Варна Етнофюжън Фест

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Варна Етнофюжън Фест

Варна Етнофюжън Фест

Варна Етнофюжън Фест е нов проект за композиция в културния календар на Варна, подкрепен от СНЦ „Традиции, Духовност, Култура“ и Читалище „Отец Паисий“ Варна, и ще протече в два етапа, първият от които е до 10.09.2019г. Представянето на селектираните нови творби ще имат и концертно представяне на живо, борейки се за призовите места. Оригиналната концепция на формата ще даде възможностКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Варна Етнофюжън Фест  за нови авторски произведения, съживявайки инвенцията и уникалните заложби, които съдържат творците композитори.

Вероюто на проекта е: „Музика има навсякъде около нас. Музиката е част от самите нас. Тя изразява нашата същност. Показва нашите чувства и емоции.
Българинът обича не само да пее и танцува, но и да свири. Музиката участва на всяка сватба, кръщене, рожден ден, във всяко едно веселие.
За първи път нашият екип реши да даде възможност на почитателите на световната музика да смесят звученето на народните инструменти с това на любимите си мелодии, без значение дали това ще е „Thunderstruck“ на AC/DC, „Полета на Бръмбъра“ на Римски Корсаков или „Сувенир“ на Миро. Всеки, който се чувства достатъчно предизвикан, може да намери сцена за изява на „Варна Етнофюжън Фест“. Ние ще се радваме да подкрепите инициативата ни.“

Авторитетното жури на конкурса е в състав: Георги Харизанов, Николай Докторов и Ташка Павлова.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Варна Етнофюжън Фест  Д-р Георги Харизанов е български композитор, китарист и педагог.

Учи китара при Александър Петков (Варна, България) и Роди Eлайъс (Университета Конкордия, Монреал), композиция при д-р Даниел Петер Биро и д-р Джон Селоуна (Университета Виктория, Британска Колумбия) и музикознание при проф. д-р Розмари Стателова (Институт за изследване на изкуствата, БАН, София).

Като композитор е работил с някои от водещите канадски ансамбли за съвременна музика – ансамбъл „Авента”, „Ансабл контампорен дьо Монреал” и струнен квартет „Боцини”, както и с международно утвърдени изпълнители – Мина Ре Шин, Марк МакГрегор и Жи Йон Риу. Като китарист Георги Харизанов е работил и записвал с водещи канадски, американски и български джазмени – Майкъл Пенсоно, Дейв Търнър, Кристофър Смит, Арон Дойл, Доксас Брадърс, Димитър Семов, Христо Йоцов, Велислав Стоянов – Баго, Венци Благоев и др. Негова музика е изпълнявана в България и в чужбина на фестивали, конкурси и концерти за съвременна музика.

Автор е на книгите „Хармоничен анализ и импровизационни концепции” (1998), „Пиеси за соло китара” (2013), „Пентатониката като импровизационна концепция” (2018) и редица статии в специализирани издания за музика у нас и в чужбина.

Николай Докторов от град Варна.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Варна Етнофюжън Фест

Завършва НУФИ „Филип Кутев“ в гр. Котел и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив.От 25 години преподава кавал във фолклорните паралелки на Основно училище “Антон Страшимиров ” гр.Варна, а от 2018година преподава по кавал и в НУИ „Добри Христов“ гр.Варна.Представя българския народен инструмент кавал на семинари, преподава и е участвал на концерти в Естония, Турция, Швейцария, Чили, Аржентина и САЩ.

От 30 години работи към съюза на слепите в гр. Варна, като ръководител на оркестър „Спектър“; Ръководител на оркестъра на Фолклорна формация „Пендари“, Член на съюза на Българските музикални и танцови дейци;Член на международно жури в Италия, Хърватска, Черна гора; Солист на Българско национално радио и телевизия; Ръководител на детски и младежки фолклорни състави; Композитор, член на Музикална асоциация „Мюзик аутор “ и „Грифон“;

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Варна Етнофюжън Фест  Ташка Ганчева Павлова

Завършва Държавно хореографско училище – София. Специализира в Институт „Крупская“- Петербург. Основател на професионалния танцов ансамбъл „ Златни пясъци“ – Варна – солистична категория. Преподавател по български народни танци в Института за културно-просветни кадри- Варна. Преподавател в първите за Варна хореографски паралелки. Ръководител на танцова формация „Ритъм“ към Младежки дом- Варна.

Наградният фонд на конкурса е в размер на 2000лв., като разпределението му е както следва:КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Варна Етнофюжън Фест

1-во място – 1 000 лв.

2-ро място –    700 лв.

3-то място –     300 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 2 = 2