Румяна Петрова интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Румяна Петрова интервю първа част

Румяна Петрова интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Румяна Петрова интервю първа част  Румяна Петрова: Работя като изпълнител и педагог през последните 25 години, в момента съм директор на НУИ „Добри Христов“ Варна. Образованието ми включва магистратура по музикална педагогика от АМТИИ Пловдив и магистратура за изпълнителско изкуство от Университета на Претория в ЮАР. В момента съм докторант към катедра оркестрови инструменти и дирижиране в АМТИИ Пловдив.

Татяна Капричева: Как избрахте инструмента виола за своя съдба?

Румяна Петрова: По-скоро инструмента избра мен – на музикалния свят му трябваха виолисти, и една учителка ми постави диагноза: „Висока си, с дълги ръце, по солфеж си добре и лесно ще научиш алтовия ключ“. Истината е, че се изисква особена интелигентност, за да изсвириш адекватно вътрешните гласове в музиката – не само в струнния квартет, но и в симфоничния оркестър. На това се старая да науча и своите ученици.

Татяна Капричева: Разкажете как се разви професионалният Ви живот?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Румяна Петрова интервю първа част  Румяна Петрова: След Академията в Пловдив издържах конкурс за оркестрант в ЮАР и започнах работа там. Винаги съм имала афинитет към академичното образование и скоро записах втора магистратура към университета на Претория. После животът ме отведе в САЩ, където преподавах виола и камерна музика в Бруклинската консерватория и свирих в струнен квартет с много активна концертна дейност – международни турнета и концерти в Карнеги хол. Мисля, че професионалното занимание с камерна музика те формира за цял живот като екипен играч. От 2008 живея във Варна и с гордост се наричам „възвръщенец“. Радвам се, че имам какво да дам за културния живот в нашия град, и съм щастлива да преподавам на българските деца, които са най-талантливите, умни и чувствителни деца в света, и заслужават да им се посветиш.

Татяна Капричева: Как съчетавате различните и доста трудоемки дейности на педагог, директор на културна институция и изпълнител? Къде се чувствате най-полезна и най-много себе си?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Румяна Петрова интервю първа част  Румяна Петрова: Харесвам комбинацията от дейности, аз съм работохолик и не мога да стоя със скръстени ръце. Обичам да преподавам, харесва ми усещането, че посаждам семенца в благородна почва, и много се гордея с постиженията на учениците си. По отношение на административната работа – старая се да вниквам във всички детайли, защото често най-дребните се оказват най-важни, а това, че на тази позиция имам възможност да допринеса за творческата реализация на едни вдъхновени млади хора, е вълнуващо. Смятам, че на всяка работа, включително административната, може да се погледне от творчески ъгъл – аз винаги го търся. Що се отнася до изпълнителството – сега имам по-малко време за тази дейност, затова третирам всяка репетиция и концерт като празник.

Татяна Капричева: Как Ви разгръща директорската дейност?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Румяна Петрова интервю първа част  Румяна Петрова: Усещам, че мога да бъда полезна с различните познания и опит, които съм натрупала в държавите, в които съм живяла, но този опит задължително трябва да бъде пречупен през призмата на българската народопсихология. Във всяка култура има практики, от които си струва да почерпим опит, но има и много непродуктивни дейности, облечени в гръмки имена, които в никакъв случай не трябва да копираме. Българското образование има вековни традиции и най-естественото нещо за един училищен директор е да стъпи върху приемствеността – на идеите, на поколенията, на ценностите.

Татяна Капричева: Какво ново за фестивала „Традиция с бъдеще” тази година?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Румяна Петрова интервю първа част  Румяна Петрова: Цялото училище се радва на големия интерес на публиката към този фестивал. Освен, че осигурява изява на талантливите ученици и учители в училището, фестивалът има и задача да обхване със събитията си най-известните пространства за култура в нашия град – Фестивалния комплекс, Операта, Галерията, Радио Варна, Юнашкия салон, Аулата на Икономическия университет, и да покаже различните лица на училището – големите оркестри и солистите, класическите и фолклорните специалности, танцьорите и изящните изкуства. Фестивалът открива на 8 ноември с обща изложба на художниците и ще завърши с тържествен гала концерт на 14 декември – рождената дата на нашия патрон Добри Христов. В богатата програма от 15 събития сме запазили някои от традиционните рубрики, например рецитала Артисти от бъдещето, в който малки изпълнители от 1 до 4 клас свирят камерна музика помежду си, без намесата на преподавател. Ще включим и новия формат „Музикален портрет“, в който споделяме с публиката творчески портрет на наш преподавател, като той ще представи с музикални изпълнения себе си и своите ученици – тази година това ще бъде кларинетистът Пламен Павлов. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Румяна Петрова интервю първа част  Важен акцент в тазгодишния фестивал е представянето на книгата на Марко Добрев – дългогодишен директор на училището, като представянето ще бъде съчетано с концерт на негови бивши ученици, днес изявени изпълнители. В рамките на фестивала ще се проведе и Ден на отворените врати – едно от любимите събития на варненци, в което те могат да влязат в училището с децата си, и като в един вълшебен детски магазин да минат през различните музикални кабинети, където ги очакват нашите преподаватели с миниатюрни детски музикални инструменти, на които децата могат да свирят, колкото си пожелаят. Във фестивала са включени два големи балетни спектакъла, камерни концерти, клавирни вечери с романтична музика, вокални рецитали с коледна тематика, концерти и танцови спектакли на фолклорните специалности. Заключителният гала концерт ще покаже неочаквани творчески тандеми между различните специалности. Обещаваме на всеки гост в публиката да намери своето любимо събитие в този фестивал.

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 2 = 2