Интервю с Varna Dance Theater за спектакъла Послания

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Интервю с Varna Dance Theater за спектакъла Послания

Интервю с Varna Dance Theater за спектакъла Послания

Татяна Капричева: Как възникна идеята за този спектакъл?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Интервю с Varna Dance Theater за спектакъла Послания  Varna Dance Theater: Мисълта за спектакъл по стиховете на поета Никола Илиев е с нас откакто основахме Варна Денс Театър преди пет години. Трябваше й малко време, за да узрее. Редица обстоятелства ни подсказаха да осъществим тази идея точно сега.

Харесваме съчетанието между поезия и танц. Когато създадохме Варна Денс Театър, дебютният спектакъл „Зад обявите“ с хореограф Надя Димокова също бе симбиоза между танца и поезията на Ралица Генчева. В „Послания“ се стремихме да вникнем още по-дълбоко в поезията и да преплетем още по-плътно стиховете с танца.

Татяна Капричева: Кое беше основополагащото: поезията, музиката или танцовата инвенция?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Интервю с Varna Dance Theater за спектакъла Послания  Varna Dance Theater: Поезията бе заложена в идеята на целия спектакъл. Работихме с текстовете директно: с конкретни образи, смисли, думи, ритми. Поезията ни водеше, задаваше посока и ни вдъхновяваше през целия път. Хореографският текст бе създаден като интерпретация и като отговор на стиховете. Работихме и с танцова лексика на самите артисти, пречупена през призмата на тяхното възприятие на поезията.

Татяна Капричева: Как подбрахте солистите?

Varna Dance Theater: Обявихме отворена покана. Създаде се много силен екип. С по-голямата част от артистите вече бяхме работили през годините.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Интервю с Varna Dance Theater за спектакъла Послания  В спектакъла участваха Зорница Петрова (бивша солистка на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Стара Загора), Лукас де Конинг (Национална опера и балет), Милен Петров (бивш солист на Балет „Арабеск“), Мона Христова (бивш артист на Балет Арабеск и Държавна опера – Варна), Никол Недева, Николай Дойчев, Павел Кирчев (премиер-солист на Държавна опера – Варна).

Обявихме и отворена покана за движенчески статисти – хора с двигателна култура и сценичен опит. Те допълваха случващото се на сцената. Това бяха единадесет ентусиазирани млади хора на възраст между 16 и 19 години. Някои от тях бяха възпитаници на НУИ „Добри Христов“, Варна.

Татяна Капричева: Кои бяха главните действащи лица, зад кадър?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Интервю с Varna Dance Theater за спектакъла Послания  Varna Dance Theater: Режисурата и хореографията бяха дело на Карина Илиева и Силвия Христова, като в създаването на хореографията активно участваха и артистите. Консултант на спектакъла бе доц. д-р Анна Пампулова. Асистент бе Милен Петров, който помогна и с подбора на костюмите. Репетитор на статистите бе Елица Калова. Стиховете бяха прочетени от Пламен Георгиев и Анна Пампулова. Музикалният подбор бе дело на Силвия Христова, а специален акцент в спектакъла бе авторска композиция на Юлиан Стоичков. Светлинният дизайн бе дело на Даниел Йовков.

Татяна Капричева: Какво е всъщност посланието на „Послания“?

Основни теми, които се завръщат отново и отново в творчеството на поета Никола Илиев, са надеждата и любовта. „Послания“ е спектакъл, който може да бъде разгледан като рефлексия върху ценностите в живота и оставя широко поле за интерпретация. Кое е истински важно за всеки от нас и каква следа оставяме след себе си?

„[…] Разделяй времето по равно
за лоша и щастлива вест.
Доброто назовавай явно
И в неговата същност влез. […]“

Татяна Капричева: Предполагам, че спектакълът във Варна бе Премиерата на формата? Възнамерявате ли да го играете на други сцени, в други градове или в чужбина?

Varna Dance Teater: Планираме да покажем „Послания“ в Русе и София, предвиждаме и гостуване в Турция.

Татяна Капричева: Вашето мнение, подкрепят ли се подобни творчески проекти от културните институции?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Интервю с Varna Dance Theater за спектакъла Послания  Varna Dance Theater: Повечето инициативи на Варна Денс Театър са възможни благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата, НФК, Фонд „Култура“ на Община Варна и европейски програми. Тази подкрепа е единственият начин да съществуват независими продукции в България – не е възможно сценичните изкуства да се финансират единствено на пазарен принцип. Иска ни се да има по-голяма устойчивост във финансирането на независимия сектор. Независимият сектор е този, който може да си позволи смелостта и риска да експериментира и да въвежда иновации. Важно е той да има възможността да съществува и извън столицата.

Татяна Капричева: Нови творчески намерения?

Varna Dance theater: „Послания“ ще бъде показан във Варна отново през есента. Тогава предстои и пето юбилейно издание на фестивал „Танцови маршрути“, организиран от Варна Денс Театър.

снимки: Христо Русев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 4 = 1