Операта „Сестра Анджелика“ и балет „Нижински“ в една вечер

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Операта "Сестра Анджелика" и балет "Нижински" в една вечер

Операта „Сестра Анджелика“ и балет „Нижински“ в една вечер

Операта „Сестра Анджелика“ и балет „Нижински“ в една вечер на 24.04.2024г. от 19.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

Операта „Сестра Анджелика“ е едноактни опера от Джакомо Пучини и ще бъде представена като концертно изпълнение.

Творческият екип е в състав: Диригент Якопо Сипари Ди Пескасероли, Постановка  Пучиниевия Фестивал TorredelLago, Адаптация Ада Гурра, Оркестър и Хор на Държавна опера Варна.

„В годината, когато светът отбелязва 100 години от смъртта на Джакомо Пучини, Варненскатаопера представя неговия Триптих. Трите едноактови опери, включени в Триптиха, са „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „ДжаниСкики“. Сюжетът на „Мантията“ е любовна история с трагичен край, която се случва вромантичния Париж.„Сестра Анджелика“ отвежда зрителите в манастир през XVII век. Там едномомиче изтърпява наказание, принудено да носи монашески одежди, без да може да види дететоси. Главният герой в комичната опера „Джани Скики“ е замесен във фалшифициране назавещанието на богат мъж, а действието се развива във Флоренция. Критиката прави паралел между Дантевата „Божествена комедия“ („Ад“, „Чистилище“ и „Рай“) итворбата на Пучини. Пучини действително се вдъхновява от Данте, както и от интереса си къмфренската литература и театър, в частност Grand Guignol, където кратки пиеси в контрастнистилове и жанрове често се играят в една и съща вечер. Въпреки че драматургично заложен вТриптиха е стилистично-жанровият контраст на трите опери, трилогията е замислена като едно цяло. Пучини се движи от негативното към позитивното, от тъмнината към светлината, от отчаянието към блаженството, от безнадеждността към оптимизма. И трите опери са само с едно действие, без смяна на сцената; във всички присъства смъртта; и трите имат като втори план бягство от обстоятелствата и търсене на нов и по-добър живот. Триптихът е последното завършено произведение на Джакомо Пучини, който умира, преди да финализира „Турандот“.“

„НИЖИНСКИ“ е Балетен спектакъл по музика на С. Рахманинов, Хореография Михаил Лавровский, Адаптация Сергей Бобров, изпълнява – Балет на Държавна опера Варна.

„Балетът „Нижински“ по музиката на симфоничната поема „Островът на мъртвите“ на Сергей Рахманинов е сред ярките достижения на съвременната хореография. Балетът в едно действие е танцов израз на драматичните взаимоотношения между руския танцьор Вацлав Нижински, съпругата му и руския импресарио Сергей Дягилев, ръководител на трупата „Руският балет на Дягилев“.“

Операта „Сестра Анджелика“ и балет „Нижински“ в една вечер на 24.04.2024г. от 19.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

40 ÷ = 10