специалността, а баща ми – барабанист. За мен беше нещо съвсем естествено да продължа тази традиция. Още от 6-годишен започнах да ги изучавам. С годините преоткрих богатството им и днес не бих могъл да си представя живота без тях. Въпреки любовта ми към други инструменти най-силна остава връзката ми именно с ударните. Първичността и енергията, която носят (все пак са най-древните инструменти), връзката със земята и човешкия дух, които изпълнителят изпитва, богатството от палитри и музикални тембри са само малка част от магията им, която смело завладява всеки слушател. Преди време чух фраза, описваща ги много точно: „Ударните са ликът на новото време.

Татяна Капричева: Кои награди са ви най-скъпи и защо?

Борил Атанасов: Труден въпрос. Всяка една, моя лична такава или на учениците ми, е скъпа за мен. Всяка от тях е като малък кадър от огромната кинолента на живота и носи своите емоции и спомени, своя неповторим цвят.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Борил Атанасов интервю първа част  Няма да забравя момента, когато с моя много близка приятелка видяхме имената си на 1-во място в конкурса „Млади виртуози“, София и щастието, което изпитахме. Последвалата радост, когато бях номиниран за Гран при в „Надежди, таланти, майстори“, Добрич, макар да ми се налагаше да отсъствам от страната за друг конкурс. Неописуемото преживяване от участието ни с д-р Мирослав Димов като дуо в Академичния конкурс за камерна музика на НМА „Проф. П. Владигеров“. Бих казал, че подобно съвършенство и връзка без нужда от думи във взаимното музициране, не бях изпитвал до този момент. Именно тези емоции за мен са най-голямата награда.

Винаги подхождам с много висока критика към собствената си работа, но бях очарован, когато след мое изпълнение слушателка дойде да ме поздрави през сълзи. Тези малки моменти ни дават частица представа за това, което сме успели да сътворим и предадем на хората чрез магията на музиката. Това е възнаграждението, което ни дава сили и мотивация да продължаваме напред, дори и в трудните моменти.

Няма да забравя и първите награди на мои ученици и блясъка, който видях в очите им. Една малка частичка от това, което ги очаква по дългия път на музиката и изкуството.

Татяна Капричева: Какво ви провокира да изберете преподавателската професия?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Борил Атанасов интервю първа част  Борил Атанасов: Винаги съм обичал да работя с други хора. Както казват: „Две глави мислят по-добре от една“. А при нас музикантите тази фраза придобива съвсем друга светлина. Ние всички заедно рисуваме върху едно платно. И когато всеки вложи част от собствените си мисли, чувства и идеи, се случва магия. Преплитат се в едно музикално съвършенство и създават нови нюанси и цветове, невиждани досега за всеки поотделно. И за мен нямат значение отношенията между участниците в това творение. Това дали ще бъдат на различна възраст и в различен етап от своя път не променя красотата му.

В душата ми винаги са бушували бури от цветове, музика, изкуство, творчески идеи. И в един момент от живота си човек достига до нуждата да сподели всичко това с други. Да предаде всичкия опит и знания, които е натрупал на тези, които тепърва потеглят по този път и да им дари един ярък фенер, с който да осветят всички загадки, докато сами достигнат до това, което е най-съкровено за тях. По същия начин, както мнозина преди това са правили за теб.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Борил Атанасов интервю първа част  Израз на всичко това открих в преподаването. Още като студент ми доставяше удоволствие да работя с други и да им помагам да достигнат до определена цел. Беше напълно естествено за мен да продължа тази дейност в НУИ „Добри Христов“.

автор: Татяна Капричева
снимки: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

80 − 74 =