Творческа среща с Милко Коларов

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов

Творческа среща с Милко Коларов

Още под емоциите и пресните спомени от юбилейния концерт  – „проф. Милко Коларов на 75“, като че ли съвсем естествено, подобно на творчески диптих се премина към второто събитие от афиша на ММФ „Варненско лято“ 2021, посветено на светлата годишнина на автора.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  Този път фестивалната публика се пренесе в Концертното студио на Радио Варна, където на следващия ден – 11.10.2021г. от 19.00ч. протече творческата среща-разговор с именития варненски музикален ветеран. В тази приятна и леко дъждовна октомврийска вечер  бе представянето и на неговия сборник  – “Хорови и солови песни“.

Своеобразната антология на песенното творчество на Милко Коларов е чудесно печатно издание, в което са събрани под негова стриктна селекция – най-вълнуващите негови солови и хорови образци. Още от заглавната цветна страница сборникът грабва вниманието със своето дизайнерско оформление и невероятната картина – „Изгрев“ на художника Стоимен Стоименов.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  В предговора на изданието стоят обзорните наблюдения на хоровите диригенти: проф. Теодора Павлович, Елена Пушкова и Дарина Кроснева, едни от най-ревностните изпълнители на хоровите песни на Майстора – Милко Коларов. Всички поместени песни и текстове в сборника са представени на български, английски и с латинска транскрибция, за да могат да бъдат изпълнявани и от чуждестранни солисти и хорове.

Прецизност и класа лъха от всяка страница и всеки детайл. Това сякаш не е сборник, а книга! Една наистина перфектно изпълнена,антология великолепна работа в сътрудничество на „Издателство Славена“ и творческият екип: подбор и редакция Милко Коларов, компютърен набор на нотния текст и коректура Иво Бонев, предпечатна подготовка и коректура Детелина Василева-Тодорова, дизайн Йордан Дамянов, превод на английски Милица Капричева, редактор на английски текст Стефка Ричи,  редактор на издателството Наско Якимов, снимки Росен Донев, Нина Локмаджиева и личен архив на Милко Коларов.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  Сборникът съдържа следните хорови и солови песни и цикли в два отделни раздела с приложения и кратко съдържание на текстовете: „Две песни в памет на Васил Арнаудов“, „Годишните времена“, „Защо чука капчука“, „Приказка чудна“, „Малка песен за България“, „Весела къщурка“, „Тиха нощ, свята нощ“, „Родината е в моето сърце“, „Звънчето за сбогом удари“, „Пътища“, „Лека нощ“, „Весела ръченица“, „Походна песен“, „Капитане, води ни“, „Аз притварям очи и те слушам“, „Ноктюрно“, „Тъй много слънцето е влюбено в земята“, „Позиции“.

В сърдечна и задушевна атмосфера, изградена от широк приятелски кръг, почитатели и симпатизанти премина представянето на сборника, с анализите на проф. Теодора Павлович и проф. Антония Великова – Гайтанджиева.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  Първа имаше думата и като домакин на събитието Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна, която приветства присъстващите с „Добре дошли!“ и се впусна в спомени от своето детство и първите срещи с музиката и хоровото изкуство на Милко Коларов. Накрая благодари на автора: „За песните, за спомените и за приятелството!“ На свой ред Милко Коларов сподели че книгата му „Записки“ и сборникът са му отнели много време, и простичко заяви: „Опитах се да пресъздам атмосферата на това време и всички светли личности в него“.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  После сладкодумно и артистично се впусна във вълнуващи мемоари с Владигеров, Пипков и Светозар Игов. Кулминацията с максимата на бележития Дмитрий Шостакович: „Истинският професионализъм е само този, който не се забелязва!“, преля в емоционални спомени и изводи като: „Още не съм написал песента „Звънчето за сбогом удари“ и вече хорът я пее!“, „Аз нямам приятели за късо разстояние – имам приятели за дълго разстояние!“ и „Трябва да създадем СИТУАЦИЯ, в която изкуството да бъде възможно!“ – „Това е моята философия за живота!“.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  Водещата на вечерта Пламена Цонева даде думата след това на Теодора Павлович, която също пазеше в душата си много ярки детски спомени от хоровата школа на майка си и личностите на Васил Арнаудов и Милко Коларов, по-късно и като хористка и диригент на Софийски камерен хор. Като капацитет, който журира и на международни конкурси даде оценка на хоровите образци на Милко Коларов, че „не може всеки хор да ги изпее тези песни!“ Нейният задълбочен професионален поглед върху хоровото творчество на композитора, представи до най-малки детайли звуковата картина, техника, инвенция, внушение, всеобхватност и голямо майсторството на песните.

След апела на проф. Теодора Павлович: „Нека аплодираме още веднъж Милко Коларов за неговите хорови и солови песни“, водещата на вечерта Пламена Цонева предложи на публиката видеозапис включване на проф. д-р Милена Божикова, с нейния аналитичен и обобщен музиковедчески анонс за творчеството на Милко Коларов: „Традиция и модерност“ и „Тънко чувство, висок естетически критерий и вкус към поетичното творчество“. В заключение Милена Божикова пожела на автора: „Пълноценно и смело творчество!“

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  Върху „Осмислянето на словото“ и „Синтезът между текст и музика в творчеството на Милко Коларов“ се изказа на живо и проф. Антония Гайтанджиева. Отново се преплетоха лично-биографичното и професионално начало. Тя окачестви М.Коларов като: „Познавач на българската класическа литература“ и „Тълковател на текста“, „Чува думите, но чува и тишината…“, „Милко Коларов е най-добрият литератор сред музикантите и най-добрият музикант сред литераторите!“

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  Извън сценария думата взе Дарина Кроснева, диригент на Хора на варненските момчета и младежи. Тя сподели пред аудиторията, че песенното творчество на Милко Коларов е: „Много висока летва и е много задължаващо и изисква голям музикантлък!“. Милко Коларов, развълнуван, благодари отново на всички и сподели, както и на юбилейния си концерт за големия си проект, за който още веднъж публично и в Концертното студио на Радио Варна Коста Базитов, зам. кмет на Варна потвърди официално, че ще има финансиране и подпомагане.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  За финал публиката имаше възможността да чуе и види уникални документални кадри от 2004г. – запис на Концерт за цигулка и оркестър, от Милко Коларов, в изпълнение на Димитър Димитров, цигулка и симфоничен оркестър на Люцерн, Швейцария с диригент Джон Акселрод. Проф. Милко Коларов сподели само, че тогава в Швейцария е видял, какво означава професионализъм и е усетил, колко важна е връзката композитор-изпълнител.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Творческа среща с Милко Коларов  А след музикалния откъс, аз осъзнах, за пореден път, колко красива и дълбоко въздействаща музика пише Милко Коларов и колко много всъщност обичам съвременна българска музика….С цветя и пожелания за крепко здраве от името на ММФ „Варненско лято“ и с още много личностни поздравления приключи творческата среща с композитора Милко Коларов.

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 1 = 3