Юбилеен концерт – Милко Коларов на 75

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75

Юбилеен концерт – Милко Коларов на 75

Две от финалните изяви от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2021г. бяха в чест на 75 – годишнината на проф. Милко Коларов – тази неуморна и творяща личност, която продължава да създава и пулсира във времето.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Персоната на Милко Коларов е знакова фигура за Варна и фестивала и отбелязва едно плодотворно и искрящо сътрудничество, в продължение на 47 години. Тази, почти половин вековна традиция се поддържа от огнената личност на твореца, като композитор, диригент, общественик и радетел за истинско изкуство. Милко Коларов е като „Действащ Вулкан“ – никога не знаеш, кога ще изригне… но вътре винаги клокочи, нещо ври, гори и се готви!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Проф. Милко Коларов успя и тази година да изненада фестивалната и културна общественост с премиерата на новото си произведение Концертино за баскларинет, малък щрайх, четири духови инструменти, тромпет и пиано и с представянето на своя нов сборник – „Хорови и солови песни“, които отбелязаха  категорично два големи акцента в програмата на ММФ „Варненско лято“ 2021г.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 В два поредни дни през октомври се състояха юбилейният концерт на проф. Милко Коларов и творческата среща с него. Вълнуващи и сърдечни са тези изяви с непримиримата творческа личност на Маестро Коларов, който продължава да се заявява в музиката вече 75 години, давайки личен пример, кураж и висок критерий на културния и музикален „фронт“, увличайки със силната си гражданска позиция своите съвременници.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 По свой уникален милкоколаровски почерк (също традиция от много време), и тази година, първото от музикалните събития бе неделно матине, от 11.00ч. в  ГХГ „Б.Георгиев“ Варна. Юбилейният концерт премина под надслова „проф. Милко Коларов на 75“ и представи нови и познати творби от автора и от неговия учител Панчо Владигеров.

Леките промени в първоначално обявената програма донесоха още повече заряд и емоционална приповдигнатост на изявата. Тържествено и под топли аплодисменти бяха посрещнати музикантите от Камерен Ансамбъл „Симфониета“ и Маестро Коларов, след което Коста Базитов, зам. кмет на Варна и проф. Милко Коларов се приближиха до микрофона да приветстват всички присъстващи.

Освен честитките и поздравителните адреси към почетния гражданин на Варна – Милко Коларов и краткото представяне на твореца-юбиляр през годините и значението му за града и най-дълговечния фестивал, г-н Базитов сподели, че „Милко Коларов говори чрез музиката си, не чрез думи“.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 На свой ред Маестрото сърдечно благодари за присъствието и вниманието и след кратка ретроспекция на всички творби, които е създал за ММФ „Варненско лято“, сподели и творческите си планове за грандиозния си музикален проект за „Оратория за най-българското време“, с голям изпълнителски състав.

Публично, чрез изявление на заместник кмета, Община Варна се ангажира в подкрепа на новото родолюбиво начинание да съдейства за бъдещия двоен юбилей на твореца и фестивала, които отдавна вървят заедно, поo щастливия знак на съдбата и посрещат съвместно своите светли годишнини.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Юбилейният концерт – матине спокойно може да се приеме за авторски, защото дори и в първото произведение „Дивертименто“ от П.Владигеров, проф. Милко Коларов, сложи своя отпечатък като аранжимент на творбата за струнен оркестър, транскрибирайки партиите на „многото духови инструменти“ в оригинала за щрайхови инструменти.

Маестро Коларов дирижира с могъщ, дълбок и ясен жест четирите части на оркестровата сюита „Дивертименто“. „Източен марш“, „Ласка“, „Романс“ и „Кейк уок“ прозвучаха задълбочено, поетично и вдъхновено, с лек театрален привкус, описвайки своя музикален разказ. Диригентът се радваше на звуковата картина, увличайки след себе си музикантите от „Симфониета“, които свириха изразително и прочувствено, с красив тон.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 След тържествения марш, частите „Ласка“ и „Романс“ прозвучаха в художествено единство, като естествено продължение една на друга, а завършващият „Кейк уок“ танцувално и ритмично завладя публиката. Дори след финалната част, присъстващите сякаш искаха да слушат още, увлечени в музикалното повествование, защото аплодисментите закъсняха, но за сметка на това бяха дълги, възторжени и сърдечни.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Веднага след това солистът на премиерната творба, излезе от публиката. Той стоеше още от самото начало на изявата на един от последните редове и се наслаждаваше на концерта. Топло аплодиран от публиката, Мартин Чуров, артист-оркестрант на Симфоничния оркестър на БНР, зае мястото си сред колегите си от чудесната причудлива формация, съставена от малък щрайх, четири дървени духови инструменти, тромпет и пиано.

