Концерт – Шопен – Живот в изгнание

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт - Шопен - Живот в изгнание

Концерт – Шопен – Живот в изгнание

Концерт – Шопен – Живот в изгнание на 14.06.2024г. от 19.00ч. в концертното студио на Радио Варна.

„Парижкият период на Фредерик Шопен, белязан от принудителното му изселване от Полша, е представен чрез рецитал, който подчертава плодотворната му работа през тези години на промени. Докато Шопен намира убежище в Париж, далеч от родната си земя, той композира някои от най-емблематичните си произведения, изразяващи както неговия музикален гений, така и дълбокото му чувство на загуба и носталгия. Рециталът започва с Балада оп. 23 в сол минор, първата от неговите балади – форма, която Шопен усъвършенства, за да трансформира музикалния разказ. Композирано след пристигането му в Париж, това завладяващо произведение съчетава драматичен лиризъм и технически иновации, отразявайки мъката и надеждата на творец в изгнание. Чрез завладяващи валсове и интроспективни ноктюрни Шопен улавя същността на романтичния дух на епохата, като същевременно влива в композициите си меланхолични нотки, специфични за опита му като изгнаник. Вечерта включва и мазурки, които прославят неговото полско наследство и полонези, които резонират с духа на съпротива и национална гордост. Това емоционално представяне на репертоара на Шопен дава представа за борбата му да запази своята артистична идентичност далеч от дома. Това е празник на устойчивостта и красотата, родени от сърцето на един от най-великите композитори за пиано на всички времена.“

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт - Шопен - Живот в изгнание  Силвен Моризе (р. 1982) започва да свири на пиано на 9-годишна възраст в Безансон, където по-късно в консерваторията получава първите си награди по пиано, акомпанимент и камерна музика. През 2003 г. постъпва в Парижката висша музикална консерватория, като същевременно учи и във Висшето училище по звукозапис. От 2009 г. работи основно като оркестрант за кино и симфонична музика. Автор е на саундтрака на редица филми. Редовно изнася и концерти.

Събитието се организира от Международен музикален фестивал „Варненско лято“ и Международен театрален фестивал „Варненско лято“ съвместно с Алианс Франсез – Варна.

Концерт – Шопен – Живот в изгнание на 14.06.2024г. от 19.00ч. в концертното студио на Радио Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 × 1 =