ММФ Варненско лято 2022 – отзив девета част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част

ММФ Варненско лято 2022 – отзив девета част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Следващите две изяви бяха посветени на танца, и бяха очаквани с огромен интерес. И двете събития бяха по своята същност хореографски спектакли, но се различаваха в своите танцови метаморфози, по изразните средства – два съвсем различни съвременни и модерни ъгъла на възприятието за танц, което силно впечатли фестивалната публика.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Дългоочакваното представление на „Летящият Бах“ в модула Интермецо от Паралелната програма на ММФ „Варненско лято“ 2022г. бе коопродукция с МТФ „Варненско лято“. „Flying Bach се състоя на 20.08.2022г. от 20.30ч. в Летен театър Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Съвместният проект, с творчески директори Вартан Басил, Кристоф Хагел, хореография Вартан Басил и Юи Каваргучи (съвременна част), съвременен танц Я Чун Цаи, по музика на Й.С.Бах, в изпълнение на „Flying Steps, зарадва изключително много фестивалната публика и тя буквално преизпълни целия Летен театър във Варна.

На сцената бяха монтирали голям екран за мултивизуални ефекти и специални партикабли за танцьорите. В двете противоположни страни на танцовата сцена, очакваха своите изпълнителки, роял и клавесин. Публиката нетърпеливо подсещаше с овации и ръкопляскания шоуто да започне.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Най-накрая спектакълът стартира под непрекъснатите одобрителни възгласи на присъстващите. Музиката, на която танцуваха артистите, бе взаимствана от първи том на „Добре темперирано пиано“ от Й.С.Бах, като изпълненията на живо се редуваха последователно на пиано и клавесин, а други танцови етюди се играеха на звукозапис, оригинално интерпретирани прелюдии и фуги с модерни бийтове.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част В много от танцовите платна извираше и хумор, приличаха на скечове, имаше и силно драматични сценки, но в крайна сметка всички бяха обединени в цялостна драматургия. Между изпълнителите на брейк традицията имаше, като танцов контрапункт, класическа балерина, което създаваше много релеф и показваше нагледно, как един и същи образ може да се покаже с различни хореографски прийоми.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Публиката се държеше много свободно и пляскаше в такт, радваше се на майсторството на танцьорите, които представиха удивителни умения и част от „летящите“ движения бяха демонстрирани на видеостената в „забавен каданс“.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Отново се срещнаха на сцената класика и съвременност, и като музика, и като хореография, и като концепция за творчество. В допълнение направиха силно впечатление не само смесените техники, но и обмислената цветова (светлинна) и сюжетна драматургия. Всички линии накрая се срещнаха в единство и „класическата“ балерина затанцува в стил брейк.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Цялата публика стана на крака, танцувайки да приветства перфектните артисти, които се представиха поединично, с миниатюрен танцов номер, след което отново направиха сложна бисова екипна демонстрация. Това беше истински великолепен танцов спектакъл за всички, от малки до големи – цветен, сензационен и радващ сетивата и душата, базиран на красивата, актуална и днес, музика на непреходния Й.С.Бах, свързващ векове и епохи.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част На 24.08.2022г. от 21.00ч. в Летен театър Варна бе представен спектакъла „Либертанго“, като проект – колаборация на форматите ММФ „Варненско лято“ 2022г. и Опера Летен театър Варна. „Libertango“ е балетен спектакъл по музика на Астор Пиацола, с хореография на Сабрина Боско и специалното участие на Ева Назарет Суарес Перес и Федерико Мелла, както и на солисти и балет на Държавна опера Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Интерпретацията на спектакъла беше постигната почти изцяло със стилистиката на класическия танц и някои съвременни техники. Но именно това донесе красотата, нежността и изяществото на спектакъла. Опияняващата и разтърсваща душата музика на Пиацола, и песните на „Либертанго“ изпълнени от италианската певица, актриса и телевизионна водеща Милва (Мария Илва Биолкати), бяха блестяща основа и вдъхновяващ агент за този прекрасен спектакъл.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Поезията на музиката и прелестните хореографски решения рисуваха драматургията на балета и сюжетните нишки. Настроенията се сменяха, както и „съдбите“ на героите, раздирани от любов, омраза, гняв, интимност, лирика и др. Балетистите бяха групирани и изпълняваха много и разнообразни функции, и излизаха от всички възможни страни на подиума, което създаваше динамика и красота на възприятията.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Интересни и стилни бяха и костюмографските решения, и особено детайлите, които образуваха тънките връзки мeжду персонажите. За отбелязване е фактът, че не само солистите, а и редовите танцьори бяха на много високо ниво и танцуваха с вдъхновение и вещина, и ако не беше отбелязано в програмата, че това са солисти и балет на Държавна опера Варна, спокойно човек може да предположи, че това е чуждестранна балетна трупа.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Малко, но с вкус, бяха допълнителните атрибути в танца – куфари, шапки, столове, които само дообрисуваха картината в общия контекст, но определено силно въздействащо бе танцуването на една от солистките на много висок статив, с малка повърхност, което бе извънредно трудно и опасно.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част И така, с пълен монопол и върховенство на танца, перфекционизма, красотата и грацията в извайването на човешката душа, със средствата на класическата и съвременната хореография на балета, бе пресъздадена силата на „Tango“ и проекта „Либертанго“. С нестихващи, нескончаеми бурни аплодисменти бяха аплодирани всички артисти-балетисти, солисти и целия творчески състав.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН ММФ Варненско лято 2022 - отзив девета част Така премина фестивалното и празнично августовско шествие на всеотдайните музиканти и танцьори на сцената на 96-тото издание на ММФ „Варненско лято“ 2022г.

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 1 = 7