Панорама – Варненско лято 2023 четвърта част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 четвърта част

Панорама – Варненско лято 2023 четвърта част

ММФ “Варненско лято“ 2023г. продължи и през месец юли с бързи темпове и серия от ежедневни, прекрасни и силни концерти. На 01.07.2023г. от 19.00ч. В ГХГ „Б. Георгиев“ Варна се проведе впечатляващ концерт на „Шостакович Ансамбъл“, в състав: Кристофър Сундквист, кларинет (Финландия), Филипе Пинто-Рибейро, пиано (Португалия) и Ларс Андерс Томтер, виола (Норвегия).

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 четвърта част  Музикантите представиха разнообразна програма от произведения от 19 в. и 20 в. Първата творба от репертоара на удивителните камерни изпълнители, с която откриха концерта бе Р. Шуман „Приказки“ оп. 132. Инструменталистите разказаха много илюстративно тези музикалните истории, с артистично поведение, което включваше целия им творчески арсенал от вдъхновение, изражения, мимики, движения (които, разбира се, са възможни според спецификата на всеки инструмент).

Прелестното и характерно водене на музикалното повествование предизвика много искрени усмивки и спонтанна радост в душите на присъстващите, които наградиха изпълнителите със сочни, възторжени ръкопляскания. Високото ниво на музикална естетика продължи и в следващото произведение – тричастната соната за кларинет и пиано от Ф. Пуленк. Тук вече Кристофър Сункдквист (кларинет) беше в своята стихия и зарадва всички с невероятно красивия си тон и забележителна техника.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 четвърта част  Острите звукови и динамични контрасти, провокиращата музика, както и атрактивното държание на музикантите не оставиха безучастна публиката, която следваше безпрекословно и с доверие партитурата. В бавната част магнетизмът на изпълнителите продължи, като още по-дълбок диалог между тях самите и като разговор от друга страна на дуото със слушателите. И публика и музиканти изживяваха всеки детайл в музиката, очаквайки в захлас и с интерес следващите творчески превъплъщения на артистите. Свежата финална част на сонатата прикова още повече вниманието, със своите игриви и динамични процеси и със светкавичните реакции на музикантите, които си подаваха вещо музикалните „солиращи“ или „акомпаниращи“ реплики с огромна бързина. Възгласи „Браво!“ и нескончаеми бурни аплодисменти озариха залата.

След петнадесетминутен антракт дойде ред на творбата Б. Бритън „Lachrymae“ за виола и пиано. Виолистът свири наизуст, с дълбоко проникновение тази сложна музикална палитра, изпъстрена с много специални ефекти и разнообразна техника. Цялостното представяне на двамата изпълнители осъществи истински музикален спектакъл, след който се породиха тишина и многозначителна цезура. Въздействието беше голямо и публиката излезе бавно от този транс, но в замяна на това, в последствие богато аплодира музикантите.

Музикалната рамка на изявата се сложи от творбата М. Брух – пиеси за трио оп. 83 (селекция). Топло посрещнати отново на сцената музикантите заеха своите места и засвириха божествено, с упование и с голямо разбиране естетиката на романтичната лирика. Избраните четири пиеси демонстрираха целия творчески и професионален капацитет на инструменталистите, които доказаха великолепното си майсторство и музикантско присъствие на сцената на ММФ „Варненско лято“ 2023г. За радост на публиката, след възторжените й аплодисменти бе изпълнен бис – Шостакович „Прелюдия“ из филмовата музика на композитора, което донесе още удоволствие и наслада на присъстващите.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 четвърта част  Следващият камерен концерт, който се приюти в уютната зала на Градската художествена галерия се състоя на 02.07.2023г. от 19.00ч. В него се изяви клавирно дуо Алина и Николай Шаламови. Имаше съществена разлика от предварително зададената програма, но въздействието и подборът на творбите, които бяха представени, напълно отговориха на фестивалния вкус.

Младите, свежи и симпатични музиканти бяха обгърнати с топлина и внимание от публиката. Тя се наслади последователно на „Призрачни вариации“ в ми бемол мажор от Р. Шуман, изсвирени, с разнообразни динамики, различни емоционални състояния и педантично изработени детайли, а след това на Четири норвежки танци оп. 35 от Е. Григ, поднесени брилянтно и характерно, с хъс и изключителен баланс между естетика, енергетика, художествени образи и камеризъм. Това не остана незабелязано от слушателите и бе бурно и приветствено адмирирано с гъсти аплодисменти.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2023 четвърта част  След традиционния антракт изявата продължи с Валсове оп.39 от Й. Брамс, истинска радост за професионалисти и меломани, интерпретирани от музикантите с изящество, финес, релеф и красив тон. Истински фурор предизвика последната творба за вечерта – четиричастната „Испанска рапсодия“ от М. Равел. Нейните музикални фрески: „Прелюдия към нощта“, „Малагеня“, „Хабанера“ и „Ферия“ нарисуваха едновременно „испанския колорит“ в музиката на Равел, френския изпълнителски стил и не на последно място голямото клавирно майсторство на Дуо Шаламов.

Всичко бе прецизно изработено, дозирано (като звук, като нюанси, като специфика и релеф), стратегически предначертано и перфектно изпълнено – това се нарича истински професионализъм. Музикантите направиха и впечатление с естественото си и непринудено, скромно държание, подплатено обаче с голямо вътрешно съдържание и можене.

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

63 − = 57