Симфоничен концерт със солист Емануил Иванов

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Симфоничен концерт със солист Емануил Иванов

Симфоничен концерт със солист Емануил Иванов

Симфоничен концерт със солист Емануил Иванов на 05.10.2023г. от 19.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

Симфоничен концерт с Диригент Емил Табаков, солист Емануил Иванов, пиано и Оркестър на Държавна опера Варна.

В програмата ще прозвучат творбите: Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №3 и Модест Мусоргски “Картини от една изложба“.

Емил Табаков – Диригент: „Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалностите дирижиране при проф. Влади Симеонов, контрабас при проф. Тодор Тошев и композиция при проф. Марин Големинов. Лауреат е на национални и международни конкурси – и като контрабасист (София), и като диригент („Николай Малко“, 1977, Копенхаген). Диригентската му кариера започва от Русенската филхармония през 1976. Ръководи различни музикални институции: камерния ансамбъл „Софийски солисти“ (1979-1988); Софийската филхармония (1985-2000); Белградската филхармония (1994-1999); Новогодишния музикален фестивал в НДК (1999 – 2004); Симфоничния оркестър “Билкент” в Анкара (2002 – 2008); Симфоничния оркестър на БНР (2008-2015). През 1997 г. е министър на културата на Република България в правителството на Стефан Софиянски. Дирижира успешния музикален проект на „Мартенски музикални дни“ в Русе – Фестивалния оркестър от възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Често работи с оркестрите на Варненската и Пловдивската опера. Дирижира мащабния концерт в НДК по повод българското европредседателство през 2018г. Гостувал е с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Испания, Румъния, Австрия, Швейцария, Белгия, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор, Колумбия, Куба, Бразилия, Израел, Холандия и други. Дирижирал е оперни спектакли в множество страни. Репертоарът на Емил Табаков включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от класиката, романтизма и съвременни автори. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), Еми, Наксос.
Емануил Иванов привлече международно внимание след като получи Първа награда на конкурса за пиано „Феручо Бузони“ в Италия през 2019 г. Това постижение е последвано от концерти в някои от най-престижните зали в света, включително „Ла Скала“ в Милано и Herculessaal в Мюнхен. Емануил Иванов е роден през 1998 г. в гр. Пазарджик, България. Още от ранна възраст проявява силен интерес и любов към музиката. Той смята присъствието на симфоничната музика, особено тази на Густав Малер, за изключително влияние върху музикалното му възпитание през детството му. Започва уроци по пиано при Галина Даскалова в родния си град на около седемгодишна възраст. По-късно учи и завършва езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик. Иванов учи при известния български пианист Атанас Куртев от 2013 г. до 2018 г. В момента учи с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит. Иванов е носител на награди от конкурси като “Алессандро Казагранде”, “Скрябин-Рахманинов”, “Лист-Барток”, “Млади виртуози” и “Международен музикален конкурс на Jeunesses Dinu Lipatti”. Носител е и на почетната Кристална лира и наградата „Млад музикант на годината“ – едни от най-престижните награди в България. През 2022 г. той получи почетния сребърен медал на London Musicians’ Company и по-късно през същата година стана получател на стипендията за пиано Carnwath. Участията му в майсторски класове включват тези на Дмитрий Башкиров, Дмитрий Алексеев, Стивън Хаф, Владимир Овчинников, Питър Донохоу и др. През февруари 2021 г., в разгара на пандемията от Covid-19, Иванов изнесе солов рецитал в известния милански „Ла Скала“. Концертът беше предаван на живо онлайн и е основен връх в кариерата на изпълнителя.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Симфоничен концерт със солист Емануил Иванов  Емануил Иванов е участвал и в много фестивали в България и е изнасял солови рецитали в Япония, Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Великобритания и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия.“

Симфоничен концерт със солист Емануил Иванов на 05.10.2023г. от 19.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =