Концерт на солисти на НУИ „Добри Христов“ с Шуменска филхармония

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония

Концерт на солисти на НУИ „Добри Христов“ с Шуменска филхармония

На 25.04.2024г. от 19.05ч. в зала „проф. Венета Вичева“ Шумен се състоя концерт на солисти от НУИ „Добри Христов“ Варна със Симфониета Шумен по проекта „Рамо до Рамо“. Изявата бе част и от богатата програма на традиционния ежегоден „Фестивал на изкуствата – Традиция с бъдеще“ на НУИ „Добри Христов“ Варна. Талантливите млади възпитаници на варненската културна институция зарадваха с интересните си творби шуменската публика и вдъхнаха младежка жар и ентусиазъм в музикалната вечер. Техен творчески ментор бе диригентът Любомир Александров, който с много грижа и внимание координираше целия репетиционен и интерпретационен процес. В подкрепа на своите съученици и за да подсилят някои групи в оркестъра, в концерта участваха и още възпитаници на НУИ „Добри Христов“, които „рамо до рамо“ с ветераните на филхармоничното изкуство, музицираха смело и дръзновено.

Навън времето бе дъждовно, сякаш пожелаващо на талантливите солисти да им върви „като по вода“, а вътре валеше дъжд от аплодисменти, след всяко даровито изпълнение. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  Всички участници в този концерт са носители на награди от множество национални и международни конкурси и повечето от тях са имали преди тази изява и по няколко изпълнения с различни оркестри като: Варненска филхармония, Академичния симфоничен оркестър при НМА „проф. Панчо Владигеров“ София, Симфониета Видин, Симфониета Шумен и др.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  Първото изпълнение на вечерта бе на Фернандо Леон Васев, 10 клас, специалност пиано, ученик на клавирния педагог Боян Бъчваров. Публиката се наслади на В. А. Моцарт – Концерт за пиано и оркестър №20, първа част, поднесена с красив тон, патетичен заряд и много добро разбиране за музикалната естетика на класицизма. Публиката адмирира щедро това изпълнение и повика младия солист повторно за поклон на сцената.

Маестро Любомир Александров съпровождаше всеки един от участниците на подиума, показвайки им пътя на сцената, в пряк и преносен смисъл, оказвайки пълна човешка и творческа подкрепа на младите музиканти. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  Второто изпълнение в програмата на вечерта бе на Божана Николова, 12 клас, специалност контрабас, която представи на публиката: Карл Дитерсдорф – Концерт за контрабас и оркестър, първа част. Приветлива и усмихната, прегърнала огромния контрабас, възпитаничката на педагога – Нели Дечева излезе смело, и с много хумор и вещина показа, че този гигантски инструмент, когато попадне в добри ръце, става извор на музика и изкуство. Съвсем естествено присъстващите аплодираха чудесния инструменталист, обсипвайки с обилни аплодисменти сцената.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  Дойде ред и на изявата на Дара Павлова, 9 клас, специалност цигулка от класа на Антоанета Илиева. Тя изсвири за публиката тази вечер – Парашкев Хаджиев – Концертино за цигулка и оркестър. Великолепната българска пиеса веднага спечели вниманието на слушателите, с пъстрата шевица от звуци, интерпретирана живо и атрактивно от младата цигуларка, която „плуваше“ смело в музикалните води на творбата. Възторжените ръкопляскания бяха наградата за чудесното изпълнение, а Маестро Любомир Александров изведе на сцената следващия солист.

Акордеонистът Станислав Николов от 10 клас, възпитаник на Веселин Иванов, представи една изключително интересна пиеса: „Новото утре“ за КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  акордеон и оркестър от Бете Илин. Напрегнатата звучност с изразен ритъм завладя публиката от самото начало, а изпълнителят владееше стоически щурма от виртуозни пасажи, като моряк в развълнувано бурно море. Тази творба бе истинско предизвикателство за изпълнителския състав и изискваше много концентрация. Но под вещото ръководство на диригента Любомир Александров, след „Новото утре“, дойде и взрив от нови приветствени аплодисменти.

Друг акцент на вечерта бе интерпретацията на Елица Николова, 11 клас, специалност пиано, възпитаничка на Боян Бъчваров, която представи интересно и с вкус творбата на КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  френския композитор Морис Равел – Концерт за пиано и оркестър №1 в сол мажор, първа част. Елица Николова успя да изненада публиката не само с изтънчения си вид, но и със слънчевото си присъствие и свежо музициране, изтъкано от смелост, енергия, релеф и модерно разбиране на музиката на 20 век. Дори Симфониета Шумен, доби за момент мащаба на филхармонично общество. Сърдечни и силни емоции експлодираха в залата, а звучните аплодисменти засияха на сцената, разпръсквайки се като радостни фойерверки наоколо.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  Следващото изпълнение Камий Сен Санс „Тарантела“, за флейта, кларинет и оркестър, също събуди интереса на публиката, със своите двама солисти: София Иванова, 9 клас, флейта, ученичка на Николай Йорданов и Андрю Младенов, 10 клас, специалност кларинет, от класа на Пламен Павлов. Те чудесно представиха своето произведение, като комуникираха музикално и тоново много добре и се допълваха професионално и концептуално на сцената. Творбата успя да достигне до сърцата на публиката, която ги обсипа с възторжени аплаузи.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  Последното произведение за вечерта бе Л. В. Бетовен – увертюра „Егмонт“. За разлика от други концерти, където това би следвало да е уводната творба, каквато е всъщност семантиката на музикалния жанр – увертюра, идеята за нейното финално позициониране бе да подчертае колективизма, съвместното музициране на изпълнителите от различни възрасти, които „Рамо до рамо“ могат да свирят на една сцена и да интерпретират велики композитори и техните музикални шедьоври. Нещо повече, именно увертюрата „Егмонт“ носи и нещо документално и историческо в себе си – тя е едно от първите произведения, изпълнени от оркестровите формации на НУИ „Добри Христов“ и затова не бе избрана случайно, а за да подчертае тази взаимовръзка и приемственост на поколенията. С това кратко слово се обърна маестро Любомир Александров към присъстващите в залата и замахна с категоричен жест за изпълнението на великолепната концертна увертюра. В това произведение диригентът показа целия си творчески потенциал и размах на сцената. Диригентът бе сдържан, умерено артистичен, но силно вътрешно емоционален и изразителен. Творбата прозвуча мащабно с мощен звук и енергетика. Адмирации за Маестро Любомир Александров имаше от публиката и от щастливите солисти, които заедно с диригента поднесоха една разнообразна и сложна програма от майсторски пиеси в различни стилове.

Музикалният празник-концерт завърши с възторг и огромно удовлетворение за изпълнители и публика. Всички солисти украсиха още веднъж подиума със зареждащите си усмивки и устрем на младостта и таланта. Тези млади хора всъщност са нашето национално богатство – даровитите български младежи и девойки – бъдещи звезди на националната и международната сцена. Това бяха малките-големи герои, поставени в трудна ситуация в реално време, с малко репетиции и много пътувания, но те придобиха още много ценен опит, показаха, че могат да се справят с всичко, и че носят професионализма в себе си.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт на солисти на НУИ "Добри Христов" с Шуменска филхармония  Мисията на концерта от проекта „Рамо до рамо“ бе изпълнена в своята цялост – художествена, музикална, педагогична и човешка. На добър час в необятния свят на музикалното изкуство! И до нови срещи на голямата и вълнуваща сцена на концертния подиум!

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 5 =