Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част

Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част

Татяна Капричева: Как се роди идеята за проекта? Книгата ли беше отправната точка или по-дълбоко духовно търсене?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част  Даниела Георгиева: „Ангелите на Варна” е документална поредица за няколко десетки души, поставили основата на съвременния град Варна. Той е вид надграждане на предишния ми проект – книгата, която издадох за Варна преди две години, но не се препокриват. В момента са готови първите две серии с обща продължителност 1 астрономически час, като планирам скоро да представя и следващите три части. Освен предварително обмислените герои, отделните части позволят историята на град Варна да бъде дописвана. Смятам, че филмът само спечели от това, че промених първоначалната си идея – да бъде едночасов документален филм. В процеса на работа видях, че това ще бъде твърде схематично представяне на хората, които заслужават повече признателност от нас. За филма получих и подкрепата на Фонд „Култура” към община Варна, за което съм им много благодарна, защото иначе нямаше да мога да отделя това време и енергия, каквато изисква подготовката и създаването на един такъв проект.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част  Идеята за него се роди на едно от представянията на книгата ми – в Регионалната библиотека, подсказаха ми я непознати хора от публиката. Всъщност аз до скоро работех в БНТ – Варна /11 години/ и това беше донякъде логична втора стъпка. В телевизията правех свое предаване /от 2009 г./, то беше с туристическа насоченост и показваше красивата ни природа, непозната история и традиции, срещи с интересни хора и прекрасния обмен между всички нас, които винаги се завръщаме от своите пътувания обновени, заредени и с радост споделяме това с приятелите си. Всъщност това беше моят начин на пътуване и съпреживяване и аз просто му дадох повече гласност в момент, в който все още никой не правеше това, а хората смятаха екскурзиите за приятни само, ако са по чуждестранни места. Сега се радвам, че тази идея има толкова последователи, защото това показва, че е изпълнила замисъла си – да се разпространи и стигне до повече хора.

Татяна Капричева: Документалната поредица, която осъществихте, едноименна ли е с книгата, която издадохте или има свое друго разпознавателно име?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част  Даниела Георгиева: Всъщност името на филма дойде по време на монтажа – малко късно. Дотогава имаше работно заглавие, но търсех най-точното и кратко послание. Смятам, че го намерих, защото всички тези хора – визионерите на град Варна, вече са ангели. Но и приживе са били пазители на ценности от старините на града, като в същото време са мислили и за разрастването и просперитета му.

Татяна Капричева: Ще надграждате ли този проект – всъщност в колко серии ще бъде? Къде ще бъдат излъчени?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част  Даниела Георгиева: Засега са готови пет серии. Бих могла да направя и още, защото хората, които присъстваха на премиерата проявиха нетърпение да видят продължението. Това може само да ме радва, защото публиката често е жестока в критиката си. Като бивш кадър на БНТ храня добри чувства към обществената телевизия и ще се радвам да го излъчи, като разбира се мога да го предоставя и на други ТВ канали. Филмът ще бъде подарен и на всички варненски училища, за да го ползват когато и както преценят в техните часове.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част  Татяна Капричева: Кои творци са включени в екипа на филма?

Даниела Георгиева: Екипът е следният:

Автор на сценария: Даниела Георгиева

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор с автора на Ангелите на Варна първа част  Оператор: Реджеб Шабанов

Режисьор: Даниела Георгиева

Монтаж: Радослав Бояджиев

Звукорежисьор: Румяна Ангелова

автор: Татяна Капричева
снимки: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 × = 54