Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония

Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Татяна Капричева: Как избрахте творбата за Концерта на солисти на НУИ „Д.Христов“ Варна с Варненска филхармония? Бихте ли конкретизирали Вашето изпълнение, какво изпълнихте?

Андрю Младенов: Изпълних: Карл Райсигер – Концертино за кларинет и оркестър оп.63

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Пламена Павлова: Изпълних концерт за виола и оркестър, първа част от Сесил Форсайт. Самият Форсайт е бил изключителен виолист, и с този концерт е успял да представи тембъра и възможностите на виолата по много красив начин. Това е един от малкото романтични концерти за виола, и не се изпълнява толкова често, за това съм щастлива че го изпълнихме на този концерт.

Станислав Николов: Творбата избрахме с помощта на учителя ми по акордеон. Изпълних „Фантастична рапсодия“ написана от италианския композитор Пиетро Дейро.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония София Иванова: Изпълних “Брилятна Фантазия Кармен” за флейта, от Франсоа Борн. Миналата година, когато за пръв път участвах като солист в концерт с Варненска филхармония, представих част от концерт от Класическата епоха. След края на концерта, си казах, че следващата година бих искала да изпълня пиеса от Романтизма. Моят преподавател Николай Йорданов, ми изпрати видеа на различни произведения, от които най-много ме впечатли именно тази “Брилянтна Фантазия Кармен”. Но ако трябва да съм честна, започнах да работя по нея едва през януари, тъй като имах да свиря много голям различен репертоар за конкурси и други концерти преди това. 

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Борис Иванов: Изпълних Концерт за пиано и оркестър в ре минор, първа част от Йохан Себастиан Бах. Избрах творбата си първоначално като изненада за преподавателя ми по пиано Боян Бъчваров и защото ми беше мечта точно този концерт да свиря с Варненската филхармония.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Мария Янева: Водеща роля при избора на изпълняваната от мен творба има моята дълбоко уважавана преподавателка по пиано – г-жа Станислава Ставрева. Изпълних Едвард Григ Концерт за пиано и оркестър в ла минор, първа част.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Елица Николова: Дмитрий Шостакович – Концерт за пиано и оркестър номер 2, опус 102, фа мажор, I част е творбата, която изпълних на този прекрасен концерт в Държавна опера Варна. Първата част е много светла, жизнерадостна, зареждаща, огнена. Ценител съм на съвременната музика и именно това ме подтикна да избера това произведение.

Татяна Капричева: Как се чувствахте на сцената, под ръководството на Маестро Кръстин Настев?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Андрю Младенов: Чувствах се сигурен и под палката на Маестро Кръстин Настев нямаше нужда да се притеснявам за нищо.

Пламена Павлова: Маестрото прояви голям професионализъм и разбиране към работата с произведението и работата с ученици. Чувствах се много спокойна, работейки с него.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Станислав Николов: Моето изпълнение и участие бе по-различно от другите понеже не свирих с оркестъра и Маестро Кръстин Настев, а заедно в преподавателя ми по акордеон – Веселин Иванов.

София Иванова: Чувствах се спокойна, тъй като Маестро Кръстин Настев е изключително опитен диригент. Пиесата, която изпълнявах, има много отклонения и промени в темпото, правейки я изключително трудна за напасване между солист и оркестър. За краткото време, с което разполагахме преди концерта, Маестро Кръстин Настев успя да сглоби този пъзел с лекота. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Изключително съм благодарна, че имах възможността да работя с такъв професионалист. С нетърпение очаквам следващата ни среща на сцена.

Борис Иванов: Чувствах се страхотно. Маестро Кръстин Настев е прекрасен, много добър диригент, на който му харесва това, което прави. Бих се радвал, ако отново имам възможност да работя с него.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Мария Янева: Маестро Настев, още по време на репетициите, създаде една много хармонична работна атмосфера; един прекрасен контакт между оркестър и солист, и въпреки, че това бе моят дебют с филхармония, той ми помогна изключително много да се чувствам по-уверена и по-спокойна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Елица Николова: Беше прекрасно чувство! Маестро Настев е толкова артистичен, в същото време премерен, с ярка творческа индивидуалност, истински, искрен и неподправен – просто себе си – нещо, което е важно не само в личностен план, но и в професионален, независимо дали става въпрос за инструменталисти, певци, диригенти. Той ми даде увереност и спокойствие, че ще завършим прекрасно концертната вечер.

Татяна Капричева: Какви са емоциите, които ви изпълват от цялостния процес на това начинание?

Андрю Младенов: Като цяло любов и вълнение!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Пламена Павлова: Да застанеш пред оркестър като солист, според мен, е едно от най-трудните неща, които един музикант може да направи, но беше изключително вълнуващо изживяване. Много се радвам, че имах тази възможност!