За първи път в уютната зала на Художествената галерия на Варна, прозвуча най-новото произведение на проф. Коларов – Концертино за баскларинет и специфичен инструментален ансамбъл. Партията на пианото бе поверена на брата на композитора – също композитор, диригент и пианист – Нелко Коларов. Открояващият се солистичен състав на музикантите ни пренесе моментално в вглъбена музикална действителност.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Творбата се състоеше от две части – Бавно движение и Сонатина. Веднага направиха впечатление първият акорд, и дисонансите в нисък щрайх, с патетичния си характер, от които изникна непримиримият речитатив на солиста. Инструменталният състав и баскларинетът имаха различни линии и рязко се открояваха и противопоставяха в конфигурацията човек/действителност.

Имах чувството, че някой „разпори“ с остър нож чисто бяло платно, още преди да е нарисувана картината. Звуковата палитра бе поривиста, пълнокръвна, с ярки „експресионистични“ петна. Солист и „оркестър“ се съпоставяха като звучност и рисунък през цялото време и контрастираха.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Съвременната звучност се сливаше органично с леки „народностни елементи“, а пианото се заявяваше с остри маркати. Импровизационните пасажи се движеха в елегично-новелистичен дух, навявайки известна неудовлетвореност. Втората част на творбата бе с жива, характеристична, първа тема, с моторика на маршова стъпка, а лириката на втората тема бе решена във въздействащи унисони.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 В разработката се откроиха, с ярко присъствие ниските щрайхови инструменти. Каденцата на солиста се разви речитативно върху лежащия оргелпукт, а репризата нахлу с уплътнена фактура и маршова ритъм, с много фигурации на духовите инструменти. Втората тема в репризата прозвуча тъжно лирично, в музикален размисъл, а краят на сонатината дойде съвсем неочаквано с „последната дума“ на пианото.

В паузите тишина, които се получиха след финала на произведението, се почувства оригиналността на творбата, нейната художествена красота и изобретателна съвременност. Бурните аплаузи, заляха залата в приветствено въодушевление. Заслужени цветя и ръкопляскащи възторзи за всички музиканти на сцената.

Маестро Милко Коларов похвали публично виртуозът на баскларинета за неговия професионализъм, стриктност и голяма скромност и отдаденост в спазването на всички изисквания и препоръки до най-малка подробност на автора.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Усещането, което остави сред себе си премиерната творба, със своите единадесет минути музикално време,  бе леко и приятно чувство за искряща съвременност и синтез на сериозност и игрива изобретателност. В нея се преплитаха мъдростта на времето и вечно създаващия жизнерадостен дух на творческа инвенция на композитора.

В последната трета от сутрешния концерт прозвуча уникалния, сърдечен музикален поздрав към юбиляра от Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“, с диригент Теодора Павлович, асистент-диригент Галина Луканова и пианист Стелиана Баракова, които долетяха специално, без никакъв хонорар, за да уважат и музицират в чест на проф. Милко Коларов за тържествената годишнина.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Този състав, неговият създател – Васил Арнаудов и неговият настоящ ръководител Теодора Павлович и композиторът Милко Коларов са свързани с голямо човешко и професионално приятелство п партньорство през годините. Софийски камерен хор „В.Арнаудов“ изпя едни от най-хубавите и конкурсни вече хорови песни на Милко Коларов, в почетното присъствие на автора.

Това бяха: „Родината е в моето сърце“, „Идеше есен“ и „Зима“ от хоровия цикъл „Годишните времена“, както и „Пролет“ и „Баба Яга“ от цикъла „Две песни в памет на Васил Арнаудов“. На сцената на юбилейния концерт „проф. Милко Коларов на 75“, както самият той в този ден обърна внимание на публиката, че „има огромна разлика между хорово изкуство и хорово дело“ – имаше наистина Хорово Изкуство, в една прекрасна, вдъхновена и сърцата интерпретация на сложните и разнообразни като хорова фактура,техника, изказ и съдържание песни на Милко Коларов.

Какъв прекрасен миг тържествуваше – да чуваш още приживе, че твоите песни се пеят и са обичани! Това е истинската награда  и признание за всеки творец!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт - Милко Коларов на 75 Концертът продължи като творческа среща с пламенни слова и благодарности, сред които бяха и изводите на Милко Коларов че: „Инфилтрацията на поколенията е най-дългото щафетно бягане“ и че „Нищо сериозно не може да се свърши без Приемственост“. С много искрена благодарност и гъсти почетни аплодисменти завърши неделното матине и с посланието на автора „Дай, Боже на всеки да има такива приятели!“

В заключение категорична реплика отправи и проф. Теодора Павлович: „За мен и хора бе съвършено естествено да се отзовем… Малко са такива хора в България, които заслужават ТАКАВА ОБИЧ!“

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × = 5