Операта Кармен от Жорж Бизе

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Операта Кармен от Жорж Бизе

Операта Кармен от Жорж Бизе

Операта Кармен от Жорж Бизе на 29.03.2024г. от 19.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

Творческият екип е в състав: Диригент Пьотр Сулковски, Постановка Кузман Попов, Режисьор Сребрина Соколова, Хореография Боряна Сечанова.

В ролите ще се изявят: КАРМЕН Михаела Берова, ДОН ХОЗЕ Валерий Георгиев, ЕСКАМИЛИО Иво Йорданов, МИКАЕЛА Жана Костова, ЦУНИГА Евгений Станимиров, МОРАЛЕС Велин Михайлов, както и Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, с участието на ВДЮО, диригент Ганчо Ганчев.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Операта Кармен от Жорж Бизе  „През 1874 г. Жорж Бизе, търсейки сюжет за нова опера, се спира на нашумялата новела на френския писател Проспер Мериме (1803 – 1870) “Кармен”, написана през 1845 г. Със създаването на либретото се залавят двамата опитни литератори и театрали Анри Мелиак (1831 – 1897) и Луи Халеви (1834 – 1908), автори на голям брой от текстовете на Офенбаховите оперети. Операта “Кармен” е едно от връхните постижения в цялата френска музика. Това е дълбоко реалистично произведение, изпълнено с драматизъм и издържано отначало докрай в народностен дух. Музиката е наситена с живот и кипящи страсти. Написана в духа на испанския музикален фолклор, тя отговаря напълно на сюжета. Но въпреки испанските теми, взети от народнопесенното богатство на тоя народ, музиката на Жорж Бизе е истинско френско изкуство. Драматичните стълкновения и конфликти са обрисувани с дълбоко психологическо проникновение, а музикалните характеристики на героите са едни от най-ярко изразените в цялата оперна литература. Вероятно няма оперен театър по света, който да не е посягал към прочутата творба на Жорж Бизе „Кармен“. За всяко мецосопрано пък е мечта да се превъплъти в образа на огнената циганка. Премиера на операта се състояла на 3 март 1875 г. в Париж – една година след написването на творбата. Първото представяне пред публика обаче е провал, а композиторът е обвинен в безнравственост. Само няколко месеца по-късно във Виена Бизе е реабилитиран, а операта „Кармен“ е приета като нещо изключително.“

Операта Кармен от Жорж Бизе на 29.03.2024г. от 19.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 25 = 31