Станислав Николов: Не мога да опиша как се чувствах. Емоциите са неописуеми и прекалено много.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония София Иванова: Беше огромно предизвикателство за мен! Приключение, в което стремглаво се впуснах! Благодаря на всички, които ме подкрепиха! Понякога имаше моменти, в които съм се замисляла дали ще успея да направя пиесата, но продължавах да работя по нея с търпение и постоянство. Преди самия концерт бях готова и изпитвах нетърпение, по време на концерта – вълнение, след края – удовлетворение и щастие.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Борис Иванов: Емоциите, които ме изпълват са огромна радост и удовлетвореност. Пожелавам на всеки, който е решил да се занимава с това прекрасно изкуство –  класическа музика – да изпита същите чувства, които изпитах аз.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Мария Янева: Изпълнена съм през цялото време от вдъхновение; вълнение; силно желание да дам най-доброто от себе си; енергия; любов към музиката и към произведението, което изпълнявам.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Елица Николова: Да музицираш е невероятно! Чувстваш се зареден, щастлив, свободен… Като един вълшебник, който може да направи всичко със силата на мисълта и душата!

Татяна Капричева: Искате ли на някого да благодарите?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Андрю Младенов: Искам да благодаря на моя преподавател Пламен Павлов, на моето семейство и на Исус за цялата любов и подкрепа.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Пламена Павлова: Искам да благодаря много на НУИ „Добри Христов“ Варна за предоставените възможности, на моя преподавател госпожа Румяна Петрова, за всичко, на което ме научи през тези 12 години, и на Варненска филхармония и Маестро Кръстин Настев за прекрасното преживяване!

Станислав Николов: Да, искам да благодаря на моите близки, че бяха до мен през целия процес.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония София Иванова: Бих искала да благодаря на много хора: на първо място на преподавателят ми Николай Йорданов, на всички, които ме насочват и ми дават ценни съвети, на семейството и приятелите ми, които са моята опора; на НУИ “Добри Христов” и г-жа Румяна Петрова, затова, че подкрепя нас музикантите и ни предоставя тази възможност за изява; благодаря също на всички музиканти от Варненска филхармония, на концертмайстора Красимир Щерев и отново на маестро Кръстин Настев!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Борис Иванов: Бих искал да благодаря на моето семейство, че ме подкрепя във всичко което правя, на господина си Боян Бъчваров, защото от него може да се научи страшно много и се грижи учениците му да имат възможност за изяви. Също и на г-жа Мария Гинева, която ме подтикна да обичам музиката. Ако не беше тя (и господина ми) нямаше да постигна нищо от това, което съм постигнал сега.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Мария Янева: Задължена и благодарна съм на много хора, но най-вече на моите преподаватели, и на първо място на г-жа Станислава Ставрева, която всеотдайно е до мен и без чиято помощ, ценни съвети и взискателност,  не бих могла да напредвам в подготовката си по този толкова сложен инструмент – пианото. Искрени благодарности отправям и към г-н Боян Бъчваров, който ми съпровождаше и на двете прослушвания за концерта с Варненска филхармония. Благодарна съм много и на всички други мои учители и колеги от НУИ „Д. Христов“ Варна, както и на приятелите и семейството ми за подкрепата.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Елица Николова: Благодаря на преподавателя ми по пиано, Боян Бъчваров, на Маестро Кръстин Настев, на скъпите ми родители, близки, приятели и на Бог за подкрепата, загрижеността, енергията, силата, позитивността и благословията, която винаги са ми давали, дават, и продължат да ми дават! Дори и на Дмитрий Шостакович! Аз съм сигурна, че неговата душа е била с мен през цялото време и ме е вдъхновявала да завърша с блясък този важен за всички ни концерт – Концерт с Варненска филхармония и избрани солисти от НУИ „Добри Христов“!

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на читателите на „Култура всеки ден“?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Андрю Младенов: Пожелавам им най-вече здраве и да са подражатели на истината и да вземат правилни решения.

Пламена Павлова: Пожелавам на читателите на „Култура всеки ден“ да продължават да се интересуват от класическата музика и събитията, свързани с културния живот на нашия град.

Станислав Николов: Пожелавам им всичко най-добро, и да идват на бъдещи концерти.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония София Иванова: Музиката трябва да се слуша и преживява, а не просто да се чува! Чрез нея, човек преоткрива себе си и осъзнава повече за своя личен свят, както и за всичко около него! В този ред на мисли, пожеланието ми е: Слушайте повече музика!

Борис Иванов: Пожелавам на читателите на „Култура всеки ден“ да не спират да се интересуват от музиката, и да четат тези прекрасни сайтове за култура и изкуство.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония Мария Янева: Желая от сърце на всички читатели на  „Култура всеки ден“ да са здрави; да имат възможност да слушат незабравими концерти и да вярват в младите таланти и в тяхното музикално бъдеще.

Елица Николова: На читателите на „Култура всеки ден“ ще пожелая да бъдат повече заинтересовани от културата тук и по света. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Разговор със солистите от НУИ Добри Христов за концерта с Варненска филхармония За изкуството са много важни подкрепата, заинтересоваността, вярната преценка и оценка. Имайте ухо за стойностната музика!

снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 22 = 24